lauantai 14. joulukuuta 2019

14. luukku: Kranssit ilman liimaa.

Kranssi on klassikko. Jouluun kuuluu kranssit, oli ne sitten seinällä, ikkunalla tai piparina pöydällä. En pitkään aikaan ole tehnyt joulukranssia, monena vuonna kyllä ajatellut tekeväni.

Nyt otin ajasta kiinni ja tein kerralla kolme iisipiisikranssia - ne valmistuvat nopeasti ja mitä parasta: et tarvitse sitten minkäänlaista liimaa niiden tekemiseen. Ei askarteluliimaa, ei kuumaliimaa, ei pikaliimaa - ei mitään liimaa.

// Näet kaikki julkaistut joulukalenteriluukut tästä.
Kranssi 1/3

Tämä on superhelppo! Tarvitset vain chunky-paksuista lankaa ja ison metallirenkaan. (Ja valoa. Sitä minä tarvitsisin! Monta päivää odotin, että päivänvaloa edes vähän kajastaisi seinälle, mutta ei. Kiitos kaamos, näillä mennään. Valoton, inhottava kuva, mutta onneksi kranssi on mukava ja pehmoinen.)

Ks. puutähden tutoriaali 2017 joulukalenterista.
Tee näin:

Riippuen kranssin koosta ja renkaan halkaisijasta sekä halutusta kranssin paksuudesta, kuro lanka kaksinkertaiseksi tai vielä paksummaksi nipuksi. Itse taittelin langan nelinkerroin. Puno lanka renkaan ympärille ikään kuin sormin virkkaisit ketjusilmukoita. Ota joka toinen silmukka renkaan ulkopuolelta ja toinen sisäpuolelta. Näin lanka pysyy kranssin ympärillä ja peittää samalla renkaan. Kun rengas on silmukoita täynnä, kiedo päät yhteen. Tarvittaessa sido samanväristä lankaa ympärille.
Kranssi 2/3

Toinen kranssi on vieläkin helpompi. Tarvitset vain jonkinlaista pörpylälankaa (esim. Lankavan Pompula), paksun kranssipohjan, söpön eläimen ja jotain somistetta, vaikkapa kangasnauhapätkän. Plus siimaa - se nitoo koko paketin yhteen.

Tee näin:

Kiedo lankaa kranssin ympärille pienen lohkon verran (ks. kuva alla). Pujottele langanpäät edellisten kierroksien sisään. (Näin kranssi on helppo tarvittaessa purkaa ja langan voi vielä käyttää uudelleen, kun et varsinaisesti sido ja solmeile sitä mitenkään.) Aseta eläin kyytiin "lumipeitteen" päälle ja sido siimalla kiinni sopivasta kohtaa. Kiedo rusetti tms. koristeeksi.
Siitä tuli niin söpö! Yksinkertainen ja söpö. Siinä pikkubambi lepää lumihangen päällä. Koko liimaton kranssi - ajatus lähti tästä liikkeelle. Sommittelin bambia paikoilleen ja ajattelin, että en toteuta, kun sitten se koko lelu jää kranssiin kiinni ja ehkä haluan käyttää sitä muuallakin. Joten eikun siimalla kiinni - se ei näy (varsinkaan tässä kaamoksessa) eikä jätä jälkiä, mutta pitää hyvin paikkansa.
Kranssi 3/3

Kolmas kranssi rakentui taas metallirenkaan päälle. Nyt siima vaihtui uuteen liiman korvikkeeseen ja apuriin: metallilankaan. Plussaa on siitä, jos on samanvärinen metallilanka mitä metallirengas on.

Tee näin:

Leikkaa voimapaperista (tai kartongista tai mistä vain paperista) lehtiä. Taita kukin lehti keskeltä taitteelle. Pätki leikkurilla pieniä metallilankapätkiä. Pujota kukin lehti pieneen lankapätkään (pujota vain reunasta "yhdelle tikille" ja taita pää taakse, kierrä tarvittaessa pää varteen spiraalille). Kiedo lankoja yhteen kuin kukkaseppelettä tekisit. Tee kaksi lehtien seppelepätkää ja kiedo ne kranssin ympärille. Somista liitoskohta esimerkiksi kangasrusetilla.
Tästä tuli mukavan maanläheinen, vähän jopa syksyinen!

Ja nyt jos joku miettii et siellä se joulupöhkö sitten teki kerralla kolme kranssia. No juu tein. Tosin kolmas meni viemiksiksi lahjaksi, joten jäljelle jäi vain kaksi. Kumpikin pääsi olkkarin seinälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.