Sivut

keskiviikko 31. heinäkuuta 2024

Helppo ja värikäs kukkaliina (+ OHJE)

Värikäs kukkaloisto pöydälle - vielä on kesää jäljellä!

Kukapa ei tästä ilahtuisi, virkatut kukkaset pöydällä, jotka eivät lakastu. Sopii niin mökille kuin lipaston päälle tai mikseipä myös juhlakahvipöydän keskelle.

Tähän voi käyttää jämälankoja ja liinan pituutta ja myös muotoa on helppo säädellä. Väreillä ilme jo vaihtuu, mutta niin myös sillä, että palat sommittelisikin eri muotoon. Sehän voisi olla myös vähän epäsymmetrinen. Tai sitten näin skarpisti symmetrinen. Kun ensin virkkaa kaikki palat, on lopuksi kiva sommitella mieleinen kokonaisuus.

Ja tässä tulee liinan ohje!


OHJE: Helppo ja värikäs kukkaliina 

Malliliinan kukkamäärällä liinan pituus on noin 64 cm ja ison kukan halkaisija noin 21 cm. 

Langaksi käy mikä vain puuvilla- tai sekoitejämälanka. Valitse mieleisiä värejä, esim. kolme sävyä ja lehtivihreää päälle. Kukat voivat olla hyvin myös yksivärisiä. Tai vaikka sateenkaarenvärisiä. 

Langanmenekki malliliinan väriellä oli yhteensä noin 80 g. Ison kukan vallitsevaa väriä noin 40 g, lehtivihreää noin 25 g. 

Virkkuukoukku: 3 tai langan ja käsialan mukaan. 

Virkkauksesta: Jos uusi kerroksen toisto alkaa pylväällä, korvaa ensimmäinen pylväs 3 kjs:lla. Jos kerros alkaa pitkällä pylväällä (pp), korvaa ensimmäinen pitkä pylväs 4 kjs:lla. (Huom: tätä ei erikseen mainita alla kukkien ohjeissa.)

Aloita isoista kukista. Kuvassa kukka lähes valmiina, vielä puuttuu viimeinen valkoinen kierros (9. krs). Malliliinassa on kolme isoa kukkaa, mutta mitä enemmän tekee niin sitä pidemmän liinan saa.

Iso kukka: Virkkaa näin: 1. krs: Virkkaa taikasilmukkaan *2 pp, 1 kjs*, toista *-* yhteensä kahdeksan kertaa. Sulje krs ps:lla ja katkaise lanka. 2. krs: Vaihda langan väriä ja aloita kjs-ketjun kohdalta. Virkkaa kjs-ketjuun *2 pp, 1 kjs, 2 pp, 1 kjs*, toista *-* jokaiseen kjs-ketjuun. Sulje krs ps:lla. 3. krs: Vaihda langan väriä ja aloita kjs-ketjun kohdalta. *Virkkaa ensimmäiseen kjs-ketjuun 3 p, 1 kjs ja seuraavaan kjs-ketjuun 1 p, 1 kjs*, toista *-* koko krs, sulje krs ps:lla. 4. krs: *2 p samaan s:aan, 1 p, 2 p samaan s:aan, 2 kjs, 1 p edellisen krs:n yksittäiseen pylvääseen, 2 kjs*, toista *-* koko krs, sulje krs ps:lla. 5. krs: *2 p samaan s:aan, 3 p, 2 p samaan s:aan, 1 kjs, 1 p edellisen krs:n yksittäiseen pylvääseen, 1 kjs*, toista *-* koko krs, sulje krs ps:lla. 6. krs: *2 p samaan s:aan, 5 p, 2 p samaan s:aan, 1 p edellisen krs:n yksittäiseen pylvääseen*, toista *-* koko krs, sulje krs ps:lla. 7. krs: *2 p samaan s:aan, 7 p, 2 p samaan s:aan, jätä edellisen krs:n pylväs välistä*, toista *-* koko krs, sulje krs ps:lla. 8. krs: *1 puolipylväs, 1 p, 3 pp samaan s:aan, 1 p, 1 puolipylväs, 1 ks, 1 puolipylväs, 1 p, 3 pp samaan s:aan, 1 p, 1 puolipylväs*, toista *-* koko krs, sulje krs ps:lla ja vaihda langan väriä. 9. krs: Virkkaa 1 ks jokaiseen s:aan, lisää edellisen krs:n keskimmäisen pp:n kohdalle 2 ks samaan s:aan. Katkaise lanka ja päättele.

Kun isot kukat on virkattu, voi siirtyä pienempiin niin työ etenee kohisten. Malliliinassa on neljä pientä kukkaa, mutta määrä on muunneltavissa.

Pieni kukka: Virkkaa näin: 1. krs: Virkkaa taikasilmukkaan *2 p, 1 kjs*, toista *-* yhteensä kuusi kertaa. Sulje krs ps:lla ja vaihda langan väriä. 2. krs: Virkkaa 5 kjs (3 kjs=1. p), *3 p seuraavaan kjs-kaareen, 2 kjs*, toista *-* koko krs ja virkkaa loppuun vielä 2 p. Sulje krs ps:lla ja vaihda langan väriä. 3. krs: *5 p kjs-kaareen, kjs*, toista *-* koko krs, sulje krs ps:lla. 4. krs: *1 puolipylväs, 1 p, 3 pp samaan s:aan, 1 p, 1 puolipylväs, 1 ks, 1 puolipylväs, 1 p, 3 pp samaan s:aan, 1 p, 1 puolipylväs*, toista *-* koko krs, sulje krs ps:lla ja vaihda langan väriä. 5. krs: *3 ks, 2 ks samaan s:aan, 2 ks samaan s:aan, 3 ks*, toista *-* koko krs, sulje krs ps:lla. Katkaise lanka ja päättele.

Sitten virkkaa liinaan lehtiä. Malliliinassa on kuusi kappaletta, mutta niitähän voi olla enemmän tai vähemmän tai vaikka ei laisinkaan - ihan kuinka kukin tykkää.

Lehti virkataan ns. ees taas ketjusilmukkaketjun kummallekin laidalle aina päästä silmukkamäärää vähentämällä. Lehti voi vähän käsialasta riippuen käpertyä reunoistaan, mutta silitys/pingotus litistää kyllä lehden tasaiseksi halutessasi.

Lehti: Virkkaa 15 kjs. Aloita koukulla olevasta silmukasta laskien 3:sta s:sta ja virkkaa 1 ks jokaseen s:aan (= 14 ks), käänny. Virkkaa 12 ks, käänny. Jätä 1 s väliin, 11 ks, virkkaa työn päätyyn 3 ks ja jatka toistaa laitaa pitkin. 12 ks, käänny. Jätä 1 s väliin, 12 ks, 2 ks samaan s:aan työn päätyyn, 10 ks, käänny. Jätä 1 s väliin, 9 ks, 2 ks samaan s:aan työn päätyyn, 11 ks, käänny. Jätä 1 s väliin, 10 ks, 2 ks samaan s:aan työn päätyyn, 8 ks, käänny. Jätä 1 s väliin, 7 ks, 2 ks samaan s:aan työn päätyyn, 9 ks, käänny. Jätä 1 s väliin, 8 ks, ps. Lehti on nyt nurin, käännä oikea puoli ylöspäin ja vie lanka ala puolelle. Virkkaa päälle lehden keskelle päästä päähän kiinteitä ketjusilmukoita. Katkaise lanka ja päättele.

Lopuksi vielä koko liinan kokoaminen:

Kokoaminen: Tahtoessasi pingota tai silitä kevyesti matalalla lämpötilalla palat ensin. Sommittele palat ensin ja ompele ne takasilmukoistaan yhteen.

Sellainen kukkaliina! Värikäs ja vielä kesäinen. Väriä vaihtamalla ruskan sävyihin tästähän tulisi myös hieno ruskaliina - jos nyt ihan syksyyn jo haluaa kääntyä. Mut ehkä nautitaan ensin elokuusta ja loppukesän ihanista asioista.

Ohje julkaistu Kauneimmat Käsityöt -lehdessä nro 4/24.

perjantai 26. heinäkuuta 2024

DIY: Ribbitoppi ilman kaavoja

Se on jännä, että kun helteet tulevat niin ompeluhimot alkavat? Tuli nimittäin nyt ihan ex tempore ommeltua vuoden eka vaate - mikä on ihme, että vasta heinäkuussa.

Mutta nyt tein ribbitopin - ilman kaavoja! Ja näytän miten se onnistuu ihan näppärästi.

Ribbitoppi (tai tällä onnistuu myös ihan tavallinen trikootoppikin) ei paljoa kaupassa maksa. Mutta ajattelin, että otan tämän pienenä haasteena. En yleensä ole tykännyt ommella ribbiä, joten nyt sitten ihan harjoitteluksi halusin katsoa kuinka se onnistuisi. 

Ohut ribbitrikoo ei myöskään ole pakasta ostettuna kallista. Itse ostin 60 cm eli mitan olalta haluttuun helmapituuteen + kääntövara helmaan, hintaa tuli noin 10e. 

Ribbitrikoo pakassa ei ole putkena kuten resori, joten kun leveyttä on 150 cm, samasta pituudesta saa topin kummatkin kappaleet ja kankaasta jää myös tilkkupalakin (tai jos ottaisi kaksi pituutta, niin kangas voisi hyvinki riittää kolmeen toppiin mikä voisi olla jo halvempaa kuin kaupasta ostettuna).

DIY: RIBBITOPPI ILMAN KAAVOJA

Tarvitset sopivan kokoisen topin. Käännä se nurin ja taita kaksinkerroin. Aseta kankaan päälle. Katso, että ribbi on suorassa (näet hyvin meneekö taitteessa ribbi vinoon). Leikkaa helmaan leveä käänne vara. Vertaa topin ja ribin venyvyyttä ja leikkaa sen perusteella sivuun lisää centtejä + 0,5 cm saumanvara. Leikkaa pääntie ja ns. kainalokaari. Olkain saa olla noin 3-4 cm leveä. Yläosaan eli edellä mainittuihin leikkauksiin ei tarvitse lisätä saumanvaraa, pois lukien 0,5 cm olkaimen yläosaan.

Nosta toppi pois ja leikkaa nyt leikatun etukappaleen perusteella takakappale. Leikkaa just samanlainen. Lisää taakse niskaan lisäkorkeutta halutessasi. Se voi olla myös halutessasi yhtä avara mitä edestä ja silloin toppi on kääntötoppi, jossa kumpikin puoli voi olla edessä tai takana.

Ompelu:

Ompele saumurilla tai joustavalla ompeleella sivusaumat kainalosta helmaan oikeat puolet vastakkain. Älä venytä kangasta. Ompele myös olkaimet yhteen. Kokeile toppi nyt päälle ja jos kainalo nousee liian ylös tai pääntie on liian pieni, leikkaa niitä vielä ihan vähän.

Kanttaus:

Leikkaa kankaasta 4 cm suikaleita leveyssuunnassa. Ompele pääntielle yksi suikale oikeat puolet vastakkain. Älä venytä yhtään toppia, mutta suikaletta venytä vähän kauttaaltaan. Sitten mittaa eteen 1 cm vara ja käännä ylimenevä suikale osa nurjalle. Topin reuna kulkee kantin taitteen sisällä. Neulaa paikoilleen ja ompele oikealta puolelta päältä. Halutessasi ensin huolittele suikaleen toinen reuna saumarilla tai siksakilla. Älä venytä kangasta.

Ompele kantit samalla tavalla myös kädenteihin.

Lopuksi ompele helmakäänne.

Valmista! Hyvä tuli. Edessä pieni lörpsy jäi pääntiehen kanttiin, mutta en anna sen haitata. Samoin helma näyttää kuvassa silmät kiinni tehdyltä, mutta koska ribbi, se nyt vain näyttää tuolta. On vallan hyvä. Kelpaa minulle. 

Olipa kiva kyllä myös ommella jotain ihan perusvaatetta. Tämä tulee varmasti ahkeraan käyttöön.

/ Korvissa tuoreet auringonkukka-korvikset, ks. virkatut korvikset (sis. ohje).

maanantai 22. heinäkuuta 2024

DIY: Auringonkukkakorvikset kahdella tapaa (+ohjeet)

Heinäkuu yli puoli välin ja blogi on lomaillut. Paljoa en ole tänä kesänä käsitöitä tehnyt, mutta yhtäkkinen auringonkukkahullutus tuli ja en tehnyt vain yhdet vaan kahdet korvakorut samalla teemalla!

Joten tässä tulee auringonkukkakorvikset kahdella tapaa - valitse suosikkisi!

Ensin tein nuo virkatut. Olin mökillä ja halusin ottaa mukaan jonkun pienen virkkauksen. Sellaisen, missä riittää pieni kerä mukaan ja työkin niin pieni, että ehtii ja jaksaa virkata varmasti valmiiksi.

Sitten kotona homma taas eskaloitui ja tuumasin, että teenpäs myös helmiversiot auringonkukista!

Tässä tulee ohjeet:

DIY: Auringonkukkakorviset virkaten

Tarvikkeet: Ohutta virkkauslankaa keltaisena ja ruskeana (myös musta käy), virkkuukoukku 2 tai langan ja käsialan mukaan. Neula lankojen päättelyyn. Sakset sekä korvakorukoukut, välirenkaat ja pihdit. Lisäksi korvisten kovettamiseen liimalakkaa (ks. alla ohje).

Virkkaa näin:

1. krs: Virkkaa ruskealla langalla taikasilmukkaan 1 ks + 8 ks, yhdistä piilosilmukalla ensimmäiseen ks:aan. 2. krs: 2 ks jokaiseen s:aan, yhdistä krs ps:lla ja vaihda keltaiseen lankaan. 3. krs: *2 ks samaan s:aan, 1 ks*, toista *-* krs loppuun, yhdistä krs ps:lla. 

4. krs: Virkkaa ensimmäinen terälehtikierros (kuvassa valmiina). Virkkaa edellisen kerroksen silmukoiden takareunoihin: *4 kjs, koukusta laskien toiseen s:aan 1 ps, 2 puolip, 1 ps kjs-ketjun juureen, 1 ps seuraavaan s:aan*, toista *-* krs loppuun.

5. krs: Toista sama kuin 4. krs:lla, mutta tuo virkkaa 3. krs:n silmukoiden etureunoihin ja aloita krs tekemällä ensin 1 ps. Terälehdet menevät limittäin.

Kun olet virkannut kaksi kukkaa, voit kovettaa kukat. Itse laitoin ensin välirenkaat paikoilleen, jotta kukat sai ilmavasti kuivumaan kovettumisen ajaksi.

Näin teet kovettamisen:

Sekoita pieneen kuppiin pieni määrä ihan tavallista askarteluliimaa (eli erikeepperiä, myös puuliima tai tekstiilinkovettaja käy - tai vanha kunnon sokeritärkki!) ja vettä noin 50–50 suhteella. Suhde ei todellakaan tarvitse olla tarkka, sinnepäin riittää hyvin. Kasta korvakorut seokseen (voit puristella vähän, että liimaseosta menee varmasti kaikkialle) ja muotoile terälehdet vähän suppuun, mutta toisistaan irrallisiksi. Anna kuivua hetki tasolla ja ripusta sitten välirenkaista kuivumaan. Kuivuminen kestää seoksesta riippuen tunneista vuorokauteen.

Lopuksi liitä koukut välirenkaisiin.

Näistä tuli niin hauskat ja pulleroiset ja ihanan kesäiset väriläiskät. Tulee varmasti vuosiksi suosikit!

DIY: Auringonkukkakorviset helmistä

Tarvikkeet: keltaisia, vihreitä ja mustia siemenhelmiä, metallirenkaat, korvakorukoukut, pienet välirenkaat, siimaa (tai ohutta metallilankaa), sakset, pihdit.

Pujottele helmet näin:

1. Pujota avoimeen renkaaseen ensin vihreä ja sitten musta helmi. Sido noin 30 cm pitkä siima solmulla helmien väliin toiseen laitaan rengasta riippuen siitä mistä kohdin haluat kukkien alkavan. Jätä siiman toiseen päähän ainakin 5 cm päättelyvaraa.

2. Pujota toiseen päähän siimaa neljä keltaista helmeä ja tee solmu renkaaseen.

3. Pujota toiset neljä helmeä ja tee toiselle puolelle eli alkuun solmu. Katso, että helmet kulkevat nätisti mustan helmen laidoilla, ei liian kireästi tai löysästi.

4. Pujota siima mustan helmen läpi  ja lisää vihreä helmi. Tee solmu ja lisää musta helmi.

5. Toista samaa kunnes kukkaluku on täynnä.

6. Lopuksi lisää vielä vihreä helmi, tee tuplasolmu ja pujottele siimaa takaisinpäin noin puoliväliin. Samalla voit vielä ns. oikoa ja kiristää helmiä. Pujottele myös alun siimapää, tee alkuun tuplasolmu ja lukota samalla alun vihreä helmi paikoilleen.

Pujota avoimen puoleen rengas paikoilleen, litistä pihdeillä. Itse pistän varmintimeksi myös tipan pikaliimaa. Ja sitten lisää lopuksi tietenkin välirenkaat ja korvakorukoukut.

Valmista! Kummasta parista sinä tykkään enemmän? Helmiset vai virkatut auringonkukkaset?

Ks. tästä kaikki virkatut korvakorut.

lauantai 6. heinäkuuta 2024

DIY: Vyötärölaukku osa 2.

Vyötärölaukku osa kaksi!

Ensin ompelin yhden, jota voi käyttää myös yli olan laukkuna. Ks. postaus tästä: Vyötärölaukku osa 1.

Sitten halusin vähän erilaisemman vyötärölaukun - litteän, mutta laatikkomaisen! Ja keinonahasta! 

Joten eikun tuumasta toimeen.

Valitsin mustaa keinonahkaa (Eurokankaan kympin poistopussin vanhoja löytöjä), vanhan rikkoontuneen laukun rikkinäisen nahkahihnan ja uusiokäyttöön hakasen ja d-renkaan. Tähän tuli nyt uusi (mutta todella vanha) vetoketju. Kuvassa myös vanha taskun rekale, mikä piti tähän uusiokäyttää, mutta sitten jätinkin sen lennosta pois.

Leikkasin vetoketjun mittaan kaksi suorakulmiota. Ensin ompelin vetoketjulle kapeat nahkasuikaleet reunoihin ja siitä sain suoraan mitan minkä mukaan leikkasin suikaleet pohjaksi ja sivuiksi.

Ja sitten vain palojen ompelu toisiinsa!

Ja tällainen siitä tuli! Litteä ja laatikkomainen, kyllä. Näyttää myös kuvassa sovitusnukke-Pirkon päällä vähän massiivisemmlata mitä sitten oikeasti onkaan. 

Tässä vyötärölaukun hahmotelma, minkälainen siitä piti tulla - kooltaan pienempi, skarpimpi ja sivuun piti tehdä sivutasku. Sitten se karisi ja vähän unohdinkin paloja leikatessa suunnitelman, että mitä aioinkaan.. joskus se suunnitelma muuttuu tehdessä.

Ja ihan hyvä näin. Tykkään tästä. Ainakin siihen mahtuu tavaraa enemmänkin kuin vain se puhelin. 

Ja muuten miksi halusin tästä litteän ja vähän kuin lanteilla olevan kirjekuorilaukun? Siksi, että jos on vaikka takki tai muu pusero tälleen auki ja vyötärölaukun vetää melko sivuun, saa sen vähän kuin helman alle piiloon.