Sivut

tiistai 27. lokakuuta 2015

Vinkkejä: kuinka karsia tavaraa?

Viime viikkoisen siivousintoilun inspiroimana kokosin jälleen ajatuksiani kohti minimalismia-operaatiostani. Mietin kaikkia yli kahden vuoden aikana kokeilemistani tavoista karsia tavaraa. Montaa on kokeiltu ja tuloksia on saavutettu erilaisin keinoin. Nyt jaan teille erilaisia vinkkejä miten tehdä päätöksiä, kun tavaroita pitäisi karsia. Toimisiko sinulla jokin seuraavista?
(Postauksen kuvitus ei liity postauksen sisältöön.)

Vinkki 1: Siivoa huone/tila päivässä
Tämä oli nyt uusin siivousmetodi mitä kokeilin menneellä viikolla. Kun kerrankin oli aikaa, kävin systemaattisesti läpi yhden huoneen tai tilan per päivä. Ja todella kävin kaiken läpi. Jokaisen tavara jokaiselta hyllyltä ja paljon tuli karsittua. Jos pyrkisi samaan päivässä tai kahdessa, enemmin tai myöhemmin tulee hetki, kun fuskaa ja vannoo, että kyllä minä tämän kaapin/laatikon ensi kerralla käyn läpi. Niin varmaan käyt, paitsi että et käy. 

Vinkki 2: Siivoa sata
Kirjaa ylös kaikki tavarasi ryhmittäin (esimerkiksi: siivousvälineet, ruokailutarvikkeet, langat, meikit, työkalupakki, urheiluvaatteet, kirjat, kynsilakat..). Perheessä sata asiaa listautuu helposti. Yksinelävä voi koota vaikka lyhyemmän viidenkymmenen kohdan listan. Ota tavoitteeksi käydä lista läpi asettamaasi deadlineen mennessä. Voit vaikka käydä läpi yhden pienen tavararyhmän per ilta. Siirrä syrjään karsimasi tavarat. Kun lista on käyty, onnittele itseäsi: olet kohta kohdalta käynyt läpi kaiken kotisi materian ja toivottavasti syrjässä on yli sata tavaraa pois karsittuna.
Vinkki 3: Poista tavara päivässä
Homma on helppo: ota syrjään laatikko ja kuskaa siihen yksi karsittava tavara päivässä. Ihan jokainen päivä, kunnes laatikko on täysi. Vaikeinta on pysyä lujana: laatikosta ei saa ottaa mitään takaisin käyttöön. Tätä kikkaa kokeilin vain hetken. Tempo ei ollut hyvä, mutta muille voi soveltua. Sopii hyvin sellaiselle, joka ei ehdi arjessaan perehtyä siivoamiseen, mutta ei myöskään odota radikaaleja edistysaskelia siivouksessa.

Vinkki 4: Tavoitekassit
Kun siivoat, ota syrjään kassi (tai laatikko), johon keräät karsittavia tavaroita. Siivoamista ei saa lopettaa ennen kuin kyseinen kassi on täynnä tavaraa. Luulisi, että tämä voisi toimia monen lapsen kanssa. Harva lapsi tykkää siivota, joten mitä nopeammin lapsi karsii vanhoja lelujaan, sitä nopeammin voi lopettaa siivoamisen.
Vinkki 5: Laatikkoleikit
Tätä käytän usein, jos laatikko x on liian täynnä tavaraa. Otan laatikkoa pienemmän laatikon ja kaikki mikä ei pienempään laatikkoon mahdu, saa luvan karsiutua pois. Tätä voi tehdä ns. hellästi tai radikaalisti laatikon koon mukaan.

Vinkki 6: Käyttöaste
Se yleisin vaatteiden suhteen: jos et ole käyttänyt vuoteen, on sen aika mennä. Liian tiukkis ei tartte silti olla ja poikkeuksia saa tehdä. Esimerkiksi ns. sesonki- ja juhlavaatteissa voi käyttää pidempää aikamäärettä ja taas joissakin vaatteissa lyhyempää aikaa. Esim. jos puseroa on käyttänyt oston jälkeen vain kerran kahdesti ja ostosta on kulunut jo puoli vuotta, voi todeta että taisipa olla hutiostos.
Vinkki 7: Lukumäärät
Kuinka monta kylpypyyhettä per asuja on liikaa? Monetko housut omistat? Montako lipastoa on asunnossa? Laske esimerkiksi arvio montako puseroa käytät viikossa. Kertaa arvio neljällä. Laske sitten montako puseroa oikeasti omistat. Mieti monestiko pyykkäät. Vertaa hypoteesia todelliseen lukuun paitojesi määrästä. Jos erotus on huikea, ymmärrät kuinka suuri osa puseroistasi vain lojuu kaapissa seuraavaa käyttöä odottaen. Sama summaus toimii mihin vain. Jos lakkaat kynnet kerran viikossa, käytät arviolta neljää eriä kynsilakkaa kuukaudessa. Silti kaapissa on silti viiskyt eri pulloa, voit vain todeta, ettet juuri ehdi käyttää lakkoja ennen kuin ne jo kuivuu kokoon.

Vinkki 8: Omaisuuden muistipeli
Radikaali listaa suorilta kaiken mitä omistaa, toiset kokeilee kuten minä: kynä ja paperia käteen ja kohteeksi tietty kaappi (tai laatikko). Listaa ulkomuistista kaikki mitä tiedät tai muistat kaapissa olevan. Kun lista on valmis, katso kaappiin ja vertaa sisältöä listaan. Montako juttua et muistanut? Voit miettiä moniko näistä unohtamastasi asiasta olisi oikeasti turha.
Vinkki 9: Jossittele tunteilla
Kun käyt tavaroita (tai vaatteita) läpi, jossittele. Jos laittaisin tämän pois, harmittaisiko? Ostaisinko tämän nyt? Jos pitäisi valita tämän ja tämän väliltä, kumpi on tärkeämpi? Olisiko joku muu tästä iloisempi kuin minä? Jos muuttaisin nyt ulkomaille, muuttaisinko tämän mukanani? Jos kuolisin, tappelisivatko läheiseni tästä omaisuudenjaossa? Ja suosikkini, tulipalo-leikki: pelastaisinko tämän palavasta talosta? Intuitio kyllä vastaa selkeän kohtalon tavaroille.

Ennen kaikkea pitää muistaa, että hamstrauksessa menee usein arvot ja tunteet sekaisin. On hyvä miettiä säilyttääkö jotain rahallisen arvon, tunne-arvon vai nostalgian vuoksi. Tunnustan, itsellä kesti kauan ymmärtää, että kaikkea ei tarvitse säilyttää vain nostalgian takia. Myös muistoille voi jossitellae: muistaisinko ilman tätä? Olisiko paha, jos unohtaisin? Entä, jos nostalgia saakin aikaan surua, katumusta tai jopa kipukynnyksen ylittävää myötähäpeää? Liian moni säilyttää turhaan mielipahaa aiheuttavia tavaroita. Miksi? Eikö ympärillä olevien tavaroiden pitäisi antaa vain iloa, hyötyä ja positiivisia ajatuksia? Jostain joskus luin hyvän muistisäännön: "Älä säilytä mitään mikä ei ole oikeasti käytännöllistä, kaunista tai sydämelle arvokasta."
Vinkki 10: Motivaattori.
Jos pitää karsia, päätä mikä olisi konkreettinen motivaattori työn etenemisessä? Jos laitat kymmenet kengät pois, saat ostaa yhdet uudet? Jos karsit kymmenen kassia kirppikselle, saat pitää hemmottelupäivän? Tienaat myynnillä lomarahoja? Saat lipaston tyhjäksi niin voit myydä lipaston ja saat  huoneeseen lisää tilaa? Itse listoista tykkäävänä olen listannut tuottoineen kaiken mitä olen myynyt nettikirppareilla ja montako kirppispöytää olen pitänyt. Lista on tuonut konkretiaa hitaalle projektille, ei sitä muuten hahmota kuinka paljon roinaa on oikeasti saanut jo siirrettya uusille omistajille.

Extra: Pakkaa kaikki (Tätä en ole kokeillut, mutta joskus vielä kokeilen.)
Jos asiaa x on liikaa, pakkaa kaikki x-kategorian tavarat yhteen laatikkoon. Elä elämääsi kuten ennen ja palauta tavaroita paikoilleen vain, jos niille on tarvetta. Laatikosta ei saa siis ottaa mitään huvikseen. Esimerkiksi kuukauden tai viimeistään puolen vuoden jälkeen tietää laatikkoon jääneistä tavaroista mitä ei arjessa tarvitse ollenkaan.

Lopuksi tahdon muistuttaa, että kaikki ei toimi kaikille. Jokin voi toimia toista paremmin. Jotkut eivät tarvitse kikkoja laisinkaan. Miten sinä toimit? Tuleeko mieleen muita ideoita miten karsia tavaroita?

Seuraavaksi tulossa vinkkejä siihen mihin heivata kaikki turhat tavarat kovan karsimisen jälkeen.

14 kommenttia:

  1. Nuo tavoitekassit mulla on käytössä. Ja vaatekaappini tyhjennän lähes kuukausittain näihin kasseihin. Ne sitten kulkeutuu Hope- yhdistykselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, kuukausittain! Ihailtava tahti :) laitatko Hopelle myös itse muokkaamiasi vaatteita?

      Poista
  2. Kivaa kun motivoit meitä muitakin! Mä taidan olla niitä, jotka keräävät kassiin tavaroita kierrätykseen ja sitten käyn hakemassa pois. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos yksikin innostuu kirjoittelussani miettimään mistä todella voisi luopua materiaähkyssään niin se on vain plussaa! :)

      Poista
  3. Kiitos hyvistä vinkeistä! Suosikkini, joka on siis käytössäkin jo ollut, on tuo "ottaisitko tämän mukaan ulkomaille muuttaessa?" ja jos vastaus on "en todellakaan" niin helppo nakki. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! :) Kaikki tuollaiset kysymykset on kyllä hyviä! Kyllä siinä on aika selkeitä vastauksia monen turhakkeen kohdalla :)

      Poista
  4. Tässähän alkaa itselläkin motivaatio siivoamiseen nousta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä, sitä pitäisi itse kunkin aina yrittää tehdä, jos kaapit pursuaa roinaa ;)

      Poista
  5. Löysin kerran netistä 30päivän siivoushaasteen ja kävin sen läpi. En olis uskonu kuinka paljon turhaa tavaraa löytyy esim eteisen laatikostosta, yöpöydän laatikoista tai lääkekaapista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä lisäys! Kaikki 30päivän haasteet ovat kyllä tehokkaita ja useimmille myös toimiviakin :)

      Poista
  6. meillä on tässä kuukausi evakkoasumista edessä kylppäriremontin takia (kerrosta ylempänä, eli tavaroita voi tulla hakemaan tarvittaessa), ja ehdotin, että jospa luovutaan kaikesta, mitä ei sen kuukauden aikana tarvita.
    minä voin kuulemma tehdä niin ;)
    aijjettä, jos se karsiminen olisikin vain itsestä kiinni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tee ihmeessä, kyllä sekin tekee paljon, jos edes yksi karsii turhaa pois :) tsemppiä evakkoasumiseen!

      Poista
  7. Nää sun tavarankarsintapostaukset on kyllä huippuja! Tosi hyviä vinkkejä jälleen kerran :)

    VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.