lauantai 12. tammikuuta 2019

Suit sait pöly pois -liinat (sis. ohje).

Vuosien saatossa olen yllättäen ihastunut virkattaviin kestojuttuihin. Kasvojenpuhdistuslappuihin ja myös siivousliinoihin. Ensin ne tuntuivat kömpelöiltä ja ihan surkeilta mikrokuituliinoihin verrattuna, mutta perustasojen pyyhkimiseen ovat mielestäni hyvät ja hyvästä langasta tehtynä myös käyttöä hyvin kestävät.
Aikaisemmin olen tehnyt rättejä vain itselle, mutta nyt (tai siis viime kuussa) virkkasin niitä myös kahdelle ystävälle lahjaksi. Sovimme, että pienet joululahjat jos vaihdettaisiin - ja mikäs sen pienempää iloa kuin käytännölliset siivousliinat?
Tein kahden liinan settejä eri väreissä. Ensimmäiseen kirjovirkkasin tasona suit sait -tekstin. Kovin piti miettiä mikä toinen nelikirjaiminen teksti sopisi kaveriksi, mutta lopulta keksin sen: suit sait pöly pois!

Suit sait -liinan inspiraationa toimi Kotivinkin tiskirätti-ohje, jonka kirjaimia yksinkertaisin, jotta virkkaus olisi helpompaa. En ole kovin kokenut kirjovirkkaaja. Alkuperäisessä ohjeessa kirjaimet ovat pehmeämpiä, tässä minulla laatikkomaisempia, jotta ohjetta tarvitsi vain silmäillä. Kaksi kerrosta menee aina samaan kaavaan, joten nurjalla tarvitsi vain tehdä sama mitä edellisellä kerroksella - helppoa, pystyi katsomaan telkkaria samalla eikä tarvinnut vahtia ja laskea kaaviota, että mitä tulee seuraavaksi.

Ks. postauksen alta ohje ja tulostettava kaavio teksteistä!
Viimeistelin lahjat niputtamalla liinat yhteen ja liimaamalla päälle vielä yksityiskohdaksi eräänlaisen vyötteen.
Langaksi ostin jotain ekologista puuvillaa (en muista mitä kun tietenkin heitin vahingossa vyötteet pois, aargh). Bambulankaa lähdin hakemaan, mutta tämä ekopuuvilla kiinnitti herkullisilla väreillään huomioni. Tuntukin oli hyvä, joten valitsin sitä ja hartaasti toivon, että se pitää kutinsa yhtä hyvin mitä aikaisemmin käyttämäni ja paljon korkeitakin pesuja kestäneet bambulankarättini.


Suit sait pöly pois -liinat
Tee näin: Virkkaa 34 kjs. käännä työ. 1. krs: Virkkaa yhdellä värillä 1 ks jokaiseen s:aan. Käännä työ. 2. krs: Virkkaa kuten edellinen krs, mutta ota toinen väri työn sisään mukaan. 3–32: Virkkaa kuten edellä ja vaihda väriä kuvion mukaan. 33. krs: Virkkaa kuten 1. krs, mutta pidä toinen väri vielä työn mukana. 34. krs: Virkkaa yhdellä värillä. katkaise ja päättele langanpäät.
Saat samalla latauksella kummatkin kaaviot.
Huom! Vain yksityiseen käyttöön, ei kaupalliseen tarkoitukseen.

4 kommenttia:

 1. Hauskoja rättejä! :) Nämähän vaan paranevat käytössä.

  VastaaPoista
 2. Onpa hauska idea tuollaiset itsetehdyt rätit. Sopisivat hyvin varmasti kuituliinojen kavereiksi. Täksi jouluksi ei enää oikein kerkeä lahjoja ajatellen, mutta ehkäpä ensi vuonna virkkaan tuollaisia. Kiitos kaaviosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä :) otahan idea ensi jouluksi talteen, sitähän ehtii vuoden aikana virkata vaikka ison pinon ;)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.