tiistai 3. joulukuuta 2019

3. luukku: Rusetti monella tapaa.

Joulukalenterin kolmatta luukkua avataan.

Ja mitä sieltä löytyykään? Jos kerran 2. luukussa oli joulukoruja, käännytään nyt toiseen laariin: miesoletettujen juhlarusetteihin! (Käy ne samanlaiset rusetit myös naisten hiuspantoihin, lemmikin kaulaan jne). Rusetit ovat niin hyviä lahjoja minkä ikäiselle vain. Ei ole söpömpää kuin taapero rusetti kaulassa ja ei ole komeampaa kuin mies kunnon puvussa ja rusetti suorassa.

// Näet kaikki julkaistut joulukalenteriluukut tästä.
Rusetteja voi tehdä niin monesta eri materiaalista ja niin monella eri tekniikalla! Minun mies on onneksi rusettimiehiä. Minulla on tapana tehdä esim. juhlamekon tilkuista miehelle rusetti. Koska jos miksi vain minä saisin uuden mekon juhliin ja hän olisi aina samassa puvussa?  Samalla saa vähän jämäpaloja pienemmäksi!

Inspiroidutaan: 8 IDEAA KUINKA TEHDÄ RUSETTI. 

1/8: Rusetti ommellen

Ompele rusetti mistä vain kankaasta ja missä koossa vain. Se ei ole niin vakavaa. Riippuen juhlasta, puvuntakista, kauluspaidan kauluksista ja kantajan persoonasta, rusetti voi olla iso ja pöyheä tai napakka ja kapea. Olen ommellut rusetin trikoosta, viskoosista, puuvillasta - kaikki käy!

Netti on hankalia rusettikaavoja pullollaan, mutta mitäs turhia värkkäämään. Ompele suorakaide ja siihen nauha ympärille. Pujota rusetti suljettavaan irtonauhaan ja valmista! Ei jokainen rusetti omaa nauhaa tarvitse, käytä yhtä ja samaa pujotettavaa nauhaa.

Tee näin: Leikkaa yksi kangaspala, esim. 11 x 22 cm. Taita suorakulmioksi, ompele oikeat puolet vastakkain sivut kiinni, jätä pitkälle sivulle keskelle aukko. Käännä oikeinpäin, työnnö kulmat auki ja sulje aukko käsin. Ompele kapea putki, joka yltää rusetin ympäri. Ompele putki rusetin ympärille. Jos tarvitsee, kursi ensin käsin rusetti keskeltä laskoksille. Jätä suikaleen ja rusetin väliin hiukan tilaa nauhalle. Nauhan voit ommella mistä vain kaulan ympäri riittävästä nauhasta. Liitä toiseen päähän litteä haka/muu kiinnitin ja toiseen päähän d-lenkki.
2/8 Rusetti teipaten

Aikoinaan tuli tehtyä teippijuttuja Kauneimmat Askartelut -lehdelle ja yksi niistä oli hauska rusetti jesariteipistä. Se on ainakin vedenkestävä ja kestää kosteammatkin bileet, heh!

Tee näin: Leikkaa ilmastointiteipistä noin 50 cm pala. Teippaa pala varovaisesti kaksinkerroin. Jatka teipin leveyttä teippaamalla toinen liuska vähän limittäin edellisen teippireunan kanssa. Huomioi mahdollinen kuvioiden kohdistaminen. Käännä ja vedä teippi myös toiselle puolelle (= 2-kertainen levy, noin 9 x 25 cm). Teippaa pienillä kappaleilla pitkät sivut noin 1 cm verran nurjalle puolella. Yhdistä kapeat päät keskelle teipin palalla. Muotoile taitoksien avulla rusetiksi. Teippaa noin 10 cm suikale pituussuunnassa 3-kertaiseksi suikaleeksi. Teippaa suikale rusetin ympärille teippipalalla. Jätä suikale irtonaiseksi, älä teippaa rusettiin kiinni. Muotoile rusetin reunat pulleiksi.

3/8 Rusetti korkista

Korkki on mitä persoonallisin materiaali. Tämä on miehen suosikkirusetti. Se on niin kevyt ja pysyy hyvin muodossaan.

Tee näin: Leikkaa kaksi kaksi palaa korkkikangasta, esim. 5 x 10 cm. Ompele päältä reunoistaan päällekkäin. Taittele tai ompele käsin korkkikankaasta pieni putki eteen ja lisää rusetin ympärille kuten ommellussa rusetissa.

Ks. postaukset: teippirusetti korkkirusetti.
4/8 Rusetti neuloen

Tämän uuden joulujuhlarusetin tein neuloen ohuesta villalangasta. Kuuset ovat hopeasävyistä jämälankaa ja se hohtaa kivasti valon osuessa siihen. Tästä rusetista tuli jotenkin supersöpö!

Ohjeen ja neulekaavion löytää Kauneimmat Käsityöt joulunumerosta 7/19.
5/8 Rusetti virkaten 

Ja jos neuloen niin kyllähän pitää myös kokeilla virkaten! Tein joulukalenteria varten kaksi virkattua mallia. Ensimmäinen on helppo ja se virkataan kapeana putkena ja lopuksi vain kapeat päät ommellaan yhteen. Keskelle voi virkata nauhan, itse leikkasin sen keinonahasta tuoden vähän särmää rusettiin.

Toinen on kirjovirkaten ja se on aika leikikäs. Tässä rusetissa vaihtuu virkkaussuunta ja pitkät sivut jätetään auki, jotta rusetti saa pulleutta. Riippuen langasta, rusetista voi tulla liian jämäkkä, jos pitkät sivut ompelisi yhteen.
Putkivirkattu rusetti

Tee näin: Virkkaa noin 12 cm kjs-ketju riippuen langasta, käsialasta ja tahdotusta koosta. Itsellä oli 26 kjs. Yhdistä piilosilmukalla renkaaksi. Tee suljetuin kerroksin* 1 p jokaiseen silmukkaan (korvaa aina 1. pylväs 3:lla kjs:lla). Kun pituus on sopiva eli noin 11–12 cm (n. 13 krs), putki on valmis. Ompele lyhyet päät yhteen. Leikkaa nahkasuikale, joka menee rusetin ympäri pikkusen limittäin. Ompele käsin suikaleen päät yhteen.

*) suljetut kerrokset näkyvät putkessa, mutta se ei haittaa, kun huolehdit, että se jää rusetin taakse keskelle.
Kirjovirkattu rusetti

Tee näin: Virkkaa noin 50 kjs (pituus voi vaihdella riippuen langasta, käsialasta ja tahdotusta koosta). Lisää silmukoita tarvittaessa, määrällä ei ole väliä, koska taakse (ks. kuva) jää kuitenkin pieni "lovi" ilman kuviota - koko takaosan voi vaikka jättää kuviotta, koska se ei kaulassa mihinkään näy.

Sulje kjs-ketju piilosilmukalla renkaaksi. 1. krs: Virkkaa kaikki pohjavärillä, 1 ks jokaiseen s:aan. Jatka spiraalina. 2. krs: *4 ks pohjavärillä, 2 ks kuviovärillä*, toista *-* 8 kertaa, tee loput s:t pohjavärillä. 3. krs: 3 ks pohjavärillä, *4 ks kuviovärillä, 2 ks pohjavärillä*, toista *-* 8 kertaa, tee loput s:t pohjavärillä. 4. krs: 4 ks pohjavärillä, *3 ks kuviovärillä, 3 ks pohjavärillä*, toista *-* 8 kertaa, tee loput s:t pohjavärillä. 5. krs: Kaikki pohjavärillä. 6. krs: 7 pohjavärillä, *2 ks kuviovärillä, 4 pohjavärillä*, toista *-* 7 kertaa, tee loput s:t pohjavärillä. 7. krs: 6 pohjavärillä, *4 ks kuviovärillä, 2 pohjavärillä*, toista *-* 7 kertaa, tee loput s:t pohjavärillä. 8. krs: 7 pohjavärillä, *3 ks kuviovärillä, 3 pohjavärillä*, toista *-* 7 kertaa, tee loput s:t pohjavärillä. 9. krs: Kaikki pohjavärillä. 10.–13. krs: Toista 2.–5. krs. Jatka nauhaan suoraan: *4 ks, käänny*, toista 11–12 krs tai kunnes nauha riittää rusetin ympärille. Kiedo rusetin etukautta rusetin ympärille ja ompele suikaleen pää nauhan alkukohtaan.
6/8 Rusetti nahasta + 7/8 Rusetti kontaktimuovista

Ja sitten lähti homma lapasesta enkä taas osannut lopettaa. Jos oli jo kankaat, korkit, teipit ja langat kokeiltu niin mistä muusta rusetin voisi tarvittaessa tehdä? Kokeilin nahkaa, josta sai ommeltua aika kivan, jämyn rusetin. Kovin siroa ei nahasta saa, ellei ompele korkkirusetin tyyliin päällekkäin kappaleita.

Sitten ihan huvikseen kokeilin toimisiko kontaktimuovi jesarin tavoin? Toimiihan se! Ei ehkä se kestävin rusetti kaksinkertaisenakaan, mutta ainakin ihan hyvä jämäpalojen kohde ja toimiva yksityiskohta vaikkapa teemabileisiin.
Ekstra!

Kaupan päälle tuli kokeiltua rusettia farkusta. Ja kirjaimellisti farkuista. Kummipoika kiikutti tädille farkut lyhennykseen ja siitä jäi sopivat kaistale. Tuumasin: riittäisikö kikkailulla rusetiksi? Ja riittihän se. Eipä jäänyt roskiin palaakaan farkkua! Jos vaikka johonkin tilaisuuteen joskus kummipojalle kelpaisi käyttöön.
Ja ei yhtä ilman toista: kummipoika ihan toivoi, että voisinko tehdä hänelle punaisen rusetin ja siihen sopivan taskuliinan juhliin. Tottakai täti tekee, kun kysytään ja halutaan itse tehtyä. Kummipojasta on kasvamassa hieno mies. Rusettimiehiä hänkin siis.

Kahdeksan tyyliä - mikä sopisi sinun rakkaallesi?

4 kommenttia:

  1. Hyvät ohjeet kivoja rusetteja.

    VastaaPoista
  2. Kivoja! Ja näitähän vois kiinnittää myös tyhjiin hiussolkiin, nii saa kivan hiuskoristeen.

    VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.