Sivut

maanantai 18. toukokuuta 2015

Roinat rahaksi Siivouspäivänä.

Siivouspäivä tulee jälleen! Ne, joiden asuinpaikkannalla tapahtuma ei ole vielä tuttu ilmiö, voivat tutustua Siivouspäivään täältä. Pähkinänkuoressa kyseessä on valtakunnallinen päivä, jolloin Siivouspäivän sivustolle rekisteröityneet voivat pistää oman kirppiksen päiväksi melkeinpä mihin vain sallitulle paikalle. Tapahtuma on ilmainen ja jokainen on oman kirppiksensä järjestäjä. Tavoitteena on tuoda eloa katukuvaan ja saada tavara kiertoon ekologisesti ja yhteisöllisesti.

Olen osallistunut kahtena vuonna Siivouspäivään. Se ei ole paljon, mutta olen kyllä osallistunut useisiin muihin face-to-face-kirppiksiin. Jo ihan lapsena äitin mukana. Uskaltaisin siis väittää, että moni vinkki on kokemuksella opittu. Helppoja, pieniä tekoja, mutta kokonaisuutena vaikuttavat ulosantiin ja ihan siitä sitten siihen myyntituottoon.

Lue myös edelliset Roinat rahaksi-postaukset: vinkit roinan myyntiin kirpputorilla / vinkit roinan myyntiin netissä.
Vinkki 1. Varmista paikka ja se miten myyt. Pöytä? Tuoli? Tarvitsetko maahan suojaa (pressu, jätesäkki, vanha matto?) tai saisitko mukaasi vaaterekkiä vaatteille? Muista varata mukaan tarpeeksi hengareita, ilman niitä rekistä ei ole juurikaan hyötyä. Jos käytät rekkiä, jätä hengareiden väliin ilmaa. Täyttä rekkiä on vaikea ja kiusallista katsella myyjän nähden.

Vinkki 2. Käy kauppaa rohkeasti. Suunnittele strategiasi. Kysytkö paljonko ostaja tarjoaa vai ehdotatko itse haluaamaasi hintaa? Hyvä vaihtoehto on myös lätkiä tuotteille vaikka maalarinteipillä valmiita hintoja. Pienestä jutusta harva jaksaa kysyä paljonko-toi-ja-toi-tai-toi-maksaa, mutta jos näkee, että hei, senhän saa noin halvalla, ostaja tekee ostopäätöksen vaivatta.
Hahahaaa! Tässä näette yhden pilkahduksen mitä kaikkea ROINAA sitä kaupiteltiin. Kippoa, kulhoja, kirjaa, pehmoja, hylkiöleluja lapsuuden laatikoista. Lasten pilipalipikkulelut menee muuten helposti Siivouspäivässä kaupassa. True story.
Vinkki 3. Varaa vaihtorahaa. Mitä enemmän rikot kolikkoja pohjakassaksi, sitä parempi. Jos haluat tietää tarkan myyntituoton, muista myös laskea etukäteen monenko euron pohjakassalla lähdet liikkeelle. Protip: valitse myyntitapahtumaan vain "halpaa kolikkotavaraa". Kolikkotavaralla tarkoitan sitä, että harvalla on käteistä kovinkaan paljoa. Huomioi myös, että tapahtumissa harva ostaa mitään hankalan kokoista tai painavaa. Jätä kaikki merkkituotteet ja arvotavarat suosiolla pois.

Vinkki 4. Uskalla puhua! Tervehdi kaikkia lähelle tulevia iloisesti. Älä ole tuppisuu, ota heti iloinen kontakti. Huonoimmassa tapauksessa toinen häkeltyy, parhaimmassa tapauksessa toinen rupeaakin juttelemaan. Puhu säästä, keskustele itse tapahtumasta, juttele siitä miten on kauppa käynyt. Ja samalla kaveri päätyy ostamaan jotain kivaa. Jos ei, ainakin muiden silmissä näyttää siltä, että tuotteillasi on kysyntää pysähtyvien ihmisten perusteella. Ja onhan se rupattelu aina kivaa.

Vinkki 5. Varaudu tinkijöihin. Aina on niitä, jotka eivät suostu edes periaatteen vuoksi myyjän hintaan. Jos hinta ei miellytä, ei siihen ole pakko suostua. Suostu vain, jos se ei jää harmittamaan. Joskus myös se, että ostaja on muuten tosi kiva, voi auttaa hinnassa vastaan tulemista. On aina kiva myydä, jos tietää, että tuote päätyy kivan tuntuiselle ihmiselle kuin yrmylle pihille.
Tässä on tyttö ja mekko, jonka kerran muokkasin ja ompelin omille mitoilleni. Muutokset epäilyttivät tyttöä. Meinasi jäädä kauppa epäröinnin takia väliin, koska tyttö ei nähnyt itseään peilistä. Onneksi tarjouduin ottamaan tytöstä kuvan, josta hän näki mekon yllään. Ja kaupat tuli!
Vinkki 6. Huomioi muonitus. Vettä ja evästä kunnolla mukaan, ei sitä muuten jaksa. Kesällä ulkotapahtumaan ehdottomasti lakki, aurinkolasit ja aurinkorasva. Viileällä säällä varavaatetta. Paleltunut ja nälkäkärttyinen myyjä on varmasti kaikkea muuta kuin helposti lähestyttävä ilmestys.

Vinkki 7. Muista käytöstavat. Niin kaupanteossa (sano aina kiitos ja heihei!) kuin myös tapahtuman jälkeen. Siivoa jälkesi. Kaikki jäljet. Varaa ennalta oma roskapussi mukaan. Suotavaa on myös olla sosiaalinen muille myyjille. Varaa mukaasi nenäliinoja, teippiä ja varakyniä. Aina on joku, joka on omansa kotiin unohtanut. Auta naapuria, se ei ole sinulta pois. Kirppistely ei ole kilpailu, teillä tuskin on samat tavarat myynnissä.

Vinkki 8. Ole mahtava ja huomioi ne, jotka tekevät sinulta oston. Jos tuotteillasi on hintalappuja, tarjoudu oston yhteydessä ottamaan ne pois (ja laittamaan roskiin). Mieti haluatko tarjota joillekin miettimisaikaa - voihan tavaran laittaa syrjään varaukseen vartiksi, eikö? Jos mahdollista, ota käyttöön myös mobiilimaksaminen, eipä jää osto kiinni siitä etteikö olisi käteistä. Erityisen mahtava olet, jos pidät jemmassa pari pussia - eipä ainakaan jää osto myöskään siitä kiinni eikö ostajalla olisi kantamiseen kassia!

Oletko sinäkin osallistunut Siivouspäivänä myyntiin? Tuleeko mieleen muita hyviä pikkuvinkkejä uusille myyjille? Kerro muillekin!

2 kommenttia:

  1. En ole osallistunut myyntiin. Itse toimitan kaikki Hope-yhdistykselle joka jakaa vaatteet, lelut, huonekalut yms. niitä tarvitseville. Varsinkin astioista on kova pula siellä tällä hetkellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että viet kaiken Hopelle! :) Veispä muutkin, jotka eivät halua/jaksa myydä kamojaan sen sijaan et heittäisivät sitä mukaan roskiin.. Itsekin vien keräyksiin tai hyväntekeväisyysmyyntiin ne, jotka eivät käy kaupaksi.

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.