maanantai 21. toukokuuta 2018

Virkatut pesusienet keittiöön (sis. tutoriaali).

Unohda valmispesusienet ja muoviset tiskiharjat! Nyt tulee kestävät ja pestävät pesutaskut ja -pallot! Ne tehdään polyesterilangasta (ks. langasta tietoja lisää alempaa) virkkaamalla. Pesutaskut ja -pallot käyvät samaan mihin pesusienet ja tiskiharjakin. Jynssää allas, putsaa kaakelit tai tiskaa astiat. Ja kyllä tulee keittiössä puhdasta!
Tämä oli hauska virkkausprojekti. Lanka oli kieltämättä vähän tappuraa, mutta virkkaus luonnistui hyvin, kunhan pääsi langan kanssa kaveriksi. Myös koukun koon vaihtaminen auttoi. Lopulta tein kämmenen mukaan ns. pesutaskun. Sitä on helppo käyttää ja hinkuttaa ja lopulta ripustaa koukkuun kuivumaan. Taskun kaverina samasta lankakerästä riitti myös muotokieleltä perinteisempään pesupalloon tai -sieneen.
Lankana on Schachenmayr Cleany, joka soveltuu sellaisenaan erityisesti astioiden ja kattiloiden pesuun. Vyötteen mukaan se ei ime tuoksuja ja sen voi pestä koneessa 60 asteessa. Itse en ole vielä pessyt koneessa, mutta eipä tuo ole kyllä haissutkaan eikä ole vielä sen oloinen, että pesua tarvitsisi.
Pesutasku ja -pallo

Koko: Pesutaskun 10 x 10,5 cm, pesupallon halkaisija 9 cm.  
Langanmenekki: Schachenmayr Cleany 1 kerä /50 g ( 100 % polyesteri, 50 g = n. 43 m).
Virkkuukoukku: 4 mm tai käsialan mukaan.
Lisäksi pesutaskuun: Silikoni- tai nahkanauhaa, ompeluneula ja -lankaa.

Pesutasku: Virkkaa 20 kjs ja aloita koukusta laskien kolmannesta s:sta; tee jokaiseen s:aan 1 puolipylväs (pp). Toista 10 krs. Taita lappu kahtia ja virkkaa yläreuna ja sivu kiinni ks:lla. Päättele. Viimeistely: Lisää reunaan nauhalenkki ripustamista varten. Ompele kaksinkertaisella langalla muutamin pistoin kiinni.

Pesupallo: Virkkaa 3 kjs ja sulje renkaaksi ps:lla. 1. krs: Virkkaa renkaaseen 9 puolipylvästä (pp), sulje kierros ps:lla. 2. krs: Virkkaa 2 pp jokaiseen s:aan, sulje kierros ps:lla. (= 18 s). 3. krs: *1 pp, 2 pp samaan s:aan*, toista *-* koko kierros, sulje kierros ps:lla. (= 27 s). 4. krs: *1 pp, 1pp, 2 pp samaan s:aan*, toista *-* koko kierros, sulje kierros ps:lla (= 36 s). 5. krs: Tee 1 pp jokaiseen s:aan, sulje kierros ps:lla. 6. krs: *1 pp, 1 pp, 1 pp kahteen seuraavan s:aan*, toista *-* koko kierros, sulje kierros ps:lla. (= 27 s). 7. krs: *1 pp, 1 pp kahteen seuraavan s:aan*, toista *-* koko kierros, sulje kierros ps:lla. (= 18 s). 8. krs: *1 pp kahteen seuraavan s:aan*, toista *-* kunnes jäljellä on enää pieni aukko. Sulje aukko muutamalla ps:lla. Päättele lanka pallon sisään.

Ohjeet julkaistu myös Kauneimmat Käsityöt -lehdessä (nro 3/18).

15 kommenttia:

 1. Enpä ole tuollaisesta langasta kuullutkaan, aika vinhaa. Tuosta pesupallosta tuli jotenkin tosi söpö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lanka on melko uusi ja vinha kyllä kuvastaa sitä hyvin :D kiitti!

   Poista
 2. Tykkään sun jutuistas ja potuttaa että tuota lankaa on aika vähän verkossa myynnissä
  Kiitos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mukava kuulla et tykkäät :) mitä nopsaa vilkaisin aiemmin niin oli jopa joistain verkkokaupoista lanka loppunut. Harmi, toivottavasti tulee täydennyksiä! :)

   Poista
 3. Toi onkin hieno idea, en ole moista lankaa nähnytkään. No mä kattelen aina vain sukkalankoja.
  Onko noi hyvät käytännössä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) on hyvät, oon tykännyt käyttää :) odotan ekaa pesua muuttuvatko sen jälkeen.. kannattaa vilkuilla muitakin lankoja, voi löytää aika helmiä :)

   Poista
 4. Veikeet on. :) Oon tätä lankaa hypistellyt jollain kauppareissulla, mutta vielä ei ole päässyt kokeilun asteelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) kokeile, ota vaikka vain yksi kerä testiin :) yhdestä riittää ohjeiden kahteen malliin tai yhteen johonkin isompaan malliin.

   Poista
 5. Hmmm ... muoviset pesusienet ja tiskiharjat vaihdetaan itse tehtyihin muovilankapesimiin ...? Kyllä se polyesterilankakin mikromuovia aiheuttaa, koskapa ei kompostoidu ja on muovia. Mutta kiva käsityö kuitenkin. Toivottavasti on pitkäikäinen käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei ole vaihdettu, mutta rinnalla on nämä pidetty. Ei tosin tiskaamisessa vaan huomasin et ovat superhyviä työtason putsaajia leipätaikinasta (leivon lähes viikottain leipää) ja toistaiseksi pitkäikäisiltä näyttävät, ei ole lainkaan vielä kulumaa tms havaittavissa. Olet oikeassa tuosta polyesteristä ja siksi tuo lanka vähän harmittaa minua myös, koska ei ole se ekologisin :( Onneksi on kuitenkin mikromuovikaappari (guppy friend bag-pesupussi) sitten pesukonekierroksella niin jos se (ainakin niin pesupussin pitäisi) minimoisi mikromuovien pääsyn veteen :)

   Poista
  2. Ja niin vielä lisätäkseni - vaikka muovi korvattaisiin muovilla niin parempi muovi on mielestäni kuitenki se, jonka voi pestä/huoltaa/tms kuin se, jonka käyttökaari on paljon lyhytikäisempi :)

   Poista
 6. Olen virkannu tästä langasta mutta en ole saanut lisää, mistä saa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän langan valmistus on tainnut loppua. Pari viimeistä kerää löysin joku aika sitten paikallisen lankakaupan valikoimasta. En tiedä onkohan jotain korvaavaa. Ainakin bambu- ja pellavalangat ovat kestäviä ja toimivat myös hyvin vastaavissa keittiövirkkauksissa :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.