maanantai 21. tammikuuta 2019

DIY: Minilankakeräkorvakorut.

Tässäpä on todelliset käsityön ystävän korvakorut!

Minilankakerät - täydelliset lankailijalle - eli neulojalle ja/tai virkkaajalle. Samalla syntyi minilankakeräkorvakorujen (apua mikä sanahirviö!) tutoriaali. Lopusta löydät myös printattavat minivyötteet.
Tein jouluna kahdet (kyllä, jouluna - ja siitä asti olen jemmannut näitä kuvia ajatellen kehtaako edes esitellä, kun otin ne pimeimpään mahdolliseen aikaan valon puutetta kiroten).

Mutta valosta ja valokuvista viis, ovat ne silti tosi söpöt - niin pienet! Ja pienestä ideasta se ajatuskin lähti. Näin viime vuoden puolella Lahden Kätevä & Tekevä -messujen nukkekotiosastolla pienenpieniä lankakeriä (siis todella pieniä, näitäkin pienempiä!) ja ajattelin, että kas, tuohan olisi tosi hauska korvisidea! Ja siitä se ajatus lähti.
 
Tee-se-itse: Minilankakeräkorvakorut

Tarvikkeet: Lankaa, mehupilli (paperinen tai muovinen) tai muu ohut putki, sakset, paksuhko neula, minilankavyötteet (ks. alta), vedenkestävää askartelulakkaa, korvakorukoukut, välirenkaat, korupihdit.

Tee näin: Leikkaa pillistä kaksi 1–2 cm pätkää. Kierrä lankaa ensin pillin ympäri (tuo paksuutta) ja pujota sitten lanka neulaan. Pujota pillin läpi kauttaaltaan pillin ympäri. On hyvä, jos lanka ei ole ihan vierekkäin vaan kulkee välillä vinoon - näin "jäljestä" tulee pehmeämpi ja luonnollisempi.

Vinkki! Jos pilli on tumma ja lanka vaalea, voit myös teipata langanväristä teippiä pillin ympäri varmistaaksesi sen, ettei tumma pilli paista lankojen välistä.
Kun pilli on kauttaaltaan peitetty eikä neula enää kulje pillin läpi, päättele lanka kerän sisään. Printtaa minilankavyötteet (ks. alta) ja leikkaa kaksi valitsemaasi vyötettä (leikkaa yli kuviolaatikoiden). Mittaa että vyötteet yltävät lankakerän ympäri. Leikkaa mahdollinen ylimääräinen pituus pois. Levitä liimalakkaa vyötteiden nurjalle puolelle ja kiinnitä lankakerien ympärille. Lakkaa vyötteet päältä. Anna kuivua. Toista lakkaus tarvittaessa.

Vinkki! Jos pientä kerää on vaikea pidellä kädessä lakkausvaiheessa, voit tökätä pitkän neulan toiseen päähän poikittain ja pidellä siitä kiinni.

Pujota lopuksi välirenkaat kerien päihin. Ota huomioon vyötteiden suunta (jos tahdot tekstin tiettyyn suuntaan) välirenkaiden kiinnittämisessä. Lisää korvakorukoukut välirenkaisiin.
Sitten onkin valmista! Eivät ihan ole kaatosateen korvakorut, mutta vedenkestävä lakkaus kyllä kestää hyvin käyttöä. Tarkkanäköisimmät myös näkevät, että vyötteessä lukee 100 % wool yarn. Heh, se oli muuten 100 % vale. Taisi olla näissä korvakoruissa oikeasti puuvillapolyesteria.
Tallenna ja printtaa minilankavyötteet tästä (PDF).

Saat samalla arkilla kahdeksaan korvakorupariin vyötteet - mutta valmistathan korvakoruja 
näillä vyötteillä VAIN omaan käyttöön (tai lahjaksi). Ethän käytä kaupallisiin tarkoituksiin.

Kerrothan, jos käytit minilankavyötteitä lankakeriksi! Näkisin mielelläni.

// Vinkki! Jos sinulla ei ole tulostinta, voit myös hyvin värittää paperille oman vyötteen.
Tai voit kietoa ympärille minkä vain paperisuikaleen. Tai vaikkapa ohutta satiininauhaa.

4 kommenttia:

 1. Aivan ihana idea ja hyvin kerrottu. Kiitos vielä vyötteistäkin. Laitoin linkin talteen siihen, kun ehdin toteuttamaan ideasi 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Haikka :) Mukavaa! Toivottavasti jossain vaiheessa ehdit toteuttamaan :)

   Poista
 2. Voi kun on ihanat korvikset. Mahtava idea ...........voi antaa sellaiselle joka tekee vaikka sukkia tai jotakin muuta kutoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Sopivat myös hyvin virkkailijoille, jos valitsee vähän ohuemman langan kerään :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.