Sivut

maanantai 29. heinäkuuta 2019

5 x ekologista käsityötä keittiöön.

Kesällä on tullut tehtyä todella vähän käsitöitä. Olen alkanut jälleen pohtimaan käsitöiden ekologisuutta. Sitä onko kaikki hetken huuma kässässä tarpeellista? Miettisikö kässäideoissakin hetken kauemmin, että kannattaako sitä tehdä? Tuleeko varmasti käyttöön, onko hyödyllinen?

Kieltämättä on vuosien aikana tullut tehtyä paljon sellaisia käsitöitä, jotka olivat ideana tai ajatuksena hyviä, mutta sitten se ekologisuus joko valmiin kässän käyttöasteena tai muuten esimerkiksi materiaalien haaskuuna on jäänyt harmittamaan. Jos kässän voi purkaa osiin ja käyttää uudelleen, se on tietty asia toinen. Mutta entäpä jos tekisi kerralla sellaista mikä tulisi ja pysyisi käytössä, kunnes ei vain enää pysty käyttämään?

Lähdin tässä pohdinnoissani liikkeelle keittiöstä - mitä ekologisia käsitöitä sinne voisi tehdä?
Ekologinen kässä 1: Tyllijämistä scrubbiestyynyjä

Scrubbies - ja tällä tarkoitan oikeastaan köyhän miehen karhunkieltä tai patapataa. Sellaista karheaa tyynyä, jolla hinkata ja tiskata liat pois ja puhtaaksi.

Tein joitakin vuosia sitten äidille testikäyttöön tyllistä virkatun sydämen juurikin edellä mainittuun toimintoon. Äiti taisi ajatella sitä kantapään kovettumien hieromiseen (why not, jos iho kestää!), mutta tässä taannoin tuli kyseinen sydän puheeksi ja voi, että olihan se ollut kovassa käytössä! Ihan kulahtanut oli, mutta pitkäjänteisen testaamisen tuloksena äiti sanoi, että kylläpä vain on hyvä tiskaamisessa!
Nyt äidin sanomisista innostuin ja leikkasin liputkin pienestä tyllipalasesta suikaleeksi. Hyvä, että jämäpala tuli vihdoin käyttöön. On vain pyörinyt tiellä vuosikausia.

Tee näin: Taittele tylli pituussuunnassa taitteille (helpottaa leikkaamista) ja leikkaa suikaleiksi 2–3 cm. Yhdistä solmuilla päät (lopputuloksesta tulee sen verran pörhelö, että solmut kyllä peittyvät piiloon). Virkkaa pyöreä 2–3 kerroksen pyörylä kaksinkertaisella tyllinauhalla. Käytä isohkoa koukkua ja väljiä silmukoita. Älä kiristä liikaa ettei nauha katkea.
Ekologinen kässä 2: Pesulaput ja pallot

Jatkumoa edelliseen - vähän pehmeämpään pesuun käyvät virkatut pesutaskut ja -pallot. Nämä on virkattu Schachenmayr Cleany-langasta, joka soveltuu sellaisenaan erityisesti astioiden ja kattiloiden pesuun. Lenkillinen polyesterlanka on jännä, se ei ime tuoksuja ja kestää hyvin pesua 60 asteessa. Olen tainnut pestä myös 90 asteessa likasimpien rättien mukana. Miksikään ei ole mennyt ja on yksi parhaimpia putsaajia, joilla hinkata leipätaikinaa keittiötasosta irti.

Nyt kun on nämä ja tyllipesupalloset niin eihän tässä tosiaan tarvitse kaupan hinkkaustuotteita ostaa. Selviää näillä ja pitemmällekin, koska omat kestävät pesukonepesua ja siten pitempää käyttöä.

Ks. postaus (+ virkkausohjeet!) pesutaskusta ja -pallosta tästä.
Ekologinen kässä 3: Ommellut alustat

Jos vahakankainen pöytäliina on saanut osumaa, voi sen leikata vielä pöytätableteiksi ja vaikkapa lasinalustoiksi. Täytyy tunnustaa, että nämä pöytätabletit eivät itsellä olleet niin ekologisia, koska vahakangasta ei ollut valmiina vaan ostin sita kaistaleen uutena (kun mieleisiä valmiita pöytätabletteja ei löytynyt niin piti tehdä itse).

Mutta toisaalta - nämä ovat olleet superekologisia. Tein nämä kohta kolme vuotta sitten ja edelleen ovat superhyvässä kunnossa. Ja mitä parasta: kaikki tahrat lähtevät pois, pyyhkii vain kostealla!

Ks. postaus ommelluista vahakangastableteista tästä.
Ekologinen kässä 4: Siivousrätit ja sen sellaiset

Mikäs sen ekologisempaa kuin jämälankojen hyväksikäyttö liinoihin? Pikkukerästä pääsee jo pitkälle ja yksi liina kestää vielä pidemmälle. Mielestäni rättejä ei myöskään voi olla liikaa. On mukava, että on kunnon liina-arsenaali, jota ei tarvitse olla koko ajan pesemässä vaan voi oikeasti pestä vasta sitten, kun pesukoneen rumpu on edes lähes tulkoon niistä täynnä. Silloin säästyy vettä ja energiaa, kun kone on täynnä ja voi pestä kerralla kaikki siivousasiat korkeammassa lämpötilassa.

Tässä mallina neulottu liina. Vähän vastaava liinan ohje löytyy myös blogistani, ks. neuleohje tästä.
Tässä myös inspiraatioksi viime jouluna tekemäni virkatut liinat ystäville. Suit sait pöly pois! 

Ks. virkkausohje (+ tallennetteva virkkauskaavio) siivousliinoihin tästä. 
Ekologinen kässä 5: Ommellut kestoliinat

Kaikkien virkattujen ja ommeltujen rättien lisäksi nyt on pikkupino ommeltuja kestoliinoja bambu joustofroteesta*. Toinen puoli kaikissa sinistä, toinen puoli harmaata. Ostin kumpaakin väriä 20 cm ja leikkasin systemaattisesti suorakulmioksi (koska niin tuli enemmän kuin että olisin mitannut tasapitkiin neliöihin).

*) Bambujoustofrotee on ekologinen ja ominaisuuksiltaan antibakteerista. Bambukuitu sisältää paljon mikro-onteloita, joiden ansiosta se imee ja luovuttaa kosteutta nopeasti eli toisin sanoen, se kuivaa tasot nopeasti ja kuivuu myös kuivuu nopeasti.
Tarkoitus olisi käyttää bambuliinoja niissä tapauksissa, joissa muuten pyyhkimiseen ja/tai kuivaamiseen (mihin mahdollisesti märät tiskiliinat eivät sovellu) nappaisi talouspaperiarkin. On alkanut ärsyttämään talouspaperin käyttäminen. Se on hurjan hyvä keksintö, mutta ei lainkaan ekologinen. Parempi olisi tarttua kestävään ja pestävään liinaan. Jos nämä bambuliinat toisivat muutosta asiaan ja voisi jättää joskus talouspaperin kokonaan ostamatta?

Ensin pitäisi vain löytää liinoille paikka. Sain hyvän kirpparilta löytyneen uusiokäyttöön lähteneen korinkin liinoille, mutta ei se mahtunutkaan paikkaan, johon sitä ajattelin. Liinat pitävät olla jossain niin hyvällä paikalla, että tulevat varmasti käyttöön. Ehkä pitää nöyrtyä ja laittaa siihen missä talouspaperirulla on pyörinyt (lue: tiellä, se on aina ollut vähän väärässä paikassa ärsykkeenä).
+ Ekstra: Purkinavaaja!

Ei ehkä niinkään ekologinen (ellei ole sitten jäänyt jämäpala liukuestematosta käsiin), mutta silti todella hyödyllinen apuri moneen keittiöön. Ks. lisää virkatusta apulaisesta tästä postauksesta.

Mitäs muita ekologisia a käytännöllisiä käsitöitä keittiöön keksisi?

11 kommenttia:

  1. Meillä menee noita hankaussuteja paljon, joten voisinkin muutaman myös itse tehdä. Kiitos taas kivoista vinkeistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti itse tekemään, jos niitä myös kuluu paljon :) ole hyvä, kiitos et tykkäsit :)

      Poista
  2. Saisiko nuita talouspaperin korvikkeita jotenkin rullalle siihen telineeseen?Sellaisia olen nähnyt joskus jossain internetin ihmeellisessä maailmassa :)
    Meille ei olla ikinä ostettu talouspaperia,jäänne opiskelu ajoilta kun jossain piti säästää..Pitäisi tuommoisia jotain pyyhkimisliinoja kuitenkin tehdä,aina kuitenkaan ei keittiöluutulla voi pyyhkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myös nähnyt sellaisia ja olisihan se niin aika kiva, mutta tiedän etten saisi laitettua niitä sitten puhtaana koskaan rullalle.. Joku muu ratkaisu pitää ideoida :)

      Poista
  3. Mahtavia ideoita ja kiitos kuvista. Tuo purkin avaaja on ainakin mulle ehdoton.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja ole hyvä :) se on kyllä melko kova apuri!:)

      Poista
  4. Todella kivoja ohjeita :)


    VastaaPoista
  5. Tyllikankaan virkkaaminen hyötykäyttöön oli taas niin loistava idea. Kaapissa on pyörinyt valkoista tylliä jo vuosia. Ehkäpä tämän postauksen innoittamana otan sen esiin ja leikkaan suikaleiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! :) Inspiroidu toki ja pistä tylli suikaleiksi! :) Tosin onkohan vitivalkoinen tylli kuinka nopeasti pahannäköinen ja kuinkahan se pesussa sit kirkastuis..? :)

      Poista
    2. En ehkä jätä sitä näkyvälle paikalle, jos kovin likaantuu :-)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.