tiistai 15. joulukuuta 2020

15. luukku: Vartissa valmiiksi -lahjaideoita

Iskeekö paniikki? Ei ole ideoita lahjoiksi tai aika ei riitä keksittyjen ideoiden toteuttamiseen? 

Ei hätää, tässä tulee pläjäys pikaisia lahjaideoita! Käytin tähän postaukseen nostojen seulana lahjoja, joita itse olen tehnyt ja antanut. Suurin osa lahjoista on myös käytännöllisiä (toki käytännöllisyys on suhteellista - esimerkiksi, se joka ei sukkia neulo, ei tee mitään sukkaplokilla), mutta ennen kaikkea jokaisen niistä saa varmasti 15 MINUUTISSA valmiiksi.

// Ks. tästä Joulukalenteri 2020:
1. Himmelityyny / 2. Kestokynttilät / 3. 3D-pahviporo / 4. 4 x DIY-jääpuikko / 5. Helppo revontulitaulu / 6. Heijastava lippu / 7. Virkattu minitonttu / 8. Erilaisia DIY-käpyjä / 9. Kierrätetty sukkatonttu /10. Vuosipallo 2020 / 11. 11x joulukortti / 12. 12x erilainen kuusi / 13. Virkattu enkeli / 14. Kuusenkoristeita kierrättäen

Nyt tarkkana kuin porkkana! Tässä tulee: VARTISSA VALMIIKSI LAHJAT!

1. Ommellut keittiöliinat 

Ompele vohvelista kaksinkertaisia kestäviä ja pestäviä tiski- tai siivousrättejä. Toimivat hyvin myös kestotalouspaperina. Myös trikoo sopii, jotkut tykkäävät myös froteen- ja bambutrikoon yhdistelmästä. Ks. postaus.

2. Lämpökaitaliina kokkailijalle 

Yhdistetty liina ja pannunalunen on lämpökaitaliina! Alla on vahvaa puuvillaa ja välissä vuorena villahuopaa. Päälle tikkaus vie aikaa, mutta nopea ompelija surrauttaa kuvion mukaiset tikkaukset tuossa tuokiossa. Ks. postaus.

3. Kohotusliina leipojalle 

Jos saaja on hurahtanut allekirjoittaneen mukaan hapanjuurileivontaan, hän varmasti ilahtuu kohotusliinasta, joka antaa aika makean kuvioinnin leivän pintaan. Ks. postaus (+ virkattu kohotuskori).
4. Koristeltu muki kahvin tai teen ystävälle 

Näitä olen tehnyt useita lahjoiksi! Valitse vain tyyli ja osta muki. Tussaa posliinitussilla ja koveta uunissa. Inspiraatiota ja ohjeita posliinitussaamiseen tästä postauksesta.
5. Pikalahjat neulojalle 

Muovista sukkaplokki, kuminauhasta ja vaikkapa nahkapalasta puikotin sukkapuikoille, polyymeeri- tai silkkimassasta silmukkamerkit (vasemmalla muffineita j oikealla lankakeriä!), neulottu rannepiika apupuikoille.. - monta pikapikaa valmistuvaa ja käytännöllistä ideaa! Ks. postaus & postaus
6. Hemmottelulahjat

Kaikki tarvitsee aina joskus vähän hemmottelua. Netti on täynnä erilaisia diy-kuorintoja ja muita pieniä purkitettavia hemmottelujuttuja. Valitse vain ainekset, jotka sopivat saajalle (huom: allergiat) ja huomio aineen säilyvyys ja säilytys. 

Esimerkiksi yrttijalkahauteet, mesiangervojalkakylpysuolaa ja kamomillapuhdistusjauhe eivät vanhene. Jälkimmäinen on ollut itsellä ihan koko kuluneen vuoden ajan lähes viikottaisessa käytössä. Se toimii hyvin kuorintana itselle. Piparkakkukuorinta (tätä pitää tehdä pikkusatsi itselle vielä ennen joulua, niin hyvää kuiville jaloille ja tuoksukin on ihana!) sen sijaan ei kestä loputtomasti hyvänä vaan saattaa härskiintyä, jos unohtuu käyttämättä. 

Ks. Mesiangervojalkakylpysuola tästä postauksessa.
Yrttijalkahaude, kamomillapuhdistusjauhe ja piparkakkukuorinta tästä postauksessa (sis. ohjeet).
Hyviä ideoita etenkin nuorelle naiselle:

7. Erilaiset pussit ja kosmetiikkalaukut

Litteä ja pelkisetty nahkainen kirjekuorilaukku toimii monessa, esimerkiksi clutchina juhlissa, penaalina koulussa tai pientavaran säilyttimenä laukussa ja reissussa. Ks. inspiraatiota tästä.

8. Pipo!

Jokainen tarvitsee hyvän pipon. Valitse vain trikoo, neulos tai vaikka merino ja tee reunasta käännettävä pipo.
9. Hiusdonitsit

Hitti, joka auttaa myös tilkkulaarin tyhjentämisessä. Yhteen donitsiin ei mene suurta suikaletta ja eikä kovin montaa minuuttia. Donitsi-setti valmistuu vartissa! Sametti- ja Marimekkokankaiset donitset ovat ilmeisesti nyt tosi in, mutta kokeile myös virkattuja ja neulottuja donitseja, ks. postaus.

10. Pyyheturbaani

Voiko sanoa jo klassikoksi? Viime vuonna pukinkonttiin meni mikrokuitufroteisia turbaaneja. Turbaani on itselläkin joka kerta hiustenpesun jälkeen päässä. Se helpottaa, kun ei tipu vettä latvoista pitkin olkapäitä. Joustava lenkki niskassa pitää myös turbaanin hyvin paikoillaan. Ks. ohje tästä.

11. Rusettipannat

Trikoinen panta valmistuu myös nopeasti, ompeluvaiheet ovat lähes samat kuin donitsissa. Kuminauhann lisäys vaihtuu vain rusetin tekemiseen. Viime vuonna äiti ja tytär saivat samistelupannat, ks. postaus (sama linkki kuin yllä turbaaneissa).
12. Kaikenlaiset korvakorut 

Monet korvikset valmistuvat vartissa. Löydä inspiraatiota ja lukuisia ohjeita korvakorut-kategoriastani. Kuvan mustat ja superhelpot hapsukorvikset tässä postauksessa - jotka mahtuu muuten vähän topattuna hyvin kirjekuoressa kohteeseen matkustettavaksi. Vuoraa pakettia pahvilla ja pehmusteella sen verran, että koukut eivät postin kuljetuksessa väänny.

13. Imetyskorut odottavalle tai tuoreelle äidille

Usein uuden vauvan korvalla lahjat ovat vain vauvalle - muista siis myös äitiä! Silikonihmelmistä tehty imetyskoru on nätti ja käytännöllinen koru - kunhan muistaa turvallisuushuomiot. Ks. imetyskaulakoru tästä postauksesta ja lisää ideoita ja ohjeita tästä postauksesta.

14. Huulipunakotelo

Se on just sitä, kukkaro huulipunille ja se sisältää peilin. Tein kerran äidille. Pieniä peilejä voi muuten ottaa talteen puuteri- yms koteloista ja käyttävää vaikkapa tällaisiin huulipunakukkaroihin. Ks. postaus.

15. Polettikukkaro

Pistää sitten kolikon tai kestopoletin kassakärryyn tai säilytyskaappiin, polettikukkaro pitää kolikon ja/tai poletin tallessa! Erittäin hyödyllinen erittäin monelle - ja erittäin nopea valmistaa erittäin vähillä materiaaleilla. Ja sanoinko jo, että on erittäin hyvä käytössä? Ks. ohje ja kaava tästä. (Ks. myös tästä virkattu polettisydän!)
16. Heijastimet

Heijastava asuste, oli se sitten tähti, hapsu tai nauha, on halpa henkivakuutus lähimmäiselle. Kerro heijastimella kuinka tärkeä toinen on. Ks. inspiraatiota heijastimiin tästä / tästä / ja muista myös 6. luukun lippuheijastin!
Muutama pikalahja miehelle:

17. Miehen rannekoru

Muurarinlangasta saa kevyen ja kestävän rannekorun, joka on miehekäs ja vieläpä vedenkestävä. Ks. ohje.

18. Kalvosimet

Kaikki ei käytä, mutta ne jotka käyttää, varmasti ilahtuvat uusista kalvosimista. Jos sinulla on kalvosinnappipohjat, voi niihin vahvalla liimalla liimata melkeinpä mitä vain, vaikkapa legorenkaat kuten tässä lahjassa nuorelle miehelle (+ ohje pieneen pahvilahjarasiaan).

19. Tuubihuivi

Sama kuin pipossa - tuubihuivin voi ommella niin trikoosta, neuloksesta tai merinosta. Valitse vain tyyli ja väri saajansa mukaan. Olen tehnyt useitakin tuubihuiveja myös miehelle. Ks. kuvan trikoinen "äijätuubi" tästä postauksesta.

20. Korttikotelo & 21. Rusetti

Olipa sitten nahkaa tai korkkia, pienestä palasta saa jo paljon. Rusetti juhliin ja korttikotelo arkeen. Ks. ideoita ja ohjeita erilaisiin korttikoteloihin ja rusetteihin: postaus / postaus / postaus / postaus.
Muutamia ideoita ihan pienimmille:

Niputan nämä monet ideat yhteen: 22. Pikaompelukset vauvalle

Vauva ei ompeluksiin paljoa kangasta tarvise - eikä hurjasti aikaakaan niiden ompelemiseen. Rapiseva kinkkupussia sisältävä tilkkulelu ja mätsäävä kuolalappuhuivi ovat olleet tykättyjä. Itse tehtyyn helistimeen sopii hyvin sisälle kindermunan hylsy ja vaikkapa riisiä. Vahakankaasta syntyy näppärä ja kestävä ruokalappu. Ja tuttinauha valmistuu joko virkaten tai ommellen. Ideoita voisi olla loputtomasti!

23. Lippapipot

Supertykättyjä ovat olleet tupsulippapipot! Niitä olen tehnyt saajan iän ja sesongin mukaan erilaisia. Myös erilaiset pienet ommellut lapaset ja töppöset ovat helppoja valmistaa. Ks. postaus / postaus.
Ja muutama nopea ompelus taaperolle:

24. Pieni kangasreppu

Päiväkotilainen ilahtuu uudesta pikkurepusta. Nauhoin suljettava reppu ei ole edes liian vaikea käyttää. Ks. Kätyrit-tilkkureppu tästä.

25. Supersankariviitta 

Kaikki mikä edistää lapsen mielikuvitusta on hyväksi. Myös supersankarileikit ja silloinhan viitta on tarpeen. Essumainen viitta, jossa on ns. etulappu eikä ole vain kaulan ympärillä, on turvallisempi vaihtoehto. Ks. postaus ( + sis. myös muita diy-lahjoja lapsille).

26. Labyrintti-älypeli

Kangastilkku, marmorikuula ja nurkkiin läpinäkyvää muovia. Sitten ommellaan labyrintti kuulalle. Tämä on vaikka hyvä hetken keskittyminen helposti automatkalla pitkästyville lapsille. Ei laiteta sitä puhelinta kouraan vaan pieni älypeli! Siinä voi sitten pyöritellä kuulaa labyrintin läpi uudestaan ja uudestaan. Ks. postaus (+ sis. myös muita diy-lahjoja lapsille).

27. Jääkarhukamut lapsille ja 28. Taikavoide nuhanenille

Jos lapsella on pipi niin pakastettava tai mikrotettava jyväpussi eli jääkarhukamu auttaa! "Taikavoide" on voide kookosöljystä, oliiviöljystä, mehiläisvahasta ja eteerisistä öljyistä. Voidetta voi käyttää mm. rohtuneille nuhanenille, naarmuille, halkeileville kantapäille..jne. Kokemuksella sanon, että on kyllä pelkkää taikkaa purkissa - toimii! Ks. postaus.
Ja jos ei muuta niin viime kädessä voi hetkessä loihtia seuraavaa:

29. Juomaa jouluahdistukseen (vain aikuisille)

Viiniä, skumppaa tai glögiä, siihen uusi etiketti päälle - lahja on valmis! Ks. postaus (+ sis. myös ohjeita helppoihin ruokalahjoihin - SPOILER: Vielä joulukalenterissa tulossa lisää!)

30. Käsityölahjakortit

Lahjakortti toimii aina - lahjoita siis omia taitojasi ja anna saajan valita mitä hänelle teet. Lahjakorteista löytyy omansa virkkaajalle, neulojalle ja ompelijalle. Vaihtoehdona myös aineeton lahjakortti johonkin käytännön hommaan kuten vaikka siivoamiseen (esim. mummo varmasti ilahtuisi keväällä ikkunoiden pesu -lahjakortista!). Ks. printattavat käsityölahjakortit tästä.

Joko helpotti? Löytyikö ideoita pukin konttiin? 
 

2 kommenttia:

  1. Tää oli myös tosi kiva postaus!
    Onneksi lahjat on jo valmiina, mutta ensi vuonna voisi näitä käydä kurkkimassa :)
    -G

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos G :) jätä muistiin ensi vuodeksi ja jos vuoden aikana on muita lahjottavia niin moni idea sopii myös synttärilahjaksi :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.