perjantai 24. maaliskuuta 2017

Virkattu pallosormus.

Nyt on joku kevätkorujen putki menossa. Kahden kaulakorun (ks. muurarinlangasta kaulakoru / silkkimassasta pääsiäispupuriipus) jälkeen vuorossa olisi uusi sormus vähän päälle virkaten.
Ei ole ideana mikään mullistava tai edes uusi. Onhan näitä nähty. Ja ehti tuo malli roikkua idealistallakin pitkän tovin...

Mutta tänään otin puuhelmen ja virkkasin siihen ympärille ohuella puuvillalangalla. Ensin vuorasin liian ison helmen. Näytti massiiviselta möllykältä ja piti tehdä uusi. Tähän pienempään päätin virkkauksen vähän aiemmin, jätin viimeisen kierroksen tekemättä niin sormuspohja liimautui (käytin kontaktiliimaa ja pitkää kuivumisaikaa pyykkipojan puristaessa liimapintoja yhteen) paremmin ikään kuin virkkauksen "sisään" tattina, sen sijaan että helmipallo jäköttäisi ihan sormuspohjan päällä.
Tästä tuli just sopivan kokoinen! Leveys korreloi sormen leveyteen, joten istuu hyvin käteen.
Muistatteko vielä sormuksille ja nappikorvikselle tekemäni rasian (ks. postaus tästä)? Vielä on käytössä! Kuvassa myös kaikki sormukset Kalevalan sormusta lukuun ottamatta ovat itse tehtyjä. On vetoketjuruusua, helmirykelmää, cernit-kukkaa.. Tuo kultainen lego-sormus on kyllä kanssa yksi kestosuosikki (kyllä lähes kolmikymppinen voi pitää legosormusta, eikö voikin?).
Totuus on kuitenkin, että oli millaiset säilytyslootat vain, suurin osa koruista on aina lipaston päällä muutamassa isossa rykelmässä pölyttymässä. Aina tulee vain viskattua arjessa käyttökorut samaan kasaan ja kun kasasta ei enää erota ketjuja korviksista, siivoan korut paikoilleen. Voisikin taas ottaa viikonlopun projektiksi järjestellä korut!

tiistai 21. maaliskuuta 2017

Pikkupupu.

Pääsiäistipuja tuolla ja täällä, pääsiäinen sitä ja tätä. No kun muutkin niin sitten minäkin teen jo jotain pääsiäistä!
En välitä pääsiäiskoristeista, en tarvitse niitä enempää ja viime vuonna huovasta leikelty kestorairuoho (ks. postaus) riittää tämänkin vuoden pääsiäispaskarteluksi. Joten vaihtoehdoksi jää se mikä on minulle luontevinta: korut. Teen pääsiäisestä inspiroituneen korun! Ja kuten näette, se on pikkupupu. Muotoilin sen pienestä silkkimassapallosta.
Pupu on kivan minimalistinen. Vain isot korvat ja pieni pyöreä töpöhäntä takana! Nyt kun katsoo, muoto on vähän totoromainen (jos tiedätte animaation Naapurini Totoro, siitä se pienin valkoinen hahmo eli Pikkutotoro).
Että pupuillaan nyt sitten kohti pääsiäistä! Tiedän tosin, että tämä kevyt massakoru jää kyllä ympärivuotiseen käyttöön, ei nyt vain pääsiäisaikaan. Ei sentäs ole vielä menty sesonkikoruilemaan.

lauantai 18. maaliskuuta 2017

Langoilla.

Täällä jälleen! Vähän normaalia hiljaisempaa tahtia bloggaillaan, mutta langoilla ollaan. Tällä erää muurarinlangoilla. 

Tein tällaisen statement-kaulakorun. Silloin joskus useampi vuosi sitten oli hittinä (tai ainakin niitä oli joka diy-tuutti täynnä) vastaavat korut, mutta ne oli trikookuteesta tehtyjä. Ei tullut silloin toteutettua ja nyt kokeilin samaa muurarinlangasta!
Ja tälleen sen tein: leikkasin lankoja kasvavassa mitassa paksun rykelmän. Mittasin vain lyhyimmän ja pisimmän langan ja sitten tuhottomasti kaikkia pituuksia niiden väliin. Kasasin eka lankojen toiset päät yhteen, sitten toiset päät. Kieputin päät ohuella puuvillalangalla tiukkaan nippuun. Paljon kierteitä ristiin ja rastiin niin, että muurarinlangat meni piiloon. 
Päistä tuli kivan jämäkät ja niitä voi jopa vähän kädellä muotoilla kaulaan muotoon sopivaksi. Solmimiseen laitoin toiseen päähän puuvillalangasta lenkin ja toiseen puuhelmen ikään kuin napin virkaa suorittamaan.
Tästä tuli kyllä kiva. Vähän erilaisen. Näyttää painavalta, mutta on melko kevyt. Mukavan laskeutuva. Muurarinlanka on myös kiva, kun siinä on tuota kiiltoa pinnassa.

Katso myös muita muurarinlangasta tekemiäni juttuja: seinävaate - statement-korvakorut - hapsuhuivi.

tiistai 14. maaliskuuta 2017

Hymykuppi.

Hassua kuinka pienestä ja söpöstä oma hyväntuulisuus voi olla kiinni. Hymy nousee tahtomattakin ihan automaattisena reaktiona, kun katson tätä pientä kuppia. Kierräriltä sen kotiin nappasin ja kotona siihen posliinitussilla kasvot tussasin. Kokovalkoisen se tarvitsi jotain kylkeen, jotain tuollaista pientä ja somaa.
Muita posliinitussilla tussaamiani juttuja voi katsoa tästä kategoriasta. On kyllä niin hyvä keksintö tuo posliinitussi! Kestää sähköuunissa kovettamisen jälkeen hyvin tiskikonepesun. Yksi tussi on kestänyt kuivumatta jo vuosia. Posliinimaali kuivui heti kokoon, vei enemmän säilytystilaa (vaikka toki oli pieni purkki) ja sitä oli myös vaikeampi käsitellä. Tussilla on helppoa! Ja värejäkin on mistä valita, itse tosin olen mennyt vain tällä mustalla.

sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Farkuista koruja osa 2.

Täytyy kyllä sanoa, että on iloa ja onni saada tehdä työkseen sellaista mistä todella nauttii. Toistan kuin rikkinäinen levysoitin, että yksi työtehtävistäni on Kauneimmat Askartelut -lehden toimittaminen (kerroin asiasta lisää tässä postauksessa). Harrastuksesta tuli ihana työ! Mutta täytyy myös todeta, että työ häiritsee vahvasti vapaa-ajan kässäilyjäni. Ei oikein jää mehuja tehdä mitään omaa kotona. Voi itku, ei taaskaan mitään uutta blogiin. Esitellään sitten kerta kiellon päälle lisää farkkutilkkukoruja. Sormuksen ja "rullatut" korvikset esittelinkin jo tässä postauksessa.
Näistä tummista farkkukoruista tykkään tosi paljon! Rannekkeessa on kaksi kerrosta ja vaaleampi kuultaa rei'itetyn alta. Korvikset ovat jämäkät ja niitä koristaa liimatut strassit. Ohjeet näihin ja ensimmäisen kuvan muihin kierrätyskoruihin löytyy lehtipisteestä Kauneimmat Askartelut 1/17-lehdestä. Lehdessä on mukana ihan laajempi farkkujen kierrätyskokonaisuus ja korujen lisäksi minun tekemääni siinä oli myös tilkkupussukka (josta lisää tässä postauksessa).
Vähän tylsää esitellä "leipätöitä" blogissa, mutta näillä nyt mennään. Ja seuraavaa numeroa töissä jo pakerretaan. En voi kertoa vielä sisällöstä, mutta paljon tulee sisustusta, koruja ja laajoja diy-teemoja erilaisine ideoineen. Kaikkiaan jälleen yli 50 uutta DIY-ideaa, paljon siis inspiraatiota, aijjai kyllä passaa! 2/17 numero ilmestyy 25. huhtikuuta. Silloin alkaa kesä olla jo ihan nurkan takana (ainakin toivottavasti)!

Tykkää ja seuraa lehteä myös Facebookissa ja Instagramissa @kauneimmataskartelut #kauneimmataskartelut

keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Viisi pöhköä kierrätystä.

Nyt tulee viisi vähän erikoisempaa, oudompaa, pöhkömpää ideaa kierrätykseen. Pienistä asioista muutama hyvä oivallus:
KIERRÄTETTÄVÄ IDEA 1: hammaslankakotelot.

Siinä on aika paljon muovia. Mietin saisko hyötykäytettyä? Sentään avattava kotelo ja hyvä langanleikkuri?
Kokeillaan! Pistetään lankaa langan tilalle ja testataan miten toimii. Ei muuten ollut vain tuo langan kiertäminen kovin helppoa käsipelillä. Teollisesti ois pitänyt saada "puolata" se niin pysyisi langat paikoillaan "puolassa".
Lanka rullalle, kotelo kiinni ja siitäpä vedät just niin pitkän pätkän lankaa kuin tahdot. Ois aika hyvä vaikka reissuun.
KIERRÄTETTÄVÄ IDEA 2: Vaatteiden hinta- ja merkkilaput.

Kun niitä on aina - ja vielä pahimmassa tapauksessa useampi yhdessä ja samassa vaatteessa.
Pahviläpyskäthän (varsinkin nätit sellaiset) voi hyödyntää etiketteinä ja pakettikortteina. Koristelee ja piilottaa vain (teipein, paperein tai millä vain) merkit ja hinnat piiloon. Mutta entä nuo vähäpätösemmät lenksut? Tiesitkö, että moni niistä on avautuva, kun toisesta päästä vähän kiskaisee? Ei ole kiinteä, ei ole.
Avattavia lenksumalleja voi ottaa talteen ja käyttää missä vain ripustamisessa. Moni on vielä aika vahvaa lankaa/nyöriä niin hyvin pysyy. Jos nyt ois joulu, pistäisin tämän timantin kyllä kuuseen roikkumaan.
KIERRÄTETTÄVÄ IDEA 3: Huonoksi menneet kansiot ja pahvikotelot.

Ettäpä mitähän sitten näille tekisi? (Näyttää tämä kuvassa vielä ihan kelpoisalta, mutta oikeasti kansi on kahdessa osassa.)
Hoksaisitko, että otappa pahvit talteen ja hyödynnäppä mahdollisesti ehjä kuminauha uusiokäyttöön? Kuminauhan mentävät aukotkin voi hyödyntää! Leikkaa niiden ympäriltä ja siinäpä on valmista etikettiä tai pakettikorttia.
KIERRÄTETTÄVÄ IDEA 4: Pakkausten "metalliniitit"
 (Nyt en tiedä miksi muuksi noita kutsuisi, mutta monessa pakkauksessa niitä on.)

Olin laittamatta taatelipussin pahviosaa pahvienkeräykseen, kun silmät bongasi metalliset renkulat, joiden avulla pakkaus oli kursittu laidoilta kokoon. Ne lähti oikein nätisti vetämällä irti ja...
...nehän voisi uusiokäyttää aika monessa jutussa. Korteissa ja koruissa vaikka. Huomaatko? Siellä helmien välissä on neljä tuollaista metallista renkulaa. Eipä vois arvata, että taatelin ostosta tuli kylkiäisinä!
KIERRÄTETTÄVÄ IDEA 5: Muovipakkaukset

Nämä on niitä kauheimpia, mutta välttääkään ei voi, kun 90 % kaikesta on valmiiksi sinetöity mitä kummallisimpiin muovipakkauksiin. Tässä mallina kaksi erilaista muovihökötystä. Toinen on tois kovaa muovia, toinen pehmeää ja ohutta.
Ja silti ne vois leikata vaikka tälleen. Reunat veks ja jäljellä on niin sanotusti kuppiosat. Näitä aina vastaan tullessa leikkelen ja otan talteen. Helppo käyttää, kun tarttee sekoittaa maaleja, liimalakkaa tai muuta seosta pieni määrä. Ei tarvitse tuhlata mitään parempaa astiaa ja miettiä minkä kipon uhraa, jos ei seos sitten puhdistukaan pois.

Oliko joukossa uusia vinkkejä? Mitä pöhköä kierrätyskohdetta sinä olet keksinyt? Jaa ideasi muillekin!

maanantai 6. maaliskuuta 2017

Farkkutilkkujen hyötykäyttö.

Kaikilla on niitä huonoja farkkuja kotona. Joko on lahkeet tai peffa rikki, kulumaa siellä täällä, tahroja toisaalla. Silloin kannattaa pistää farkut palasiksi. Pienistäkin paloista ja erivärisistä tilkuista saa tehtyä monenlaista ompelusta. Vaikkapa kukkaron, penaalin tai mekkipussukan.
Farkusta jää myös kivasti jäykähköt saumat päällipuolen ja vuoren (ihana turkoosi pilkistää sieltä!) väliin kuin toppaukseksi. Tämä "toppaus" toimii erityisesti hyvin meikkipussukassa. Ei kalise meikit tasoa vasten.
Ohje tähän tilkkukukkaroon löytyy lehtipisteestä Kauneimmat Askartelut 1/17 -lehdestä - jossa on myös muuta kuin pelkkää askartelua. Sisustusta, koruja, pieniä käsitöitä - ja monta erilaista ideaa kierrättää pienetkin palat farkuista. Tämä oli yksi idea tilkuille ja toinen oli farkkukorut - ja loput ideat ohjeineen voitkin kurkata lehdestä, lehtipisteelle mars!

Tykkää ja seuraa lehteä myös Facebookissa ja Instagramissa @kauneimmataskartelut #kauneimmataskartelut

lauantai 4. maaliskuuta 2017

Pannunalunen prikoista.

Jes, tein sen! Tovin se piti pintansa to do -listalla ja nyt voin vetää sen yli: tee uusi pannunalunen. Ja tein sen prikoista!
Hiukan on erikoisempi materiaalivalinta pannunaluseksi, mutta toimii oikein hyvin! Ja huopa ja metalli ne yhteen sopii. Kiiltävän kylmää metallia ja huovan lämmintä pehmeyttä yhdessä.
Aloitin keskeltä ja kerros kerrokselta pistelin prikkoja huopaan. Käytin ohutta huopaa ja lopuksi käänsin vähän reunoja sisäpuolelle taitokselle. Alle liimasin tekonahkaa kuumuutta hyvin sietävällä tekstiililiimalla.
Ja idea käyttää prikkoja tuli Susanna Uusitalon Pannunalunen-kirjasta (201, Moreeni). On muuten aika kiva kirja.
Kirjan versiossa oli paksua huopaa ja prikkoja kahdessa koossa. Kiva, melkeen sama, mutta kuitenkin on ihan oma versio.

perjantai 3. maaliskuuta 2017

Salmiakki-korvikset.

Mitenkäköhän se taas meni? En tee yhtään korvakorua pitkään aikaan - eikun? Vannoin, että korvismania vois taas pitää vähän taukoa ja uutta en tee, jos pari paria ei lähde ensin purkuun. Mutta kas. Tässä sitä taas mennään.

Mutta saanen itseltäni puolustautua: se on kierrätetty, kauttaaltaan. Pohjana salmiakeiksi leikatut vinyylin palat rikkoontuneesta isommasta vinyylikorusta. Korvakorukoukut on myös uusiokäytössä puretuista koruista. Ja maalikin on tavallaan uusiokierrossa - kun edellisen postauksen tennareita maalasin, jäi valkoista maalausalustaan runsaasti. Siihen ois hukkaan mennyt, mutta hoksasin ottaa maalin hyötykäyttöön vetämällä ne korvisten laitaan. Vedin ne vähän raappaustyylillä, paksusti ja elävästi. Pinta jäi rosolleen ja tuo kivasti tekstuuria.
Ja kas, mätsäsihän ne korvikset lempimekkoni kuosiinkin aika hyvin. Näillä fiiliksillä kohti hämärtyvää perjantai-iltaa!

keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Värien riemua - vuoden ekat tennarit.

Ulkona pyryttää ja kevät on vasta aluillaan, mutta silti se on tältä vuodelta kustomoitujen tennareiden kausi korkattu!
Ystäväni lapsuudesta keksi kaveriporukassaan antaa kolmennelle vuosikymmenelle siirtyneelle ystävälleen uniikit kengät lahjaksi (hah, olipa vaikea lause!). Tilaus oli kiteytettynä mitä räväkämmät, sitä parempi! Ja tällaiset niistä tuli.
Teeman suunnittelu lähti kirkkaista väreistä, musiikista ja saajan suosikkimusiikista. Siellä siis Eevil Stöö seisoo keltaisessa sadetakissaan pääkallojen keskellä. Samalla sadetakki laajensi värimaailmaa pinkistä keltaiseen.
Kuvitukseen päätettiin ujuttaa saajan viuluharrastus. Viulusta tuli vähän vihertävä... eikö olisi vihreä viulu aika hieno!
Toisesta kengästä löytyy yksin soiva mikki saippuakuplien keskeltä. Tuo mikki on tennareiden ehdoton suosikkikohtani!
Neljäs toivottu elementti oli ystäväporukan oma inside - ei hajuakaan mitä se heille tarkoittaa, mutta kuulostaa hauskalta!
Siinä ne ovat koko väriloistossaan! Kyllä oli hauska ja erilainen kenkien maalausprojekti. Värien pirskahtava riemu tarttui ihan maalaajaan itseensäkin. Näillä kohti kevättä!