torstai 5. joulukuuta 2019

5. luukku: Kattausideoita joulupöytään.

Joulukalenterin 5. luukku.

Minusta on ihana kattaa ruokapöytä. Tykkään siitä, että laitetaan aterimet paikoilleen, taitellaan lautasliinat ja nostetaan hienommat lasit pöytään. Jouluna on kiva lisätä pakettiin iloa joulukoristeita - koska miksei? Syöminenhän se on ilon juhlaa ja visuaalisuus on jo puoli ruokaa (ynnä muut syömiskliseet).

// Näet kaikki julkaistut joulukalenteriluukut tästä.
5 x helppo DIY-idea kattaukseen

1/5 Idea: Pienet sukat

Nämä aterinsukat ovat yksi vanhimmista joulukattausideoistani ja on ollut useamman joulun käytössä. Samettitilkusta (tai mistä vain kankaasta) saa helposti hauskat elementit pöytään. Neuloja voisi myös neuloa pikkuiset sukat aterimille.
2/5 Idea: Kuusialustat

Uusin lisäys kattausasioihin ovat nämä huovasta ommellut kuuset. Kaksi pintaa päällekkäin ja keskelle viillot, siitä aterimet sukkulana sisään ja ulos. Helppoa ja silti näyttäävää ruokapöytään.
Luukun sisältöä koostaessa kuusialustat alkoivat tuntua tutulta ja tajusin että ainiin, ympyrä toistaa taas itseään - oonhan mä tehnyt myös kartonkisen version! Nämä kuuset olivat joskus muinoin Kauneimmat Askartelut -lehdessä pikkuideana.
3/5 Idea: Kuusirenkaat

Kuusesta toiseen - mustapunaiset lautasliinarenkaat on kivan graafiset ja kolmiulotteiset. Avattuna kuitenkin ihan litteät ja vievät supervähän säilytystilaa (mikä on aina plussaa, jos kerran vuodessa käytetään).
Tee kuusirenkaat näin:

Leikkaa sopivasta materiaalista* leveähkö suikale per ruokailija. Leikkaa kuusi paperista ja taita se kahtia ja merkkaa kuusen puoliväli. Leikkaa suikaleen kumpikin laita kuusen oksien muotoon ja leikkaa suikale halki toisesta päästä ylhäältä ja toisesta alhaalta. Suikale kiinnittyy vastatusten tulevien lovien avulla renkaaksi.

* Käytä materiaalina jotain seuraavaa: softista (minulla tuollaista kaksipuolesta softiksen kaltaista levyä), huopaa, keinonahkaa, korkkikangasta, nahkapaperia tai vaikka ihan vaan kartonkia.
4/5 Idea: Paperiset tonttuaskartelut

Tai sitten käänny perinteiseen pahviaskarteluun. Leikkaa-liimaa-systeemillä saa helposti pahviset lautasliinarenkaat.
Kaveriksi toimii tonttupaikkalaput. Ne on helppo personoida syöjänsä mukaan. Lisää silmälasit, pitkä tukka, parta taikka viikset, pusuhuulet.. ihan mitä vain mistä toisen voi perheessä tunnistaa!

Nämä olivat Kauneimmat Askartelut joulunumerossa 4/17. 
5/5 Idea: Virkatut tontturenkaat

Pahvinen tonttuvyö-lautasliinarengas innosti tänä vuonna virkattuun versioon. Siinä vyö raitana, solki kirjottuna ja laidat rapuvirkattuna. Ihanan helppoa, näitä valmistuu nopeasti isommallekin syömäseurueelle.

Ohje lautasliinarenkaisiin ja pieneen tonttulakkiin Kauneimmat Käsityöt joulunumerossa 7/19.
+ Ekstra!

Ja koska harvoin osaan lopettaa ajoissa, tässä vielä kaksi ideaa niille, joilla ei into tai aika riitä kattausräpeltelyihin, mutta silti tekisi mieli jotain kivaa. Vinkki seuraa tässä: Käytä jotain mikä on valmiina, vaikkapa piparimuotteja tai kynttilämansetteja - helppoa! Ja sitten eikun syömään.

2 kommenttia:

  1. Kivoja ideoita kaikki! Ehkäpä jotain näistä päätyy meidänkin joulukattaukseen :)

    VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.