lauantai 26. toukokuuta 2018

Virkattu ylioppilaslakki (+ohje).

Viikon päästä uusia ylioppilaita jo jännittää, h-hetki on käsillä! Saadaan uusi valkoinen lakki päähän, juhlitaan ja nautitaan. Omista ylioppilasjuhlista on jo aikaa (yli kymmenen (!!) vuotta), mutta olen edelleen sitä mieltä, että se on ollut yksi elämäni hienoimpia päiviä. Oli onnistuneet juhlat, paljon sukua paikalla ja olo oli niin kevyt. Paljon naurua ja ihania ihmisiä.
Toivottavasti moni tuleva lakitettu voi sanoa samaa omista juhlistaan. Juhlamuisteloiden siivittämänä virkkasin pienen ylioppilaslakin. Alta löytyy myös lakin virkkausohje!

Tähän ei mennyt paljon aikaa eikä lankaa, kiva pieni jämälankatyö. Kokoa lakilla on hurjat 6 cm kanttiinsa, jos päältä laskee halkaisijaa. Lankaa ja koukkua vaihtamalla voi tehdä myös vielä pienemmän lakin!
Lakin voisi hyvin kiinnittää ylioppilaan korttiin tai lahjaan. Tai kukkakimppuun. Tai mikseipä voisi käyttää myös ihan tarjoilupöydässä somisteena. Lakinhan voisi hyvin myös sokeritärkillä tai liimavesiseoksella kovettaa, mutta se ei ole välttämätöntä. Ainakin tuo oma puuvillalangasta tehty koristeeni pysyy hyvin muodossaan ihan sellaisenaan.

VIRKATTU YLIOPPILASLAKKI

Virkkaa näin: 1. krs: Tee taikasilmukkaan 1 kjs + 9 ks. Yhdistä ensimmäiseen :saan. 2. krs: Virkkaa 2 ks jokaiseen s:aan, sulje kierros ps:lla. (= 18 s). 3. krs: *1 ks, 2 ks samaan s:aan*, toista *-* koko kierros, sulje kierros ps:lla. (= 27 s). 4. krs: *1 ks, 1 ks, 2 ks samaan s:aan*, toista *-* koko kierros, sulje kierros ps:lla (= 36 s). 5. krs: *8 ks, 2 ks samaan s:aan*, toista *-* koko kierros, sulje kierros ps:lla (= 40 s). 6–7. krs: Tee 1 ks jokaiseen s:aan, sulje kierros ps:lla. 8. krs: *8 ks, 2 ks yhteen*, toista *-* koko kierros (= 36 s), sulje kierros ps:lla mustalla langalla. 9. krs: *Tee 8 ks, 2 ks yhteen*, toista *-* kolme kertaa ja tee ks kierros loppuun sulje kierros ps:lla. (= 33 s). 10. krs: Tee 1 ks jokaiseen s:aan, sulje kierros ps:lla. 11. krs: Tee s:n takareunaan: 12 kiinteää kjs (eli ts. 12 ps), 1 puolipylväs, 2 p, 2 p samaan s:aan, 1 p, 2 p samaan s:aan, 2 p, 1 puolipylväs, kiinteitä kjs kierros loppuun. Päättele. Koriste: Tee ohuemmalla langalla ja pienemmällä koukulla: Tee taikasilmukkaan 1 kjs + 8 ks. Kiristä ja päättele lanka.

Malli suunniteltu Kauneimmat Käsityöt -lehdelle ja löytyy myös lehden Facebook-sivulta.

8 kommenttia:

 1. Voi miten sievä. Olen vain niin onneton virkkaaja. Meillä on tyttären ylioppilasjuhlat ensi viikolla ja täällä on täysi touhu jo päällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) onneksi virkkausta on helppo oppia, jos se joskus siltä tuntuu! ;) Tsemppiä juhlajärjestelyihin, juhlapäivä on ihan kohta!

   Poista
 2. Tarkasti olet kyllä virkannut tuon pienen yksityiskohdankin, lyyran. Sopivan monikäyttöinen minilakki tämä kyllä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Lyyra pitää olla, mikäs ylioppilaslakki se sellainen olisi ilman minilyyraa ;)

   Poista
 3. Mikä lanka ja koukku oli käytössä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nyt näin monen vuoden jälkeen enää muista, mutta veikkaan et koukku oli 2. Lankana oli jokin puuvillajämälanka. Mikä vain puuvillalanka käy, valitse koukku langan ja käsialan mukaan :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.