keskiviikko 16. maaliskuuta 2022

Kutistemuovi - viisi vinkkiä

Kutistemuovi - kuka vielä muistaa?

Shrinky dinks eli suomeksi kutistemuovi oli ehkä yksi aikansa hitti. Ehkä vähän sellainen unohtunut materiaali. Vai olenko se vain minä? Tämä oli aikanaan yksi lempparikorumateriaali, koska piirtelymahdollisuudet olivat loputtomat ja etenkin korviksista tuli hyvin kevyet. Sitten ehkä ekologisin syin tietoisesti unohdin koko kutisteen... kunnes nyt tuli ihan puun takaa inspiraatio: haluan nappikorvikset kutistemuovista!

Kutistemuovin käyttön on helppoa ja nopeaa. Tarvitset vain hyvät tussit, sakset ja sähköuunin. Niillä kolmella pärjää!

Ja jos kutistemuovi on materiaalina uusi niin tässäpä sulle viisi vinkkiä!

Kutistemuovi - vinkki nro 1/5

Kutistemuovi kirjaimellisesti kutistuu uunissa. Muovi sulaa, kutistuu ja sitten kovettuu. Jos on vaikea hahmottaa minkäkokoinen kutisteesta tulee, voit tehdä muoviarkin laitaan niin sanotun mittatikun! Piirrä vaikka 7 cm "viivotin" ja kutista se - lopputuloksesta näet cm-mittasuhteen.

Ks. lisää minimitasta tästä kutistemuovikoru-postauksessani.

Kutistemuovi - vinkki nro 2/5

Piirrä permanent-tusseilla kiiltävälle puolelle. Joissakin ohjeissa sanotaan myös, että puu-/värikynät käyvät, mutta jos mahdollista, suosi permanent-tusseja. Sharpie on ollut itselle mieluisin ja toimivin tussi. Paksumpi tussinkärki on parempi, koska super fine -kärki kutistuessaan menee jo niin ohueksi, että piirrosjälki voi vähän ikään kuin kadota silmäkentästä.

Kutistemuovi - vinkki nro 3/5

Voit piirtää arkille ja sitten leikata - tai tehdä toisinpäin, jos muotokieli on selvä niin kuin tässä tapauksessa. Jos leikkaat ensin, on hyvä lopuksi taustapaperia vasten "värittää" ohuen muoviarkin ympäri, jotta tussin väriä menee reunoille kauttaaltaan. Muuten kutistamisen jälkeen reunoista voi tulla epäsiistit.

Kutistemuovi - vinkki nro 4/5

Kutistemuovi kutistetaan sähköuunissa yleisimmin 160 asteessa 3-5 minuuttia (tarkista vielä käyttämäsi tuotteen pakkauksesta) kuvapuoli ylöspäin. Uunin ääreltä ei kannata poistua. Kutistumisprosessissa reunat nousevat ja pahimmillaan kappale voi heittää kuperkeikan. Jos näyttää, että kappale menee ihan ryttyyn, älä silti panikoi. Kyse on kriittisistä hetkistä, jolloin muovi antautuu ja sitten yhtäkkiä tasaantuu ja palautuu.

Muista! Jos tarvitset kutisteeseen ripustusreiän, tee se ennen uuniin laittamista. Tavallisella rei'ittimellä saat välirenkaalle sopivan reiän. Rei'ittimestä saat myös sopivan etäisyyden reunaan, kun rei'ität ns. maksimisyvyydessä reunasta.

Kutistemuovi - vinkki nro 5/5

Pienet kappaleet voivat reunoistaan hiukan jäädä kaartuviksi. Jos kupera muoto ei houkuttele, saat kappaleista luotisuorat, kun välittömästi uunista oton jälkeen asetat päälle jotain tasaista painoksi. Lautanen on hyvä. Anna hetki olla painon alla.

Kutistemuovi on siitä kiva, että se on heti uunin jälkeen jatkojalostusta vaille valmis. Ei tarvitse kovetella, jäähdytellä tai kuivatella. Tai lakata pintoja! Koruihin ja avaimenperiin voi heti liittää tarvittavat lenkit ja muut osat. Tai jos kyse on magneetista, voi taakse heti liimata magneetit. 

Näihin lankakeräkorviksiin liimasin leveäkantaiset nappikorvakorutaustat. Pieni tippa liimaa ja tausta kiinni kerän keskelle. Valmista!

Tykkään, että näistä ei ehkä heti ota selvää, että mitä materiaali ovat. Kiiltäväs pinta valoa vasten (ks. postauksen eka kuva, siinä näkyy kiiltävä pinta kivasti) on myös aika kiva silaus!


Näistä tuli tosi kivat! 

Katso myös nämä lankakerät:
Neulottu lankakerä-avaimenperä (sis. ohje) ja virkatut lankakerä-korvikset
Minilankakerä-korvikset (sis. ohje)
Silkkimassasta tehdyt lankakerä-silmukkamerkit.

2 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.