Sivut

tiistai 17. joulukuuta 2019

17. luukku: Pienet ruokalahjat.

Viime hetken lahjat -sarjan toinen osa!

Eilen tarjolle tuli muutamia ekologisia käsitöitä, nyt vuorossa syötäviä pikkuviemisiä! Koska mikä olisikaan sen parempaa kuin rakkaudella tehty ja vielä suuremmalla rakkaudella syöty herkku?

Olen aina pitänyt keittiössä puuhastelusta. Jouluna se on erityisen kivaa. Joulu on niin täynnä kaikkia eri makuja, joiden kautta voi fiilistellä joulua. Erityisesti tykkään leipomisesta, mutta myös muut pikkukeitokset ja kokeilut maistuvat.

// Näet kaikki julkaistut joulukalenteriluukkuni tästä.
Monena jouluna olen antanut esimerkiksi jouluviemisenä syötäviä herkkuja. Ne on paras tehdä juuri muutamia päiviä ennen joulua, jotta pysyvät mahdollisimman pitkään käyttökelpoisena. Nyt otin varaslähdön ja olen tehnyt kotiin ihan omia joululisukkeita. Punasipulihilloketta, marinoituja valkosipuleita, mausteita ja sinappia tietenkin - rakastan sinappia!

Koska nämä jäivät ihan omaan käyttöön, riitti etiketeiksi liitutarrateipit, jotka lähtevät helposti pois purkin tyhjennettyä. Loppuun tussattu liitutussi jätti sen verran jälkeä, että näkee mitä missäkin purkissa on. Jos lahjaksi menisivät, silloin olisi syytä olla tarkemmat etiketit ja sisällöt sekä jonkinlainen tieto säilyvyydestä.

Tässä muutamia pikkureseptejä omaan joulupöytään tai viemisiksi!
Reseptit on muokattu sellaisiksi, että niistä tulee vain pieni satsi. Usein vastaavat reseptit on jotain 3 dl tai jopa 5 dl - joka on minusta ihan liikaa. Kuka ehtii syödä niin paljon samaa ennen kuin homepilkat putkahtaa?
Joka joulu pitää kokeilla uutta sinappireseptiä. Sinapin teko on niin helppoa! Ei tarvitse kuin mitata ainekset kattilaan ja hämmenttää muutama minuutti. Seos purkkiin ja sinappi on maustumista vaille valmista. Monet on keitelty ja nyt oli testivuorossa glögisinappi! Tuli aika veikeä maku, ei lainkaan tujakka. Viime vuonna tein viskisinappia ja se kyllä päräytti kunnolla.

Glögisinappi (noin 1 dl)

0,5 dl sinappijauhetta
0,5 dl glögitiivistettä
0,25 dl siirappia
0,25 tl suolaa
0,5 rkl valkoviinietikkaa

Tee näin: Mittaa ainekset etikkaa lukuun ottamatta pieneen kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos sakenee (tähän menee noin 5 minuuttia). Ota kattila pois liedeltä ja sekoita sinappi joukkoon. Purkita ja jäähdytä. Säilytä jääkaapissa. Säilyy noin kuukauden, jos sörkkii purkkiin vain puhtaalla lusikalla.
Sinapin kaveriksi kokeilin tuttuja marinoituja valkosipuleita ja pari uutta etikkakeitosta. Punasipulihilloke ja pähkinäherkku maistuvat juustojen kanssa tai muuten vain joulupöydässä lisukkeena. Marinoituja valkosipuleja voisin napsia vaikka sellaisenaan!

Punasipulihilloke (noin 1-2 dl)

muutama punasipuli
3 neilikkaa
3 maustepippuria
0,75 dl punaviiniä
(tilkka glögitiivistettä)
0,75 rkl punaviinietikkaa

Tee näin: Hienonna punasipulit. Laita neilikat ja pippurit teesihtiin (jotta eivät eksy sipulien sekaan). Mittaa punaviini ja glögitiiviste kattilaan. Kiehauta ja lisää muut ainekset. Keitä sekoitellen 10 minuuttia. Jos neste menee kasaan, lisää loraus punaviiniä. Poista teepallo mausteineen. Keitä vielä 15-20 minuuttia. Purkita ja jäähdytä. Säilytä jääkaapissa. Säilyy pari viikkoa.

Pähkinäherkku (noin 2,5 dl)

0,75 dl punaviinietikkaa 
0,5 tl chilijauhetta
0,75 dl (vaaleaa) siirappia
0,5 dl kuivattuja karpaloita
0,5 dl kuorellisia manteleita
0,5 dl saksanpähkinöitä

Tee näin: Keitä punaviinietikkaa, chiliä ja siirappia pienessä kattilassa noin 5 minuuttia, kunnes seos menee vähän "kasaan", mutta on vielä juoksevaa. Jos seos menee siirappisen paksuksi, lisää tilkka vettä ja kuumenna uudelleen. Laita karpalot, mantelit ja pähkinät purkkiin ja kaada seos niiden päälle. Purkita ja jäähdytä. Säilytä jääkaapissa. Anna maustua seuraavaan päivään ennen tarjoilua. Säilyy pari viikkoa.

Hunajamarinoidut valkosipulit (noin 1 dl)

1 kokonainen valkosipuli
1 rkl vettä
1 rkl etikkaa 
1 rkl suolaa
1 rkl hunajaa
1 rkl oliiviöljyä
tilkka sitruunamehua
chilihiutaleita maun mukaan

Tee näin: Kuori valkosipulinkynnet. Keitä valkosipuleita, vetää, etikkaa ja suolaa noin 5 minuuttia pienessä kattilassa. Pieni määrä voi haihduttaa äkkiä veden, joten seuraa tarkkaan ja lisää tarvittaessa tilkka vettä. Ota kattila pois liedeltä ja lisää loput ainekset. Sekoita kunnes hunaja sulaa. Purkita ja jäähdytä. Säilytä jääkaapissa. Anna marinoitua muutama päivä ennen tarjoilua. Säilyy pari viikkoa.
Kokkaajalle!

Mausteet on in ja nyt lähdin kokeilemaan vähän erilaisia mausteita: punkkusuolaa ja piparkakkusokeria! Siinäpä joulun parivaljakko! Kolmantena kuvassa kesällä tehty syreenimakusokeri. Se on aika kiva ihan siroteltuna leivosten päällä. Mutta ei siitä sen enempää, koska luonnollisesti tuoreita syreeninkukkia sokerin valmistamiseen ei ole saatavilla.

Superhelppo piparkakkusokeri (1 dl)

1 maustemitta kanelia
1 maustemitta inkivääriä
1 maustemitta jauhettua neilikkaa
1 maustemitta kardemummaa
0, 75-1 dl sokeria

Tee näin: Mittaa ainekset blenderiin ja surauta sekaisin. Purkita. Säilyy hamaan tulevaisuuteen.
Tämä on jännä kokeilu - punkkusuola! Reseptin poimin talteen jostain joulukirjasta vuosia sitten. Aika kauan meni, että nyt uskalsin sitä kokeilla. En oikeastaan tiedä vielä missä suolaa voisi käyttää, mutta lähdetään kokeilemaan. Ainakin sellaisenaan hippunen maistettuna, makuaisti heräsi!

Punaviinisuola (1 dl)

3 dl punaviiniä
1 dl karkeaa merisuolaa

Tee näin: Keitä punaviinia pienessä kattilassa noin tunti miedolla lämmöllä. Sekoita välillä ettei viini pala pohjaan. Kun viini on siirappimaisempaa, ota kattila pois liedeltä ja lisää suola. Sekoita nopeasti ja levitä pellille. Anna kuivaa huoneenlämmössä pari päivää. Sekoita välillä. Purkita. Säilyvyydestä ei ole tietoa.
Ja jos ei syötävä käy, helppo tapa on marssia Alkoon ja ostaa joulupullo. Oli se sitten viini, kuohari, arvokkaampi jouluolut tai vaikkapa ihan vain alkoholiton glögi niin sillekin voi kädentaitaja lisätä oman hyppysensä taikaa. Leikkaa ja askartele pullolle uusi etiketti! Itse kokeilin tällaista jouluahdistus-etikettiä. Taakse on hyvä jättää informaatio pullon sisällöstä. Plus etiketillä ei saa peittää viivakoodia, jotta pullon voi viedä vielä pullonpalautukseen. Se on tärkeää se.

Plus mitä muuta voisi joulun alla hääriä keittiössä? Älä unohda pikkuleipiä, pipareita ja ruokaleipiä! Ne säilyvät hyvin. Saaristolaisleipä jopa paranee vanhetessaan. Myös keksi- ja muutleivontapurkit (eli kaikki kuivat ainekset valmiiksi purkkiin ja ohje kylkeen - nopeuttaa kiireistä leipuria!) ovat toimivia lähes tulkoon aineettomia lahjoja. Eivät kalorittomia, mutta pitäähän sitä kaikkien edes joskus herkutella.

Seuraavana luukuissa tulossa pakettikortteja ja hemmotteluvinkkejä!

2 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.