maanantai 16. joulukuuta 2019

16. luukku: Viime hetken ekologisia lahjoja.

Viiminen täysi viikko ennen joulua! Nyt otetaan edellisen luukun printattaville käsityölahjakorteille jatkoa ja katsotaan mitä viime hetken pikkulahjoja vielä voisi tehdä pukinkonttiin.

Ensimmäisenä katsotaan muutama ekologinen lahja - tai millä pienillä asioilla voisi antaa hitusen enemmän ekologista elämäntapaa. Kestäviä, käytännöllisiä käsin tehtyjä tuotteita, jotka vielä valmistuvat yhdessä illassa tai jopa vielä nopeammin - eikö kuulostaisi mahtavalta?

// Näet kaikki julkaistut joulukalenteriluukkuni tästä.
Ekologinen viime hetken lahjaidea 1/4: Tiski- ja siivousliinat

Aika perusidea, mutta niin käytännöllinen! Joka koti tarvitsee rättejä ja jokaisessa kodissa käytetään niitä. Toki kaikki eivät tykkää lankaisista liinoista vaan vannovat vaikkapa sieniliinojen tai mikrokuituliinojen nimeen. Mutta tässä kuitenkin vaihtoehto kestäviin ja pestäviin puuvilla- ja bambuliinoihin.

Ks. myös tästä postauksesta 5 x ekologinen käsityö keittiöön - sis. erilaisia liinoja neuloen, virkaten ja ommellen sekä muita käsityöideoita keittiöön.
Kun jo virkatut, neulotut ja ommellut liinat on kokeiltu, oli vielä tartuttava koukkuamiseen.

Koukkuaminen eli tunisialainen virkkaus on koko ajan samalta puolelta virkkausta. Kerrokset vedetään ees taas. Apuna voi käyttää pitkää koukkua, jolle kerätään ensin kaikki silmukat ja sitten paluukerroksena vedetään aina kaksi lenkkiä läpi.

Koukuttu siivousliina

Tämän liinan koukkusin 30 silmukalla (alkuun 31 kjs), tein 27 kerrosta ja lopuksi ks-kierroksen koko liinan ymäri. Pinnasta tulee aika kiva ja jotenkin jämptin rytmikäs. Lankana testasin poistomyynnistä jemmattua Matilda-lankaa. Se on mukavan pyöreää, kiiltävää ja 100 % puuvillaa.

Ks. esimerkiksi Novitan sivuilta kuvat miten koukutaan. 
Ekologinen viime hetken lahjaidea 2/3: Kuorintakaverit

Monen naisen kylppärin arsenaaliin kuuluu ihon kuorimen, putsaus ja muu puunaaminen. Talvella iho on kovilla, se kuivuu ja hilseilee. Apuun tulevat kuorinta- ja pesupalloset. Tässä kolme vaihtoehtoa:

Neulottu pieni kuorintasieni - ohje löytyy Lankavan sivuilta.
Virkattu pellavainen pesusieni (sisällä superlinia!) - ohje löytyy Tuulia Designin sivuilta.

Tai virkkaa vastaava kuorintapallo tyllistä! Kierrätä vanha tyllispala suikaleiksi ja virkkaa pallo. Pyöreä tai litteä, hyvin toimii etenkin kuivien ja karheiden kantapäiden kuorimiseen. Pari sipaisua pallolla ja rasvaa pesun päälle niin jo on kantapäät kuin vauvan pylly!
Ekologinen viime hetken lahjaidea 3/3: Silittäjän setti

Tämä pieni, käytännöllinen paketti sopii hyvin paljon silittävälle - eli myös aika monelle ompelijalle! Pistä pakettiin silityskinkku (Jaa-niin-mikä-vai? Katso alta lisää!) ja laventelisuihke. Se on silitysvesi ja tekstiilinraikastaja. Vähän samalla konseptilla kuin pyykkietikka*, mutta käyttökohde on eri.

Laventelisuihke 
Ainekset2,8 dl vettä. 3 tl vodka, 10–30 eteeristä laventeliöljyä

Tee näin: Sekoita ainekset ja ravista. Vodkan voi myös halutessaan jättää pois. Pullota yhteen 3 dl:n tai pariin pienempään suihkepulloon. Ravita ennen käyttöä.

Ks. tästä myös viime vuosien yksi helppo hittilahja, itse tehty pyykkietikka. Vinkki! Postauksessa myös pari muuta hittilahjaa kuten pyttypommit, sytykesipsit ja selänpesin plus lapsille DIY-muistipeli!
Silityskinkku

Joulun paras kinkku on paistamaton ja hyvin kuumaa sietävä – se on silitys- eli räätälinkinkku, joka auttaa kaarevien saumojen silittämisessä. Täydellinen lahja ompelijalle!

Tarvikkeet: Puuvillakangasta, vanulevyä ja täytevanua tai tilkkuja, ompelukone ja -välineet. Printtaa kaava tästä (vain yksityiskäyttöön, ethän käytä kaavaa kaupallisiin tarkoituksiin).

Tee näin: Printtaa ja leikkaa kaavan mukaan kaksi kangaskappaletta ja kaksi vanukappaletta. Aseta kappaleet päällekkäin, puuvillakankaat oikeat puolet vastakkain ja vanukappaleet laitimmaisina. Ompele yhteen, jätä kääntöaukko. Käännä oikein päin, täytä napakaksi ja sulje aukko käsin.

Seuraavassa luukussa lisää viime hetken lahjoja!
Tulossa myös pakettikortteja!

2 kommenttia:

  1. Enpä ole koskaan ajatellutkaan, että voisi itse kutoa himaan rättejä, jotenkin olen aina käyttänyt vain kuituliinoja. Todella hienoja ideoita ja siis ihan tällein joulunkin jälkeen, voisi itselleen ommella ja kutoa, tai pyytää mummoa sillä itsellä vähän taidot hukassa kyllä. Kiitos hyvistä ideoista ja jatka samaan malliin, tästähän löytyi todella mukava blogi seurattavaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottakai voi neuloa (ja myös ommella!) itse rättejä ja liinoja! :) Kiitos kovasti, toivottavasti tykkäät myös jatkossa. Tervetuloa seuraajaksi! :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.