Sivut

keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Aura.

Vihdoin se on valmis! Uusi, iso matto! Kylläpä oli projekti. Ensin työ lähti vauhdilla käyntiin ja tuntui, että senhän saa samana iltana valmiiksi..mutta kyllä siinä useampi ilta meni ja taukoakin piti välillä ottaa. Useampaan otteeseen joutui keskeyttämään virkkauksen kuteen leikkamiseen. Sinne meni kaikki vanhat virttyneet ja kulahtaneet uunoturhapuro-paidat ja kalsarit. Lumpuiksikin olisi niitä voinut sanoa, hyi.
Ohje mattoon löytyy tulostettavana pdf-lärpäkkeenä täältä: Kangasaitta, Aura-matto. Jännä kuinka ohjeen yksivärinen matto näyttää moniväriseen verrattuna hyvin erilaiselta, vaikka täysin noudatin mallia. Paitsi, että jätin ohjeen kaksi viimeistä kierrosta pois, koska en tahtonut nirkko-reunaa mattooni.
Halkaisijaltaan matto on lähes 130 cm, joten se on ehdottomasti suurin matto mitä olen virkannut. Ja sen myötä tuli uusi pähkinä purtavaksi: miten pitää se puhtaana? Pienet matot on helppo ravistaa ja imuroida irtopölystä sekä hiuksista, mutta tämä alkaa olla jo niin turkasen painava, ettei sitä niin vain puistellakaan. Löytyiskö hyviä vinkkejä?

14 kommenttia:

  1. Ooh ihana! Nopeasti hallintapaneelissa katsottuani tuota ensimmäistä kuvaa luulin tuota joksikin aurajuustoa sisältäväksi piirakaksi! :-D Tehään varmaan ysiluokan syksyllä sisustusjuttuja kässässä ja ajattelin tehdä ensimmäistä kertaa virkatun maton, tosin suorakulmiona. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Haha, aurajuusto-piirakka! :D Tsemppiä oman piirakka-maton tekemiseen ;)

      Poista
  2. Niinhän nuo sanovat, ettei mattoja juuri pitäisikään puistella, ravistella tai hakata, koska sellainen raaka käsittely katkoo lankoja ja tekee muutenkin hallaa matolle. Väittävät että imurointi sekä telineellä harjaus ja tuuletus riittävät. :) (Paitsi tietysti jos tulee mustikka- tai kissanoksutahra, silloin täytyy vähän pestäkin.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä, vaan ei kaikki oikein tahdo tehdä yhteistyötä edes sen imurin kanssa ;)

      Poista
  3. Haluaisin myös virkkailla mattoja, muttei ranteet sellaista kestä. :/ Enkä kyllä ole kummoinenkaan virkkaaja. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, ettei ranteet kestä :( Jaksaisikohan ne muita tekniikoita? Voihan mattoja punoa ja valmistaa kuulemma myös letittämisellä..:)

      Poista
  4. Hieno! Varsinkin kun ajattelee, että se on tehty kokonaan kierrätysmateriaalista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) ensin meinasin ostaa valmista kudetta, mutta onneksi päädyin kierrätyskeinoihin :)

      Poista
  5. Kylläpä se on komea! Pyöreässä virkkauksessa on se ikävä puoli, että joka kerros on edellistä pidempi ja edistyminen tuntuu kerros kerrokselta hitaammalta :) Puhtaanapitoon en osaa kyllä antaa vinkkejä :S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Totta! Viimeisimmät kierrokset tuntuivat siltä etteivät ne lopu koskaan :D

      Poista
  6. Mulla on virkattuja pyöreitä mattoja neljä kappaletta, kolme juhannusruusua ja yksi pienempi Aura. Suurin matoista on halkaisijaltaan suunnilleen 130cm ja kyllä sen jaksaa yhdellä kädellä nostaa. Imurointi päältä, matto ilmaan, imurointi alta, matto toisin päin lattialle, imurointi ja matto oikein päin. Tarkempaan puhdistukseen oon käyttänyt imurin harjasuutinta.
    Vielä tekis mieli tehdä keittiön käytävään matto. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaksaa toki, mutta ei se imurointi kuteen päältä helppoa ole. Ovatko sinun mattosi itse leikatusta trikoo/puuvillakuteesta vai kaupan valmiista kuteesta? Mietin olisiko jälkimmäinen puhtaana pitämisen kannalta parempi, ehkä jopa kevyempi ja puistelua paremmin kestävä vaihtoehto..:)

      Poista
    2. Vähän sekä että. Itse leikattua sekä ostettua. Trikookudetta suurimmaksi osaksi. Ei se imurointi kauheen helppoa ole juu, mutta tarpeeksi pienellä imuteholla ja ympyrän kehän muotoisesti imuria liikuttamalla onnistuu. Harjasuuttimen kanssa vielä hiukan helpompaa, mutta vie enemmän aikaa.
      Tässä jonkun tekemä vertailu trikookuteesta ja ontelokuteesta matossa http://kotvasia.blogspot.fi/2012/08/trikookude-vs-ontelokude.html
      Itse tykkään enemmän trikoosta, se on pehmeää ja kevyttä :)

      Poista
    3. Aika jännä, olin itse ajatellut juuri toisinpäin, että ontelokude olisi trikoota kevyempi! :) Kiitos linkistä ja vinkeistä - siis minähän olen yrittänyt imuroida sahaamalla eestaas kiroten, eipä ole käynyt mieleessä että kehämäisesti voisi olla parempi. Täytyypä ensi kerralla kokeilla sitä! :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.