lauantai 7. joulukuuta 2019

7. luukku: DIY-kuusenkoristeita.

Joulukalenterin 7. luukussa on vuorossa joulupuun rakennusta!

Siellä se pari luukkua sitten esitelty nallukkakin on jo! (Helmimassa-jääkarhu, ks. postaus tästä.)

// Näet kaikki julkaistut joulukalenteriluukut tästä.
On hauskaa, kuinka lapsena oli hurjan tärkeää, että kuusi koristeltiin vasta jouluaattona. Omassa kodissa on taas ollut lähes tulkoon aina ajatuksena, että mitä aikaisemmin niin sitä parempi. Olen usein laittanut kuusen 1. adventtisunnuntaina. Kun kuusi on muovia niin hyvin voi laittaa koreaksi jo ennen joulua!

Ks. latvatähti vuoden 2017 joulukalenterista. Se on ohuista mehupilleistä tehty.
Joka vuosi teen uusia koristeita. Kyllä siihen korkeaan kuuseen koristeita mahtuu. Kun laittaa paljon roippeita, ei näy muovikuusen harvaoksisuus.

Tänä jouluna tein muutaman uuden koristeen. Tuli kolmea sorttia:
1/3 DIY-kuusenkoriste: Massaillen

Uunissa kovetettavasta massasta tulee hyvät koristeet. Kevyet, mutta kestävät. Nämä valmistuivat nopeasti, leivarin alla kaulimista ja kovettamisen jälkeen akryylitussilla koristelua.
2/3 DIY-kuusenkoriste: Virkaten

Mulla on joku fiksaatio peuroihin, poroihin ja muihin vastaaviin (aamoista ja alpakoista puhumattakaan). Ensin meinasin virkata pallomaista peuranpäätä, mutta ei siitä tullutkaan sievä. Tein sitten litteän version. Ja sehän hyvä, litteä menee säilytyksessä aina kivemmin kuin pullea ja pyöreä. Kun on paljon kuusenkoristeita, on aina mietittävä mahtuuko se vielä samaan säilytyslaatikkoon.
Nyt on monenlaista peurakaveria jo joulupuussa. Virkattua, huovasta ommeltua ja palloonkin tussattua.

Sininen laama ja huopaporo ovat Mollie Makes - lehden DIY-paketeista, ks. niiden postaus tästä.

(Mitä se tuo sukkakin tuohon kuvaan eksyi? No vissiin halusi tulla mainituksi. Ks. sen virkkausohje tästä.)
DIY: Virkattu peurakoriste 

Tee näin: 

Aloita valkoisesta pohjakappaleesta. Käänny jokaisen krs:n päätteksi. Virkkaa 7 kjs. 1. krs: Aloita 2. s:sta koukusta laskien ja virkkaa 5 ks. 2. krs: 2 ks samaan s:aan, 4 ks, 2 ks samaan s:aan (=8 s). 3. krs: 2 ks samaan s:aan, 6 ks, 2 ks samaan s:aan (=10 s). 4.–6. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. 7. krs: 2 ks samaan s:aan, 8 ks, 2 ks samaan s:aan (=12 s). 8. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. 9. krs: Jätä 1 s väliin, 8 ks, 2 ks yhteen (=10 s). 10. krs: Jätä 1 s väliin, 6 ks, 2 ks yhteen (=8 s). 11. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. 12. krs: Jätä 1 s väliin, 4 ks, 2 ks yhteen (=6 s). 13. krs: Jätä 1 s väliin, 3 ks (=4). 14. krs: Jätä 1 s väliin, 1 ks, 2 ks yhteen. Katkaise lanka.

Beige päälikappale (Käänny jokaisen krs:n päätteksi.): Virkkaa 5 kjs. 1. krs: Aloita 2. s:sta koukusta laskien ja virkkaa 3 ks. 2. krs: 2 ks samaan s:aan, 2 ks, 2 ks samaan s:aan (=6 s). 3. krs: 2 ks samaan s:aan, 4 ks, 2 ks samaan s:aan (=8 s). 4.–6. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. 7. krs: Jätä 1 s väliin, 1 ps, 2 ks yhteen. 8.–12. krs: 2 ks. Katkaise lanka.

Korvat (2 kpl): Virkkaa 5 kjs. Aloita 2. s:sta koukusta laskien ja virkkaa 1 ks, 1 puolipylväs, 1 pylväs ja 1 puolipylväs. Katkaise lanka ja ompele muutamalla pistolla valkoisen kappaleen yläreunaan.

Sarvet (2 kpl): Virkkaa 12 kjs. Aloita 2. s:sta koukusta laskien ja virkkaa 3 ps, * 3 kjs ja kjs-ketjua takaisinpäin 3 ps, 1 ps ketjun "juureen"*, alkuperäiseen kjs-ketjuun 4 ps, toista *-* ja tee ps jokaiseen loppuketjun s:aan. Katkaise lanka ja ompele muutamalla pistolla korvien väliin.

Viimeistely: Ompele beige kappale valkoisen päälle reunoistaan. Liitä ylös korvien väliin ripustuslenkki. Kirjaile päälle ruskealla pieniä "täpliä". Kirjaile nenä ja silmät.
Kuusestani löytyy useita virkattuja koristeita. Toinen jatkuva teema on huopakoristeet. darth vader on miehen "oma koriste" ja hän on tarkkana ettei sitä unohdeta kuusesta - ei tietenkään, aina kuusessa mukana!

Ks. Toisenlainen huopapeura ja huopatalo (postaus sis. myös muita koristeita) / Piparikaverit.
3/3 DIY-kuusenkoriste: Huovasta ommellen

Uusin huopakoriste on ompelukone! Ompelijan kuusenkoriste! Huomaatteko, että siinä ommellaan tonttulakkia? Tähän löysin inspiraation Etsy-kaupasta. Tein siitä ulkomuistista oman version. Pohja on paksua huopaa ja osaset lisäsin käsin ompelemalla. Liimatakin olisi voinut, mutta kun ompelusta oli kyse niin pitihän se sitten myös ommella.
Ja päätetään tämä pitkä postaus latvasta tyveen. Kuusen alta löytyy nyt kolmatta joulua käytössä oleva kuusenalusmatto (joka oli myös vuoden 2017 joulukalenterissa, ks. postaus). Tykkään siitä kovasti edelleen. Mattoa laskematta, kuusen alus näytti kovin paljaalta, joten laitoin sinne joulukirjoja ja paketointijuttuja pahvikassissa odottelemaan. Saavat tuurata, kunne oksien alle alkaa ilmestymään pieniä paketteja - kovin on tonttujen joulupakettipaja hitaana tänä jouluna (hopihopi tontut!).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.