sunnuntai 22. joulukuuta 2019

22. luukku: Kun ei mene kuten strömssössä.

Kun on enää pari yötä jouluun, on aika rauhoittua. Nyt ei enää askarrella, vaan lopetetaan se suorittaminen. Todetaan, että onko sillä väliä, jos ei ole kaikki täydellistä?

Nyt tulee luukku nimeltä joulun epäonnistumiset.
(Kuvassa valotonttulakki-fail, siitä lisää alempana.)

Ihan vain, koska olen tullut siihen tulokseen, että kovin on joulun odotukset (myös kässäilyssä!) aina korkealla. Ja sitten, kun odotukset eivät täyty, petytään. Ei mene kaikki kuten strömssössä, kaikki ei tuoksu kanelilta ja koko ajan ei ole kivaa. Ja siksi tämä luukku. Aina ajoittain myös postaan muista FAIL-kategorian kässäilyistä. koen, että bloggaajillakin on velvollisuus laskea rimaa alas ja kertoa, että on ok, jos kaikki ei ole täydellistä. Se on vain elämää, kaikki epäonnistuu joskus - myös jouluna!

// Näet kaikki julkaistut joulukalenteriluukkuni tästä.
"Joulukoti on puhdas ja siisti."

No ei ole, ei. Kuvassa autenttinen näky: kämppä keittiötä myöten kaikki tasot täynnä tavaraa. Purkkeja, joulumausteita, arjen juttuja ja muut roinaa. Mikähän siinä onkin, että just jouluna sekamelska vain yltyy? En siivoa jouluna kaappeja, koska joulua ei niissä vietetä, mutta entä jos se yleisjärjestykään ei pysy yllä? Se siitä joulusiivouksesta. Jos nyt ees imuroida ehtisi.
"Lahjat on etukäteen paketoitu ja odottavat nätisti kuusen alla."

Jotain siellä on, mutta ainakaan nättejä paketteja. Laatikoita, kasseja, paketointitarvikkeita kyllä, mutta ei lahjoja kääreissään. Piparilootaa näkyy olevan (miksi, mitä se tuonne eksyi?) ja näköjään koirakin on jättänyt lelurottansa joukkoon. Ei kaunis näky. Joka vuosi sama homma. Kova tahtotila, mutta lopulta ne paketit päätyvät kuusen alle aattoa edellisenä iltana tai joskus ei ollenkaan vaan suoraan paketointipöydästä saajalleen. Vielä joku joulu ne on kuusen alla kauniisti odottamassa..!
"Kaikki kässät onnistuu ja on niin nättiä että."

Tai sitten ei, vaan hommat menee rikki juuri viimeisen osan kohdalla. Aika monta juttua tämänkin joulukalenterin aikana on mennyt uusiksi, koska homma ei vain toimi. Materiaali loppuu tai onväärä tekniikka, huono ommel tai kuivunut liima - kaikki on mahdollista, koska ei ole joulukässäilyä ilman epäonnistumisia.
"Kaikki ideat toimii ja on niin mahtavaa, ai että."

Sen piti olla hyvä idea - toteutus vaan ei onnistunut! Tässä tuorein epäonnistumiseni. Noloa, mutta menkööt. Sen piti olla valot sisältävä hassunhauska tonttulakkipanta-asia. Mutta lakista tuli liian korkea, ledit liian harvat ja koko homma tuntui vain päässä typerältä. Led-valojen patterit lakin sisällä olivat myös niin paivavat, että ne kiepauttivat tonttulakin alas pienestäkin liikkeestä. Että, jos jouluna haluaa parantaa ryhtiään, tämä "kirja-tasapainoilu-pään-päällä"-imitaatio toimii siinä hyvin, muuten ei sitten lainkaan.
"Leivon kaikkea ihanaa ja kaikki onnistuu täydellisesti."

Vaan sitten tortut palaa, kakut kaatuu ja piparit hajoaa (kaikki nämä koettu eri jouluina). Eräs joulu pistin kakkuun suolaa sokerin sijaan. Ai, että tuli hyvää. Not. Silloin sai kyllä taas leikkiä oman elämänsä master chefiä ja miettiä aloittaako koko homman alusta vai mitä muuta keksii tilalle, kun kello käy ja jotain hyvää pitäisi saada uunista ulos.

Kuvassa männävuosien "piparkakkutalo". Toki on ollut onnistumisiakin, mutta tämä oli kyllä sellaista liisteriä, että voi olkoon. Pistin kuitenkin lopulta esille, vaikka ei kasassa pysynytkään ja nimesin sen "piparkakkutaloksi Tsernobylistä". Sieppas, että ei tullut nättiä tönöä, mutta huumorilla siitä selvisi.
"Saan tehtyä kaiken ja ajoissa."

Utopinen ajatus, joka ei koskaan toteudu. Aina jää jotain tekemättä. Tänä vuonna tekemättömien asioiden listalle jäi muun muassa omasta taikinasta tehdyt piparit, postitettavat joulukortit ja muun muassa tämä valokupu-setti, jonka raahasin kotiin Tampereen kädentaitomessuilta asti. Niin himoiten ostin ja hillosin joulukuuhun asti. Sitten, kun avasin lopulta paketin, ei se enää tuntunutkaan kivalta askartelulta.
Siis kattokaa noita paperitaloja! Kuka hullu saa viilleltyä kaikki ikkuna-aukot? Ihan täysi mahdottumuus, välit ovat ihan liian pienet. Aloin tekemään omia isompia aukkoja ja meni kyllä niihinkin hermot. Jääköön, jatkan hommaa noin 11 kuukauden kuluttua. Tulee se joulu ensi vuonnakin.

Että silleen, ei mene kaikki niinkuin olettaisi ja odottaisi. Kaikki ei ole täydellistä, ei oikeassa elämässä eikä blogin luukuissa.

Onkos teillä myös tekemättömyyksiä, epäonnistumisia ja muita feilauksia? Vai olenko se vain minä?

6 kommenttia:

 1. Kiitos tästä(-kin) postauksesta! Ihanan aito tässä muovisessa kiiltokuva maailmassa!
  Mukavaa ja täydellisen epätäydellistä joulua sinulle :]

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi :) riisutaan kiiltokuvat pois, ihan normaalia arkea sitä kaikki elää. Epätäydellistä joulua - se on hyvin sanottu ja toivotan sitä myös sinulle :)

   Poista
 2. Kiitos, tää oli hyvä muistutus! Ja onhan noita.
  Tänäkin vuonna voitais ihan hyvin joku jouluasia tehdä pyhinä yhdessä, kun kiire on ohi. Oon harkinnut sitäkin, että pyhien jälkeen tai välissä vois askarrella ens vuoden joulukortit, kun niiden kanssa tulee aina kauhea kiire.
  Joskus oon tehnyt jotain jouluherkkuakin vasta välipäivinä tai uudeksivuodeksi.
  Olis niin kiva nauttiakin jossain välissä eikä vaan suorittaa. Ja silti, joulun tunnelmaan kuuluu se hössötyskin, kunhan vetää rajan johonkin sopivaan kohtaa. :)

  Rentoa joulua ja kiitos kivoista ideoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) totta, joskus vois olla jopa niinkin etukäteen viisas et fiilistelus ja tekis vaikka juuri ne joulukortit edellisenä jouluna. Ei tulis sitä turhaa hössötysstresdikiirettä, kun osa jouluhommista ois jo tehtynä! :) hyvä idea! Turha suorittaminen pois. Nautiskelevaa joulua sinulle :)

   Poista
 3. Mulla on ollu joulufiilis ihan hukassa viime päivät. Piparit jäi leipomatta, kinkku on just nyt uunissa (ehtii kuitenki joulupöytään) ja kämppä kutakuinkin siivottu. Pari lahjaa pitää vielä paketoida, vaikka hehkuttelin viikko sitte että hyvällä mallilla on sekin homma, ettei koskaan näin ajoissa! No mutta, ens jouluna sitte uus yritys =D
  Tuon valokupu-hommelin kans mulla olis palanu pinna takuuvarmasti!! Leditonttulakkipanta puolestaan näyttää hyvinkin onnistuneelta :) Ihanaa joulua ja kiitos inspiroivasta joulukalenterista <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi ja toivottavasti joulusi oli kuitenkin hyvä, vaikka piparit jäi leipomatta ja fiilis oli hukassa :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.