Sivut

lauantai 15. toukokuuta 2021

Kosmetiikan kierrätystä

Kosmetiikka ja sen kierrätys zero waste -henkeen.

Se on asia, jota en pitkällä blogitaipaleellani hirveästi ole käsitellyt (paitsi tässä meikkiniksi-postauksessa). Nyt ajattelin ottaa asiaksi! Koska kaikki me naisoletetut käytämme jotain kosmetiikkaa. Vähintäänkin voiteita tai pesuaineita, useimmat myös meikkejä. Mitäs sitten, kun ne ovat loppumaisillaan tai ovat jo loppuneet? Voisko kierrätysnäkökulma tuoda hommaan jotain uutta ideaa? Mitäs tehdään jämille?

Tässä viisi ekaa vinkkiä erilaisten kosmetiikka-asioiden kierrätykseen ja mikäli aie toteutuu, tästä kehkeytyy ajan myötä postaussarja - eli lisää on varmasti tulossa!

Idea 1/5: Meikkikotelo

Tämä on ajalta, jolloin en vielä käyttänyt luonnonkosmetiikkaa. Eli kyseessä on tooooosi vanha kotelo jämineen. Jäi loput käyttämättä ja on siihen jotain muutakin jämää jo yhdistelty (tääkin on hyvä pikkuvinkki, jos joku lokero tyhjenee, uutta toisesta vaan tilalle!). Ei toki ole ollut käytössä vaan jo vuosia sivussa odottamssa sitä mitä seuraavaksi esitän tehtäväksi. En vain ole aiemmin saanut aikaiseksi.

Ratkaisu kotelon kierrätykseen ja uusiokäyttöön: jämät veks!

Sama se millä kuopii, mutta jollain työvälineellä voi kammeta jämät pois. Sen jälkeen voi pyyhkiä enimmät paperilla pois ja lopuksi rippeet ja tuhrut miselliveden avulla (tai sitten vaikka käsitiskiaineella). Misellivesi ainakin toimi kuin taika etenkin hankalien nurkkien kanssa. 
Ja siitä tuli lähes tulkoon kuin käyttämätön!

Alta lähti tuotetarra pois ihan rivakalla ranteenliikkeellä. Kannesta sai tekstit pois asetonin avulla. 

Ja mihin lokeroa voi käyttää? Vaikkapa muiden meikkijämien käyttöön (ks. alempaa lisää). Erittäin hyvä apuri myös vaikka matkustaessa tai muuten vain käsilaukussa varameikeille - et tarvitse kaikkia erikseen, kun voit vaikka ottaa yhteen lokeroon kosteusvoidetta, toiseen voidemaista poskipunaa, kolmanteen peiteväriä ja neljänteen huulipunaa. (Ja tämä olettaen tietenkin, että lokeroiden seinämät ovat tarpeeksi korkeat ja lokeroihin laitetut meikit eivät ole kovinkaan juoksevia.)

Olen nähnyt meikkilokerikkoja myös lasten leikkeihin tehtäväksi niin, että lokeroihin on laitettu silkkimassaa, maalia tai muuta vastaavasti lokeroihin kokonaan kuivuvaa väriä "luomiväreiksi".

Idea 2/5: Purkkien hyötykäyttö

Pesen ja talletan aina kaikki kosmetiikkapurkit. Pesen purkit tiskiaineella ja kuumalla vedellä, hyvin tulee puhdasta. Lasiset ja ns. kovamuovipurkit joskus ihan kiehautan kattilassa. Purkit ovat hyviä laukussa ja reissussa (hah, ihan kuin nykyisin missään kävisin). En koskaan ota shampoopulloja, rasvatuubeja yms kokonaisuudessaan mukaan vaan laitan aina vain tarvitsemani määrän johonkin pienempään. Siinä säästää paljon laukun tilan ja painon kannalta! 

Nyt löysin tälle vähän isommalle voiderasialle uuden hyötykohteen! 

Ostin highlighterin täydennyksen jo pitkän aikaa sitten, vaikka edellisen kotelo meni rikki (voi itku!). Toista sopivaa ei ole tullut vastaan, mutta kas, voidepurkkiinhan se solahti! Siitä tuli oikein hyvä sijaiskoti toistaiseksi. Kiinnitin highlighterin parilla nöttösellä sinitarraa. Ne pitävät kiekon paikoillaan niin ei kopsahtele purkissa.

Idea 3/5: Jämät hollille

Näytetuubit, hutiostot, vanhenevat tuotteet ja muut kaapin perälle jäävät voiteet - tursaa ne hollille! Eli toisin sanoen eihän ne sieltä kaapin perältä tule käyttöön. Etenkin loppuvan tuubin kanssa on ärsyttävää taistella. Ratkaisuna on leikata tuubi poikki ja lusikoida loppu rasiaan. Sen jälkeen tyhjenetty tuubi sisäkkäin ja muovinkeräykseen (mahdollinen korkki erikseen). 

Etenkin hutiostojen ja muiden sellaisten kohdalla on ihan sama onko se kasvo- vai käsirasva - voit ihan hyvin käyttää sen jalkavoiteena. Jos et tykkää tuoksusta, levitä jalkoihin, ei se sieltä nenään tuoksu. Jos koostumus ei ole kasvoille hyvä, sopii se jalkoille.

Kaunis rasia on myös kiva jättää esille. Omat pienet puukantiset lasipurkit ovat Tigerista ja ne ovat ihanat. Laitan loppuja niihin ja pidän olohuoneen pöydällä niin tulee telkkaria katsoessa paremmin rasvattua käsiä ja kantapäitä - mikä on hyvä, koska sandaalikausi on ihan hollilla. Samalla saan jämiä käytettyjä pois, koska en muuten muistasi välttämättä niiden olemassaoloa.

Ja kesästä puhuen - vanhat aurinkorasvat*! 

Jos sellaisia jämiä löytyy, joita ei enää voi tälle kesälle käyttää, on niiden aika mennä roskiin. MUTTA tee se oikein: voide ei kuulu muovinkeräykseen eikä muovipullo sekajätteeseen. ELI taas sakset kehiin, kaavi voide pois ja sen jälkeen voide sekajätteeseen ja pullo muovinkeräykseen.

*Tämä on miehen aurinkorasva, vielä joku vuosi käännytän hänetkin luonnonkosmetiikan aurinkovoiteisiin!  Tiesitkö esimerkiksi että tavanomaiset aurinkovoiteet saattavat sisältää mikromuovia? Lue esimerkiksi täältä tavanomaisten eli kemiallisten ja luonnonkosmetiikan eli fysikaalisten aurinkosuojien eroista.

Idea 4/5: Huulipunajämät

En tiedä miksi, mutta nämä huulipunat ne vain kummittelevat ja ovat totaalisen ehtymättömiä. Olen jo pitkään yrittänyt käyttää niitä pois ja osaa ihan melkeinpä huulirasvan sijaan, mutta ei, eivät vaan lopu. Ovat jo niin vnahoja et on sillä rajoilla kehtaako enää käyttääkään.

Mutta koska en silti osaa lopuista tuosta vain luopua, kaavinpas ne juuri puhdistettuun lokerikkoon!
Ja sinne solahtivat kaikkien neljän sisältö. Ehkä olisi voinut vähän nätimmin levittää, mutta en jaksanut vaivautua. Ainakin vievät näin vähemmän tilaa.

Jos haluaa nätimmin niin huulipunat voi hyvin sulattaa. Laita puna ruokalusikkaan ja aseta kynttilän ylle (ei liian lähelle liekkiä). Puna sulaa ja voit kaataa nestemäisenä lokerikkoon. Puna kovettuu jäähtyessään. Hyvää punaa tai sitten "liian kuivaa" punaa voi myös jatkaa ja notkistaa lisäkosteudella sekoittamalla joukkoon vähän väritöntä huulirasvaa, vaseliinia tai muuta vastaavaa. Myös kosmetiikkaan soveltuva mehiläisvaha sopii punan kanssa sekoitettavaksi, silloin punasta tulee jämäkämpää jäähtyessään.
Ja tähän väliin pieni kevennys:

Ekstravinkki: Huulipunista pusutaulu!

Jos on sellaisia punajämiä, joita et halua enää käyttää niin niitä voi hyödyntää vaikkapa taiteessa. Joskus muinoin tein tällaisen pusutaulun. Mutta ei siitä sen enempää.

Idea 5/5 

Entäpä huulipunien hylsyt? Myös ne pois puhdistaa. 

Ja mitä niillä voi tehdä? Käytä lokerona neuloille. Ujuta reissussa piiloseteli sisään. Kuljeta laukussa pinnejä. TAI liimaa sisään pätkästy meikkisuti, joka menee näppärästi hylsyn sisään (vinkki esiintyi myös meikkiniksi-postauksessa). Tämä on äidin käsialaa. Ihan passeli ollut edelleen reissukäytössä.

Tai jos ei muuta, hanki seuraavaksi Havu-huulipuna, josta ei jää käytön jälkeen muoviroskaa.

Havu on kotimaista luonnonkosmetiikkaa ja mitä parasta: hylsy on kokonaisuudessaan biohajoava ja sen voi kompostoida. Sopii erityisesti mattapunien ystävälle. Puukotelo tuntuu erityiseltä. Minulla on nämä kolme sävyä ja olen tykännyt kovasti. Olen pitänyt hylsyjä huolella, näitä ei haluakaan heitellä ihan tuosta vaan laukun pohjalle. Hiukan ovat hinnakkaita, mutta hyvästä maksaa mielellään. (Ja tästä suosituksesta ei ole minulle maksettu). Lisätietoja: Havu Cosmetics.

Mitäs tykkäsit tästä postauksesta? 

Jaa oma kosmetiikkavinkkisi kommenttiboksiin, kuulen mielelläni! 

4 kommenttia:

  1. Nää kierrätyspostaukset on kyllä kivoja:) en ole tullut ajatelleeksi, että meikkipurkkeja voisi vielä hyödyntää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla et tykkäät, kiitos :) varmasti on tulossa lisää kierrätysvinkkejä. Otahan jatkossa meikkipurkit uusiokäyttöön :)

      Poista
  2. Todella tarpeellinen postaus, palautti mieleeni osan ja osa ihania uusia. Heti käyttöön tuleva, uusi, on huulipunahylsyn käyttö neulojennsäilytykseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että aiot ottaa vinkin käyttöön! :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.