torstai 24. toukokuuta 2018

DIY: Vinyylistä koruja.

Vuosien saatossa olen tehnyt erilaisia koruja vinyylilevyistä. Välillä pidin materiaaliin taukoa, mutta nyt olen taas viehättynyt siitä. Kovaa ja mustaa, ja niin moneksi muuntautuvaa kierrätysmateriaalia!

Jo vuosia, vuosia sitten tein vinyylistä spiraalikorvakorut. Silloin ajattelin, että vinyyli soveltuu koruihin vain, kun sitä vähän sulattaa (uunissa, miedossa lämpötilassa - vinyylistä ei silloisten terveysviranomaisten tietojen mukaan ainakaan iholle mitään vaaraa ollut) ja muotoilee. Mutta tottakai vinyylistä voi tehdä koruja myös ilman uunia - ihan vain saksimalla!
Taisi olla hanki vielä maassa, kun tein vasemmalla olevat korvakorut. En tiedä miksi jäi niiden esittely blogissa - ainakin olen pitänyt niitä hurjan paljon! Niin paljon, että nyt tahdoin vähän samaan henkeen toisenlaiset, mutta hopean värisillä koukuilla ja vähän tylsemmällä ja vähemmän piikikkäällä muotokielellä.

Näytän miten korujen teko onnistuu, se on helppoa! Tässä tutoriaali kuinka valmistat vinyylistä koruja:
Tee-se-itse: Vanhasta vinyylilevystä koruja

Tarvikkeet: Vinyylilevy (*), korun valmistamiseen tarvittavat osat kuten välirenkaita ja korvakorukoukut, vahvat ja isot sakset, korupihdit, sytkäri/kynttilä, paksuhko neula, (kynä).

(*) Vinyylejä löytyy kirppareilta ja kierrätyskeskuksista. Mutta käytäthän vain sellaisia mitkä ovat jo naarmuuntuneita ja käyttökelvottomia. Ei ole järkeä rikkoa käyttökelpoista, vaikka levy vanha olisikin.
Vaihe 1: Aloitetaan leikkaaminen

Aloita isosta kappaleesta. Murra/saksi vaikka vinyyli muutamaan isoon kappaleeseen ja siitä yksi kappale vielä pienemmäksi. Harvoin onnistuu suoraan muotoonsa leikkaaminen, vinyyli vain murtuu ja menee halki.
Vaihe 2: Hienoviilaa muotoonsa

Jatka kappaleen leikkaamista muotoonsa suorilla linjoilla. Pitkät reunat ensin, sitten lyhyemmät. Kulmat voi varovasti saksilla sipsuttaen pyöristää - leikkaa niin vähän kuin pystyt, ettei muotokieli kärsi. Leikkaamisen sijaan kulmat voi pyöristää myös hiekkapaperilla tai metallisella kynsiviilalla.

(Onpas mulla törkyset sakset, huh.)
Vaihe 3: Leikkaa vastakappaleet ja pari

Riippuen minkä muotoista korua teet, leikkaa kaikki osat, ensin toinen korvispuoli ja sitten toinen. Voit piirtää vinyylille tarvittavat "kaavan", jotta kappaleista tulee juuri samankokoiset. Suunnittele samalla mihin kohtiin korulenkit tulevat. Liian kapea ei käy ja harvoin liian terävä kohtakaan.
Vaihe 4: Tee reiät välirenkaille

Kuumenna neulaa tulessa ja puhko kuumalla neulalla reiät. Voit merkata varmuuden vuoksi kynällä paikat, joihin haluat reiät, koska neula pitää työntää todella nopeasti vinyylin läpi tai neula jäähtyy. Liian kuuma neula vain sulattaa reikää liikaa ja reunoista tulee röpelöt. Kokeilemalla selviää kuinka kauan kannattaa neulaa kuumentaa ja kuinka nopeasti reikä on tehtävä. Useimmiten kannattaa ensin tehdä pieni reikä ja sitten suurentaa sitä hieman, jotta reikä ei ole liian tiukka välirenkaalle. Jos koru vaatii paljon reikiä, suosittelen kynttilän sytyttämistä niin homma helpottuu huomattavasti.

(Mulla on yksi neula ihan vaan sulatushommiin - ja sen näkee, on jo ihan musta ja paksu toisesta päästään. Mutta vielä toimii hyvin tehtävässään!)
Vaihe 5: Kokoa kappaleet

Sitten vain yhdistetään kappaleet toisiinsa välirenkailla ja liitetään ylös korvakorukoukut - valmista!
Vinyyli on siitä kiva materiaali koruksi, että siitä voi tehdä niin monenmuotoisia (no ehkä lähinnä vain geometrisia muotoja) koruja. Vinyylikorut kiiltävät kivasti ja niitä voi myös maalata, niihin voi yhdistää helmiä tai muita koristeita. Korut ovat myös kestäviä, eivät mene kastuessaan miksikään ja mitä parasta - ne ovat tosi kevyitä kantaa!
Tein nyt vielä samaan syssyyn yhden kappaleen vinyylikorvikset. Kolmiota niissäkin, mutta vähän toisinpäin.
Kyllä kelpaa! On piikkiä ja spiraalia. Ja kaikki niin ihanan mustanpuhuvina, lempivärissäni!

4 kommenttia:

 1. Onpas kivoja, erityisesti tykästyin noihin kolmion mallisiin. :)

  VastaaPoista
 2. Ihan vaan muovikierrätysopen kommenttina,- Vinyylilevyt ovat PVC-muovia ja niitä haitallisia aineita irtoaa kun lämmitetään yli 80 asteeseen. Visuaalisestihan nuo korvikset ovat kivan näköisiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tietty, mutta luulen että höyryt ovat aika minimaalisia, koska reiän sulatus on niin hetkellistä ja pientä :)

   Tosin aikoinaan, kun selvittelin et kuinka haitallista esim. juurikin vuosien takaiset hitit eli viinyylikulhojen sulattamiset ovat, niin joku asiantuntija (en muista mistä virastosta oli) oli sitä mieltä, että vastaavat muovit päästävät haitallisia huuruja vasta 200 asteessa ja koska esim. kulho on paljon alhaisemmassa lämmössä ja vain parin minuutin ajan niin siinä ajassa ja lämmössä ei haittoja pitäisi juurikaan tulla. Ja sitten kovettuneesta vinyylista ei taas mitään irtoa esim. ilmaan tai iholle. Mut tiedä sitten kuinka pitää paikkaansa? Toivon et ei ole väärää tietoa :) Ainakin tuohon viitaten vinyylikorujen valmistaminen ja reikien sulattaminen olisi ihan turvallista touhua :)

   Ja kiitti, visuaalisuus on ainakin jees :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.