Nyt tulee helppo ja nopea koriste-idea. Kaikki osaa. On niin yksinkertainen kuin olla ja voi, katsokaas vaikka:
Tee-se-itse minimalistinen koriste seinälle ja/tai ikkunaan (tai vaikka joulukuuseen!):
Tarvikkeet: sakset, (viivoitin), puutikkuja (grillitikkua paksumpaa), askarteluliimaa, paperisia mehupillejä (yhteen koristeeseen riittää yksi), lankaa tai narua ripustamiseen
1. Leikkaa puutikusta esimerkiksi neljä kymmenen centtimetrin pituista kappaletta.
2. Leikkaa esimerkiksi neljä noin 3-4 cm pituista pätkää mehupilleistä. Taita pillit keskeltä.
3. Pistä tipat liimaa mehupillin kumpaankin suuhun. Tökkää tikku pillin sisään ja muodosta tikuista ja pillikappaleista tahtomasi yksiulotteinen kuvio. Esimerkiksi kolmio, timantti tai neliö.
4. Kun palat ovat paikallaan, aseta kuvio tasaiselle alustalle kuivumaan. Jos kuvio on viisto, aseta tuet kuvion ympärille kuivumisen ajaksi, jotta mehupillien taitokset pysyvät oikeassa kulmassa.
5. Kuivumisen jälkeen lisää koristeeseen ripustusnauha, joko pitkä tai lyhyt mikä sopii tarkoitukseen.
6. Valmis! Ripusta koriste seinälle tai ikkunaan. Pienempänä versiona menisi joulukuusessa. Tai jos tekisi useamman, kuvioista voisi tehdä jonkinlaisen mobilen tai vaikka niin sanotusti bannerikoristeen!
Sivut
▼
perjantai 30. lokakuuta 2015
torstai 29. lokakuuta 2015
Marmoria alle.
Pitkään halusin kotiin jonkinlaisen marmorisen alustan. Ihan vaikka kynttilöille tai tarjottimeksi. Oikeat marmoriset alustat ovat kyllä vain turkasen kalliita ja myös todella massiivisia. Kunnes sitten tajusin, että..
..onhan mulla marmoria! Bongasin tämän marmorisen juustoleikkurin yli vuosi sitten kierrärin saa ottaa-laatikosta.
Eipä tullut leikkuria vain käytettyä. Muistan kaksi iltaa, kun tuo on ollut käytössä. Eli aika tyhjän panttina on ollut.
(Olisikin ollut hurjan kätevää, jos leikkuria olisi voinut käyttää muuhunkin, vaikka omppuihin..!)
Tajusin, että leikkurinhan saa helposti alustasta irti, ilman työvälineitä. Ja voila, mulla on pieni marmorinen alusta!
Nyt alustan päällä on levännyt niin kahvikuppi ja kynttilä kuin myös soppalautanen. Ei voi väittää etteikö olisi monikäyttöinen! Leikkurinkin saa alustaan takaisin yhtä helposti mitä poiskin.
..onhan mulla marmoria! Bongasin tämän marmorisen juustoleikkurin yli vuosi sitten kierrärin saa ottaa-laatikosta.
Eipä tullut leikkuria vain käytettyä. Muistan kaksi iltaa, kun tuo on ollut käytössä. Eli aika tyhjän panttina on ollut.
(Olisikin ollut hurjan kätevää, jos leikkuria olisi voinut käyttää muuhunkin, vaikka omppuihin..!)
Tajusin, että leikkurinhan saa helposti alustasta irti, ilman työvälineitä. Ja voila, mulla on pieni marmorinen alusta!
Nyt alustan päällä on levännyt niin kahvikuppi ja kynttilä kuin myös soppalautanen. Ei voi väittää etteikö olisi monikäyttöinen! Leikkurinkin saa alustaan takaisin yhtä helposti mitä poiskin.
tiistai 27. lokakuuta 2015
Vinkkejä: kuinka karsia tavaraa?
Viime viikkoisen siivousintoilun inspiroimana kokosin jälleen ajatuksiani kohti minimalismia-operaatiostani. Mietin kaikkia yli kahden vuoden aikana kokeilemistani tavoista karsia tavaraa. Montaa on kokeiltu ja tuloksia on saavutettu erilaisin keinoin. Nyt jaan teille erilaisia vinkkejä miten tehdä päätöksiä, kun tavaroita pitäisi karsia. Toimisiko sinulla jokin seuraavista?
(Postauksen kuvitus ei liity postauksen sisältöön.)
Vinkki 1: Siivoa huone/tila päivässä
Tämä oli nyt uusin siivousmetodi mitä kokeilin menneellä viikolla. Kun kerrankin oli aikaa, kävin systemaattisesti läpi yhden huoneen tai tilan per päivä. Ja todella kävin kaiken läpi. Jokaisen tavara jokaiselta hyllyltä ja paljon tuli karsittua. Jos pyrkisi samaan päivässä tai kahdessa, enemmin tai myöhemmin tulee hetki, kun fuskaa ja vannoo, että kyllä minä tämän kaapin/laatikon ensi kerralla käyn läpi. Niin varmaan käyt, paitsi että et käy.
Vinkki 2: Siivoa sata
Kirjaa ylös kaikki tavarasi ryhmittäin (esimerkiksi: siivousvälineet, ruokailutarvikkeet, langat, meikit, työkalupakki, urheiluvaatteet, kirjat, kynsilakat..). Perheessä sata asiaa listautuu helposti. Yksinelävä voi koota vaikka lyhyemmän viidenkymmenen kohdan listan. Ota tavoitteeksi käydä lista läpi asettamaasi deadlineen mennessä. Voit vaikka käydä läpi yhden pienen tavararyhmän per ilta. Siirrä syrjään karsimasi tavarat. Kun lista on käyty, onnittele itseäsi: olet kohta kohdalta käynyt läpi kaiken kotisi materian ja toivottavasti syrjässä on yli sata tavaraa pois karsittuna.
Vinkki 3: Poista tavara päivässä
Homma on helppo: ota syrjään laatikko ja kuskaa siihen yksi karsittava tavara päivässä. Ihan jokainen päivä, kunnes laatikko on täysi. Vaikeinta on pysyä lujana: laatikosta ei saa ottaa mitään takaisin käyttöön. Tätä kikkaa kokeilin vain hetken. Tempo ei ollut hyvä, mutta muille voi soveltua. Sopii hyvin sellaiselle, joka ei ehdi arjessaan perehtyä siivoamiseen, mutta ei myöskään odota radikaaleja edistysaskelia siivouksessa.
Vinkki 4: Tavoitekassit
Kun siivoat, ota syrjään kassi (tai laatikko), johon keräät karsittavia tavaroita. Siivoamista ei saa lopettaa ennen kuin kyseinen kassi on täynnä tavaraa. Luulisi, että tämä voisi toimia monen lapsen kanssa. Harva lapsi tykkää siivota, joten mitä nopeammin lapsi karsii vanhoja lelujaan, sitä nopeammin voi lopettaa siivoamisen.
Vinkki 5: Laatikkoleikit
Tätä käytän usein, jos laatikko x on liian täynnä tavaraa. Otan laatikkoa pienemmän laatikon ja kaikki mikä ei pienempään laatikkoon mahdu, saa luvan karsiutua pois. Tätä voi tehdä ns. hellästi tai radikaalisti laatikon koon mukaan.
Vinkki 6: Käyttöaste
Se yleisin vaatteiden suhteen: jos et ole käyttänyt vuoteen, on sen aika mennä. Liian tiukkis ei tartte silti olla ja poikkeuksia saa tehdä. Esimerkiksi ns. sesonki- ja juhlavaatteissa voi käyttää pidempää aikamäärettä ja taas joissakin vaatteissa lyhyempää aikaa. Esim. jos puseroa on käyttänyt oston jälkeen vain kerran kahdesti ja ostosta on kulunut jo puoli vuotta, voi todeta että taisipa olla hutiostos.
Vinkki 7: Lukumäärät
Kuinka monta kylpypyyhettä per asuja on liikaa? Monetko housut omistat? Montako lipastoa on asunnossa? Laske esimerkiksi arvio montako puseroa käytät viikossa. Kertaa arvio neljällä. Laske sitten montako puseroa oikeasti omistat. Mieti monestiko pyykkäät. Vertaa hypoteesia todelliseen lukuun paitojesi määrästä. Jos erotus on huikea, ymmärrät kuinka suuri osa puseroistasi vain lojuu kaapissa seuraavaa käyttöä odottaen. Sama summaus toimii mihin vain. Jos lakkaat kynnet kerran viikossa, käytät arviolta neljää eriä kynsilakkaa kuukaudessa. Silti kaapissa on silti viiskyt eri pulloa, voit vain todeta, ettet juuri ehdi käyttää lakkoja ennen kuin ne jo kuivuu kokoon.
Vinkki 8: Omaisuuden muistipeli
Radikaali listaa suorilta kaiken mitä omistaa, toiset kokeilee kuten minä: kynä ja paperia käteen ja kohteeksi tietty kaappi (tai laatikko). Listaa ulkomuistista kaikki mitä tiedät tai muistat kaapissa olevan. Kun lista on valmis, katso kaappiin ja vertaa sisältöä listaan. Montako juttua et muistanut? Voit miettiä moniko näistä unohtamastasi asiasta olisi oikeasti turha.
Vinkki 9: Jossittele tunteilla
Kun käyt tavaroita (tai vaatteita) läpi, jossittele. Jos laittaisin tämän pois, harmittaisiko? Ostaisinko tämän nyt? Jos pitäisi valita tämän ja tämän väliltä, kumpi on tärkeämpi? Olisiko joku muu tästä iloisempi kuin minä? Jos muuttaisin nyt ulkomaille, muuttaisinko tämän mukanani? Jos kuolisin, tappelisivatko läheiseni tästä omaisuudenjaossa? Ja suosikkini, tulipalo-leikki: pelastaisinko tämän palavasta talosta? Intuitio kyllä vastaa selkeän kohtalon tavaroille.
Ennen kaikkea pitää muistaa, että hamstrauksessa menee usein arvot ja tunteet sekaisin. On hyvä miettiä säilyttääkö jotain rahallisen arvon, tunne-arvon vai nostalgian vuoksi. Tunnustan, itsellä kesti kauan ymmärtää, että kaikkea ei tarvitse säilyttää vain nostalgian takia. Myös muistoille voi jossitellae: muistaisinko ilman tätä? Olisiko paha, jos unohtaisin? Entä, jos nostalgia saakin aikaan surua, katumusta tai jopa kipukynnyksen ylittävää myötähäpeää? Liian moni säilyttää turhaan mielipahaa aiheuttavia tavaroita. Miksi? Eikö ympärillä olevien tavaroiden pitäisi antaa vain iloa, hyötyä ja positiivisia ajatuksia? Jostain joskus luin hyvän muistisäännön: "Älä säilytä mitään mikä ei ole oikeasti käytännöllistä, kaunista tai sydämelle arvokasta."
Vinkki 10: Motivaattori.
Jos pitää karsia, päätä mikä olisi konkreettinen motivaattori työn etenemisessä? Jos laitat kymmenet kengät pois, saat ostaa yhdet uudet? Jos karsit kymmenen kassia kirppikselle, saat pitää hemmottelupäivän? Tienaat myynnillä lomarahoja? Saat lipaston tyhjäksi niin voit myydä lipaston ja saat huoneeseen lisää tilaa? Itse listoista tykkäävänä olen listannut tuottoineen kaiken mitä olen myynyt nettikirppareilla ja montako kirppispöytää olen pitänyt. Lista on tuonut konkretiaa hitaalle projektille, ei sitä muuten hahmota kuinka paljon roinaa on oikeasti saanut jo siirrettya uusille omistajille.
Extra: Pakkaa kaikki (Tätä en ole kokeillut, mutta joskus vielä kokeilen.)
Jos asiaa x on liikaa, pakkaa kaikki x-kategorian tavarat yhteen laatikkoon. Elä elämääsi kuten ennen ja palauta tavaroita paikoilleen vain, jos niille on tarvetta. Laatikosta ei saa siis ottaa mitään huvikseen. Esimerkiksi kuukauden tai viimeistään puolen vuoden jälkeen tietää laatikkoon jääneistä tavaroista mitä ei arjessa tarvitse ollenkaan.
Lopuksi tahdon muistuttaa, että kaikki ei toimi kaikille. Jokin voi toimia toista paremmin. Jotkut eivät tarvitse kikkoja laisinkaan. Miten sinä toimit? Tuleeko mieleen muita ideoita miten karsia tavaroita?
Seuraavaksi tulossa vinkkejä siihen mihin heivata kaikki turhat tavarat kovan karsimisen jälkeen.
(Postauksen kuvitus ei liity postauksen sisältöön.)
Vinkki 1: Siivoa huone/tila päivässä
Tämä oli nyt uusin siivousmetodi mitä kokeilin menneellä viikolla. Kun kerrankin oli aikaa, kävin systemaattisesti läpi yhden huoneen tai tilan per päivä. Ja todella kävin kaiken läpi. Jokaisen tavara jokaiselta hyllyltä ja paljon tuli karsittua. Jos pyrkisi samaan päivässä tai kahdessa, enemmin tai myöhemmin tulee hetki, kun fuskaa ja vannoo, että kyllä minä tämän kaapin/laatikon ensi kerralla käyn läpi. Niin varmaan käyt, paitsi että et käy.
Vinkki 2: Siivoa sata
Kirjaa ylös kaikki tavarasi ryhmittäin (esimerkiksi: siivousvälineet, ruokailutarvikkeet, langat, meikit, työkalupakki, urheiluvaatteet, kirjat, kynsilakat..). Perheessä sata asiaa listautuu helposti. Yksinelävä voi koota vaikka lyhyemmän viidenkymmenen kohdan listan. Ota tavoitteeksi käydä lista läpi asettamaasi deadlineen mennessä. Voit vaikka käydä läpi yhden pienen tavararyhmän per ilta. Siirrä syrjään karsimasi tavarat. Kun lista on käyty, onnittele itseäsi: olet kohta kohdalta käynyt läpi kaiken kotisi materian ja toivottavasti syrjässä on yli sata tavaraa pois karsittuna.
Vinkki 3: Poista tavara päivässä
Homma on helppo: ota syrjään laatikko ja kuskaa siihen yksi karsittava tavara päivässä. Ihan jokainen päivä, kunnes laatikko on täysi. Vaikeinta on pysyä lujana: laatikosta ei saa ottaa mitään takaisin käyttöön. Tätä kikkaa kokeilin vain hetken. Tempo ei ollut hyvä, mutta muille voi soveltua. Sopii hyvin sellaiselle, joka ei ehdi arjessaan perehtyä siivoamiseen, mutta ei myöskään odota radikaaleja edistysaskelia siivouksessa.
Vinkki 4: Tavoitekassit
Kun siivoat, ota syrjään kassi (tai laatikko), johon keräät karsittavia tavaroita. Siivoamista ei saa lopettaa ennen kuin kyseinen kassi on täynnä tavaraa. Luulisi, että tämä voisi toimia monen lapsen kanssa. Harva lapsi tykkää siivota, joten mitä nopeammin lapsi karsii vanhoja lelujaan, sitä nopeammin voi lopettaa siivoamisen.
Vinkki 5: Laatikkoleikit
Tätä käytän usein, jos laatikko x on liian täynnä tavaraa. Otan laatikkoa pienemmän laatikon ja kaikki mikä ei pienempään laatikkoon mahdu, saa luvan karsiutua pois. Tätä voi tehdä ns. hellästi tai radikaalisti laatikon koon mukaan.
Vinkki 6: Käyttöaste
Se yleisin vaatteiden suhteen: jos et ole käyttänyt vuoteen, on sen aika mennä. Liian tiukkis ei tartte silti olla ja poikkeuksia saa tehdä. Esimerkiksi ns. sesonki- ja juhlavaatteissa voi käyttää pidempää aikamäärettä ja taas joissakin vaatteissa lyhyempää aikaa. Esim. jos puseroa on käyttänyt oston jälkeen vain kerran kahdesti ja ostosta on kulunut jo puoli vuotta, voi todeta että taisipa olla hutiostos.
Vinkki 7: Lukumäärät
Kuinka monta kylpypyyhettä per asuja on liikaa? Monetko housut omistat? Montako lipastoa on asunnossa? Laske esimerkiksi arvio montako puseroa käytät viikossa. Kertaa arvio neljällä. Laske sitten montako puseroa oikeasti omistat. Mieti monestiko pyykkäät. Vertaa hypoteesia todelliseen lukuun paitojesi määrästä. Jos erotus on huikea, ymmärrät kuinka suuri osa puseroistasi vain lojuu kaapissa seuraavaa käyttöä odottaen. Sama summaus toimii mihin vain. Jos lakkaat kynnet kerran viikossa, käytät arviolta neljää eriä kynsilakkaa kuukaudessa. Silti kaapissa on silti viiskyt eri pulloa, voit vain todeta, ettet juuri ehdi käyttää lakkoja ennen kuin ne jo kuivuu kokoon.
Vinkki 8: Omaisuuden muistipeli
Radikaali listaa suorilta kaiken mitä omistaa, toiset kokeilee kuten minä: kynä ja paperia käteen ja kohteeksi tietty kaappi (tai laatikko). Listaa ulkomuistista kaikki mitä tiedät tai muistat kaapissa olevan. Kun lista on valmis, katso kaappiin ja vertaa sisältöä listaan. Montako juttua et muistanut? Voit miettiä moniko näistä unohtamastasi asiasta olisi oikeasti turha.
Vinkki 9: Jossittele tunteilla
Kun käyt tavaroita (tai vaatteita) läpi, jossittele. Jos laittaisin tämän pois, harmittaisiko? Ostaisinko tämän nyt? Jos pitäisi valita tämän ja tämän väliltä, kumpi on tärkeämpi? Olisiko joku muu tästä iloisempi kuin minä? Jos muuttaisin nyt ulkomaille, muuttaisinko tämän mukanani? Jos kuolisin, tappelisivatko läheiseni tästä omaisuudenjaossa? Ja suosikkini, tulipalo-leikki: pelastaisinko tämän palavasta talosta? Intuitio kyllä vastaa selkeän kohtalon tavaroille.
Ennen kaikkea pitää muistaa, että hamstrauksessa menee usein arvot ja tunteet sekaisin. On hyvä miettiä säilyttääkö jotain rahallisen arvon, tunne-arvon vai nostalgian vuoksi. Tunnustan, itsellä kesti kauan ymmärtää, että kaikkea ei tarvitse säilyttää vain nostalgian takia. Myös muistoille voi jossitellae: muistaisinko ilman tätä? Olisiko paha, jos unohtaisin? Entä, jos nostalgia saakin aikaan surua, katumusta tai jopa kipukynnyksen ylittävää myötähäpeää? Liian moni säilyttää turhaan mielipahaa aiheuttavia tavaroita. Miksi? Eikö ympärillä olevien tavaroiden pitäisi antaa vain iloa, hyötyä ja positiivisia ajatuksia? Jostain joskus luin hyvän muistisäännön: "Älä säilytä mitään mikä ei ole oikeasti käytännöllistä, kaunista tai sydämelle arvokasta."
Vinkki 10: Motivaattori.
Jos pitää karsia, päätä mikä olisi konkreettinen motivaattori työn etenemisessä? Jos laitat kymmenet kengät pois, saat ostaa yhdet uudet? Jos karsit kymmenen kassia kirppikselle, saat pitää hemmottelupäivän? Tienaat myynnillä lomarahoja? Saat lipaston tyhjäksi niin voit myydä lipaston ja saat huoneeseen lisää tilaa? Itse listoista tykkäävänä olen listannut tuottoineen kaiken mitä olen myynyt nettikirppareilla ja montako kirppispöytää olen pitänyt. Lista on tuonut konkretiaa hitaalle projektille, ei sitä muuten hahmota kuinka paljon roinaa on oikeasti saanut jo siirrettya uusille omistajille.
Extra: Pakkaa kaikki (Tätä en ole kokeillut, mutta joskus vielä kokeilen.)
Jos asiaa x on liikaa, pakkaa kaikki x-kategorian tavarat yhteen laatikkoon. Elä elämääsi kuten ennen ja palauta tavaroita paikoilleen vain, jos niille on tarvetta. Laatikosta ei saa siis ottaa mitään huvikseen. Esimerkiksi kuukauden tai viimeistään puolen vuoden jälkeen tietää laatikkoon jääneistä tavaroista mitä ei arjessa tarvitse ollenkaan.
Lopuksi tahdon muistuttaa, että kaikki ei toimi kaikille. Jokin voi toimia toista paremmin. Jotkut eivät tarvitse kikkoja laisinkaan. Miten sinä toimit? Tuleeko mieleen muita ideoita miten karsia tavaroita?
Seuraavaksi tulossa vinkkejä siihen mihin heivata kaikki turhat tavarat kovan karsimisen jälkeen.
sunnuntai 25. lokakuuta 2015
Mitä kuuluu minimalismille?
Minulla oli tällä viikolla loma. Ihan oikea lomaviikko! Oli ihanaa. Toisaalta en tehnyt yhtään mitään ja toisaalta tein ihan kaiken. Moni muu olisi kuluttanut sohvan pintaa ja vaan relannut, mutta..joskus se ei riitä. Olen niitä hulluja ihmisiä, jotka kokevat toisinaan siivoamisen ja järjestelemisen rentouttavana. Ihan ennalta odotin lomaviikkoa, jotta pääsen siivoamaan! Oikein suunnittelin mitä ja miten aion siivota. Koko kodin. Lattiasta kattoon. Huone/tila per päivä. Hullua. Mutta niin ihanaa.
Loman eli siivoamisen tavoitteena oli jatkaa tauolla ollutta minimalismi-projektiani. Ennen siivoamisviikon alkua päätin, että otan hollille pienen ihmisen kokoisen pahvilaatikon ja kerään siihen kaiken mikä saa luvan poistua kodistamme. Laatikko oli motivaationa. Se on saatava täyteen!
Silti epäilin saanko karsittua tavaraa enää näillä kierroksilla kokonaista laatikollista.. Kierros kierrokselta karsiminen käy vaikeammaksi, kun määrä vähänee. On vaikea kysyä: mikä näistä on turhin, jos tykkää kaikista? Mutta armottomalla lajittelulla syntyi päivä päivältä tuloksia. Syntyi pinoja ja kasoja. Kasseja ja laatikoita. Vaatteet, keittiötavarat, hygieniatuotteet.. kaikki on käyty läpi. Välillä suututti. Uuvutti. Mistä sitä tavaraa aina riittää?
Ja siivoamisviikon lopputulos? Pahvilaatikko on täytetty. Ja tyhjennetty. Ja täytetty uudelleen! Olen ylpeä itsestäni. Kaksi pahvilaatikollista tavaraa poistoon! Plus kolme erillistä muovikassillista kierrätykseen, kaksi kassia roskiin (ja ne todella olivat roskia, voitte arvata, että minulla on tarkka roska-seula), kaksi kassia paperinkierrätykseen ja yksi kassi SER-kierrätykseen. Huh ja huhhuh.
Koti ja kaapit ovat taas hallinnassa ja uuden viikon voi aloittaa hyvillä mielin. Mielestäni hyvin käytetty lomaviikko. Apulainenkin kiittää, etenkin kun lattiataso on taas vapaa. Ei tarvitse koirankaan sukkuloida tavarapinojen välissä.
Mites menee teillä muilla, jotka olette tavaraa karsineet samanaikaisesti minimalismi-projektini kanssa?
Loman eli siivoamisen tavoitteena oli jatkaa tauolla ollutta minimalismi-projektiani. Ennen siivoamisviikon alkua päätin, että otan hollille pienen ihmisen kokoisen pahvilaatikon ja kerään siihen kaiken mikä saa luvan poistua kodistamme. Laatikko oli motivaationa. Se on saatava täyteen!
Silti epäilin saanko karsittua tavaraa enää näillä kierroksilla kokonaista laatikollista.. Kierros kierrokselta karsiminen käy vaikeammaksi, kun määrä vähänee. On vaikea kysyä: mikä näistä on turhin, jos tykkää kaikista? Mutta armottomalla lajittelulla syntyi päivä päivältä tuloksia. Syntyi pinoja ja kasoja. Kasseja ja laatikoita. Vaatteet, keittiötavarat, hygieniatuotteet.. kaikki on käyty läpi. Välillä suututti. Uuvutti. Mistä sitä tavaraa aina riittää?
Ja siivoamisviikon lopputulos? Pahvilaatikko on täytetty. Ja tyhjennetty. Ja täytetty uudelleen! Olen ylpeä itsestäni. Kaksi pahvilaatikollista tavaraa poistoon! Plus kolme erillistä muovikassillista kierrätykseen, kaksi kassia roskiin (ja ne todella olivat roskia, voitte arvata, että minulla on tarkka roska-seula), kaksi kassia paperinkierrätykseen ja yksi kassi SER-kierrätykseen. Huh ja huhhuh.
Koti ja kaapit ovat taas hallinnassa ja uuden viikon voi aloittaa hyvillä mielin. Mielestäni hyvin käytetty lomaviikko. Apulainenkin kiittää, etenkin kun lattiataso on taas vapaa. Ei tarvitse koirankaan sukkuloida tavarapinojen välissä.
Mites menee teillä muilla, jotka olette tavaraa karsineet samanaikaisesti minimalismi-projektini kanssa?
torstai 22. lokakuuta 2015
Meikkipussukka kierrättäen.
Viikko sitten hyvä ystäväni täytti vuosia ja sen kunniaksi oli kiva tehdä hänelle jotain pientä ylläriä lahjaksi.
Ystäväni on useampaan otteeseen lahjoittanut kierrätykseen nahkaa, joten ajattelin, että laitetaan ajatus kiertoon ja tehdään kierrätysnahasta ystävälle jotain käytännöllistä. Pieneen meikkipussukkaan päädyin!
Koko on just hyvä, sellainen kämmeneen hyvin istuva. Vetskarin leveyden ajattelin niin, että pussukkaan mahtuu hyvin laittamaan ja ottamaan esimerkiksi huulipunat ja puuterilootat.
Vihreä vetskari (myös kierrätetty) inspiroi valitsemaan myös sisävuoreksi jotain astetta piristävämpää (vuorikangaskin uusiokäytössä). Vihertävä kukkaketo sieltä sisältä pilkistää!
Ja sisuksesta päälliseen eli lahjakääreeseen. Tällä erää paketoin silputtuun lahjakassiin. Pakettikortisti piirsin timantin, koska onhan se ystäväkin aika timanttia.
Ystäväni on useampaan otteeseen lahjoittanut kierrätykseen nahkaa, joten ajattelin, että laitetaan ajatus kiertoon ja tehdään kierrätysnahasta ystävälle jotain käytännöllistä. Pieneen meikkipussukkaan päädyin!
Vihreä vetskari (myös kierrätetty) inspiroi valitsemaan myös sisävuoreksi jotain astetta piristävämpää (vuorikangaskin uusiokäytössä). Vihertävä kukkaketo sieltä sisältä pilkistää!
Ja sisuksesta päälliseen eli lahjakääreeseen. Tällä erää paketoin silputtuun lahjakassiin. Pakettikortisti piirsin timantin, koska onhan se ystäväkin aika timanttia.
tiistai 20. lokakuuta 2015
Minimalistinen tuikkuteline.
Minimalistiset kynttilänjalat ja -telineet taitavat olla muotia, ainakin niitä kovin silmäni bongaavat. En tosin enää paikallista missä liikkeessä näin (ehkä kenties Perobassa?) yhdenkin metallisen kynttilätelineen, jonka muotokieli jäi kovin mieleen.. Se jäi kummittelemaan niin, että oli pakko kokeilla saisiko toteutettua köyhänmiehen-versiota..
Tee-se-itse-version tarvikkeina ovat pesulavaateripustin eli (kuten meilläpäin sanotaan) hengari ja kaksi pienen lasipurkin kantta laskeutumisalustaksi. Työvälineinä vahva liima ja liimaakin vahvemmat pihdit/tongit.
Ja sitten eikun vääntelemään hengaria auki! Tässä kuva loppusuoralta ennen mutkien suoristamista ja "alustan" tasaamista. Päät käänsin pienesti spiraaleille ja liimasin niihin kannet paikoilleen.
Ja tässä lopputulos! Kyllä se on jotain mitä mielessä kaavailin. Ja hyvin löytyi painopiste, pysyy hyvin pystyssä! Silti laitoin nyt alkuun ihan vain led-tuikut paloturvallisuuden vuoksi. Ettei kävisi oikeilla tuikuilla köpelösti.
Nuo ledit tuikkivat kuten oikeat liekit, joten näyttävät oikeasti aika aidoilta hämärällä. En nyt kuitenkaan malttanut odottaa hämärää kuvatessani telinettä. En myöskään malttamattomana odottanut, että liima olisi kuivunut sataprosenttisesti, jotta olisin voinut suoristaa toisen varren. Menkööt, suoristan sitten huomenna. Köyhänmiehen-versio malttaa odottaa huomiseen.
Tee-se-itse-version tarvikkeina ovat pesulavaateripustin eli (kuten meilläpäin sanotaan) hengari ja kaksi pienen lasipurkin kantta laskeutumisalustaksi. Työvälineinä vahva liima ja liimaakin vahvemmat pihdit/tongit.
Ja sitten eikun vääntelemään hengaria auki! Tässä kuva loppusuoralta ennen mutkien suoristamista ja "alustan" tasaamista. Päät käänsin pienesti spiraaleille ja liimasin niihin kannet paikoilleen.
Nuo ledit tuikkivat kuten oikeat liekit, joten näyttävät oikeasti aika aidoilta hämärällä. En nyt kuitenkaan malttanut odottaa hämärää kuvatessani telinettä. En myöskään malttamattomana odottanut, että liima olisi kuivunut sataprosenttisesti, jotta olisin voinut suoristaa toisen varren. Menkööt, suoristan sitten huomenna. Köyhänmiehen-versio malttaa odottaa huomiseen.
maanantai 19. lokakuuta 2015
DIY: klemmarit.
Helsingin Habitat-sisustusliikkeessä hypistelin kivoja toimistotarvikkeita, esimerkiksi tällaisia liikkeen logon muotoisia klemmareita nimeltä Cesar. Onpas hauskat, ajattelin! Mutta miksi myydään vain sadan kappaleen erässä? Sata on aika paljon. Entäs, jos vaan tahtois pari sydäntalo-klemmaria? Ai niin, voihan niitä klemmareita taivutella itsekin, muistin.
Otetaan leikkureilla pätkä jämäkkää metallilankaa ja taivutellaan pihdeillä menemään. Helppoa eikö?Paitsi että ei. Ei se niin helppoa ollutkaan. Metallilanka ei taipunut yhtä luontevasti tahtomaani suuntaan ja talosta tulikin sitten lopulta soikio, kun muuksi ei nätisti suostunut. No eipähän matkittu ainaskaan yrityksen logoa..
Tausta puoli on eri ja ja sydänkin vähän käpönen, mutta kyllähän se käytössä melko hertalta näyttää, eikö?
Periaatteessa kelmmareita voisi taivutella missä muodossa vain, jos vain löytyisi hyvä ote tekniikkaan ja ehkä asteen taipuisampi metallilanka olisi avuksi. Tätä pitää hioa, voisi olla esimerkiksi settinä kiva idea pieneksi lahjaksi jollekin.
Ja kyllähän se itsetehty klemmari asiansa ajaa, selkeästi.
lauantai 17. lokakuuta 2015
DIY: sanabanneri.
OMM Design / Make your own banner |
Superhelppoon tee-se-itse-sana-banneriin tarvitset: haaraniittejä, rei'ittimen, sakset ja pahvia tai ohutta muovia muutamia arkkeja (määrä riippuu kirjainten määrästä ja koosta).
Vinkki: valitse kirjainten väriksi ihan mikä vain, myös haaraniittejä on myytävänä esim. pastelinvärisinä!
Vaihe 1: Leikkaa kirjaimet. Leikkaa suoraan tai käytä mallina tulostettuja kirjaimia. Lisää ylös leveimmän kirjaimen mukaan mitoitettu palkki - ilman yläpalkkia kirjaimet puuroutuu yhteen kuten yläkuvassa vasemmalla. Tulosteisiin ei tarvitse leikata erikseen palkkia, voit pitää vain yhtä mallina, jonka keskelle asetat leikattavan kirjaimen.
Vaihe 2: Tee reiät päihin. Tähtää palkin keskelle ettei kirjaimista tule yhdistettyinä vinkkuroita. Pyöristä päät rei'ittämisen jälkeen niin palkit sulautuvat yhteen paremmin (ilman pyöristämistä terävät kulmat törröttäisivät).
Vaihe 3: Jos käytät kartonkia vahvempaa materiaalia kuten minä, eikä kirjainten aukkoja voi ns. puhkomalla leikata, on jostain kantilta leikattava kirjaimen läpi. Teippaa nämä leikkuujäljet piiloon (teipit tietty kirjainten taustapuolelle).
Vaihe 4: Toista vaiheet 1-3 jokaisen aakkosen kohdalla. Tuplasti. (Tämä oli hidasta, leikkelin muovia useana iltana..)
Vaihe 4: Huomaa, että sanojen koostamista helpottaa, jos leikkaa sanojen väliin pikkupaloja.
(Vinkki: välipaloihin voi tehdä myös jonkin tietyn kuvion kuten alkuperäisessä sanabannerissa, ks. postauksen eka kuva).
Vaihe 5: Yhdistä haaraniiteillä kirjaimet toisiinsa! Yeah, valmista!Tässä minun kirjaimet. Lähes kaikki tuplana, osa vokaaleista triplana. Joitakin silti vielä puuttuu, pitää leikata lisää.
Ja on muuten helppo ja nopea yhdistellä mitä vain sanoja! Hyvin koukuttavaa!
Tee-se-itse-versio on muuten hyvä myös siinä mielessä, jos ei tarvitse/halua koko kirjainkavalkaadia, vaan vaikka yhden tietyn sanan yksittäiseen tilaisuuteen/tilaan. Esimerkiksi synttäreihin "onnea"-bannerin tekemiseen ei kauaa menisi aikaa eikä vaivaa!
Ja vaikka tekisi kaikki kirjaimet triplana, eivät ne vie säilöttynäkään pientä laatikkoa enempää tilaa. Tietyt sanat voi myös "kiertää läjään" haaraniittien kanssa, jos ei jaksa purkaa kirjaimia toisistaan.
Oli kivaa, nyt heippa!