maanantai 22. heinäkuuta 2024

DIY: Auringonkukkakorvikset kahdella tapaa (+ohjeet)

Heinäkuu yli puoli välin ja blogi on lomaillut. Paljoa en ole tänä kesänä käsitöitä tehnyt, mutta yhtäkkinen auringonkukkahullutus tuli ja en tehnyt vain yhdet vaan kahdet korvakorut samalla teemalla!

Joten tässä tulee auringonkukkakorvikset kahdella tapaa - valitse suosikkisi!

Ensin tein nuo virkatut. Olin mökillä ja halusin ottaa mukaan jonkun pienen virkkauksen. Sellaisen, missä riittää pieni kerä mukaan ja työkin niin pieni, että ehtii ja jaksaa virkata varmasti valmiiksi.

Sitten kotona homma taas eskaloitui ja tuumasin, että teenpäs myös helmiversiot auringonkukista!

Tässä tulee ohjeet:

DIY: Auringonkukkakorviset virkaten

Tarvikkeet: Ohutta virkkauslankaa keltaisena ja ruskeana (myös musta käy), virkkuukoukku 2 tai langan ja käsialan mukaan. Neula lankojen päättelyyn. Sakset sekä korvakorukoukut, välirenkaat ja pihdit. Lisäksi korvisten kovettamiseen liimalakkaa (ks. alla ohje).

Virkkaa näin:

1. krs: Virkkaa ruskealla langalla taikasilmukkaan 1 ks + 8 ks, yhdistä piilosilmukalla ensimmäiseen ks:aan. 2. krs: 2 ks jokaiseen s:aan, yhdistä krs ps:lla ja vaihda keltaiseen lankaan. 3. krs: *2 ks samaan s:aan, 1 ks*, toista *-* krs loppuun, yhdistä krs ps:lla. 

4. krs: Virkkaa ensimmäinen terälehtikierros (kuvassa valmiina). Virkkaa edellisen kerroksen silmukoiden takareunoihin: *4 kjs, koukusta laskien toiseen s:aan 1 ps, 2 puolip, 1 ps kjs-ketjun juureen, 1 ps seuraavaan s:aan*, toista *-* krs loppuun.

5. krs: Toista sama kuin 4. krs:lla, mutta tuo virkkaa 3. krs:n silmukoiden etureunoihin ja aloita krs tekemällä ensin 1 ps. Terälehdet menevät limittäin.

Kun olet virkannut kaksi kukkaa, voit kovettaa kukat. Itse laitoin ensin välirenkaat paikoilleen, jotta kukat sai ilmavasti kuivumaan kovettumisen ajaksi.

Näin teet kovettamisen:

Sekoita pieneen kuppiin pieni määrä ihan tavallista askarteluliimaa (eli erikeepperiä, myös puuliima tai tekstiilinkovettaja käy - tai vanha kunnon sokeritärkki!) ja vettä noin 50–50 suhteella. Suhde ei todellakaan tarvitse olla tarkka, sinnepäin riittää hyvin. Kasta korvakorut seokseen (voit puristella vähän, että liimaseosta menee varmasti kaikkialle) ja muotoile terälehdet vähän suppuun, mutta toisistaan irrallisiksi. Anna kuivua hetki tasolla ja ripusta sitten välirenkaista kuivumaan. Kuivuminen kestää seoksesta riippuen tunneista vuorokauteen.

Lopuksi liitä koukut välirenkaisiin.

Näistä tuli niin hauskat ja pulleroiset ja ihanan kesäiset väriläiskät. Tulee varmasti vuosiksi suosikit!

DIY: Auringonkukkakorviset helmistä

Tarvikkeet: keltaisia, vihreitä ja mustia siemenhelmiä, metallirenkaat, korvakorukoukut, pienet välirenkaat, siimaa (tai ohutta metallilankaa), sakset, pihdit.

Pujottele helmet näin:

1. Pujota avoimeen renkaaseen ensin vihreä ja sitten musta helmi. Sido noin 30 cm pitkä siima solmulla helmien väliin toiseen laitaan rengasta riippuen siitä mistä kohdin haluat kukkien alkavan. Jätä siiman toiseen päähän ainakin 5 cm päättelyvaraa.

2. Pujota toiseen päähän siimaa neljä keltaista helmeä ja tee solmu renkaaseen.

3. Pujota toiset neljä helmeä ja tee toiselle puolelle eli alkuun solmu. Katso, että helmet kulkevat nätisti mustan helmen laidoilla, ei liian kireästi tai löysästi.

4. Pujota siima mustan helmen läpi  ja lisää vihreä helmi. Tee solmu ja lisää musta helmi.

5. Toista samaa kunnes kukkaluku on täynnä.

6. Lopuksi lisää vielä vihreä helmi, tee tuplasolmu ja pujottele siimaa takaisinpäin noin puoliväliin. Samalla voit vielä ns. oikoa ja kiristää helmiä. Pujottele myös alun siimapää, tee alkuun tuplasolmu ja lukota samalla alun vihreä helmi paikoilleen.

Pujota avoimen puoleen rengas paikoilleen, litistä pihdeillä. Itse pistän varmintimeksi myös tipan pikaliimaa. Ja sitten lisää lopuksi tietenkin välirenkaat ja korvakorukoukut.

Valmista! Kummasta parista sinä tykkään enemmän? Helmiset vai virkatut auringonkukkaset?

Ks. tästä kaikki virkatut korvakorut.

4 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.