sunnuntai 1. joulukuuta 2019

1. luukku: Joulua kotiin.

Joulukuu! Ja blogikalenterin ensimmäinen luukku! Tästä se lähtee: 24 päivänä putkeen jouluisia juttuja ohjeineen!

Lähdetään liikkeelle jostain pehmeästä ja helposta: joulutekstiileistä.

Jotkut vaihtaa jouluverhot, minä vaihdoin joulutyynyt. Se on erittäin helppo tapa luoda joulutunnelmaa kotiin. Sohva on meillä sängyn jälkeen se seuraavaksi eniten käytetty paikka, joten mikseipä siis vaihtaisi siihen joulufiilistä jo heti kuukauden alkuun?
Sohvatyynyt ennen ja jälkeen

Vaikka kuinka tykkäänkin ompelemistani sohvatyynyistä, tuntuivat ne nyt pimeään aikaan liian kirkkailta ja kesäisiltä. Vihreitä lehtiä, keltaista sitruuna ja muuta pirteää. Kaamosta, joulun taikaa ja pörröistä pehmeyttä tilalle!

Kaikki tyynyt lähtivät vaihtoon (ja entiset pesuun, oli jo aikakin!) ja muutaman karsin pois kaappiin. Vähempi on parempi, kun puhutaan monesta erilaisesta kuosista.
Tykkään, kun on erilaisia tyynyjä. Saa olla eri kuviointeja ja materiaaleja, ne tuovat persoonaa. Tässä on nyt sitten jotain samentinkaltaista, mustavalkoista printtiä, valkoista pörrötyynyä ja myös ripaus kultaa!

Valkopohjainen kuusiprinttityyny oli vuoden 2017 joulukalenterissa. Kuuset on painettu itse. Ks. postaus tästä.

Ja jos viime joulutyyny/-kalenterissa painettiin kangasta itse, mennään tällä kertaa ompelukärjellä. Näytän klassisen tyyliin, kuinka tehdä tyynynpäällinen superhelposti ilman vetoketjun ompelemista.
Vain kaksi saumaa. Neljä suoraa ommelta. Tämä siksi, että kangasmyyjä kysyi: tarvinko vetoketjua ja hörähdin, että mihin sitä tarvitaan, kun pärjää ilmankin? Myyjän ilme oli todella hämmentynyt - ihan kuin ei olisi lainkaan ymmärtänyt, että tosiaan ei tyynynpäälliseen ole pakko tehdä vetskaria kylkeen..

DIY: Kahden sauman tyynynpäällinen

1. Mittaa tyynyn koko. Jos tyyny on esim. 40 x 40 cm, osta kangasta tyynyn ykis mitta eli 43-45 cm riippuen kuinka napakan tyynynpäällisen haluat (jotkut tykkää napakoista, jotkut taas mössöistä).
2. Kiedo kangaskaistale tyynyn ympärille. Vedä lyhyet sivut päällekkäin ja sommittele, että tyynyn oikealle puolelle jää kiva kohta printtiä.
3. Tarvittaessa leikkaa lyhyistä sivuista kangasta pois. Sivut voivat mennä päällekkäin noin 10–20 cm. Liikaa on liikaa ja liian vähän taass näyttää huonolta (ks. kuvat alempaa).
4. Käännä ja huolittele lyhyet sivut suoralla ompeleella.
5. Kun laidat on ommeltu, kiedo kangas taas tyynyn päälle, nyt oikea puoli tyynyä vasten. Päälle jää lyhyet sivut päällekkäin.
6. Ota päältä kiinni, tuuppaa tyynyä alta ja nuppineulaa alas. Nuppineulaa reunat ja mittaa, että sivut ovat kummaltakin puolelta tyynyä samassa kohtaa.
7-8. Ompele pitkät sivut yhteen.
Sitten onkin valmista!

Käännä tyynynpäällinen oikeinpäin. Tässä näkyy tyynyn kääntöpuoli, kun taskuun sujahtaa, jäävät sivut kivasti limittäin eikä sisätyyny vilku taskusta lainkaan.
Tässä vertailuksi toinen tyyny, jossa tuli mittavirhe ja kangas loppui kesken. Laidat menivät ommeltaessa limittäin, mutta kun tyynyn työnsi sisään, jää tasku repsottamaan. No, mitäpä tuosta, tehtiinpä myös malliesimerkki virheestä. Sohvall tämäkään ei kuitenkaan näy, koska virhepuoli jää sohvaa vasten.
Kruunasin kultamustan tyynyn myös isoilla tupsuilla. Tuo kullansävyinen kangas on jotain Eurokankaan kympinpussi löytöpaloja vuodelta nakki ja pottu. Jotain sametintapaista tosi jämyä sisustuskangasta. Ihan hyvä täydentämään joulutyynypakettia.
Tämä laamakangas on uusi! Rakkautta ensisilmäyksellä! Eikö ole aika hauska kuosi? Kangas oli nurjalta puolelta mustapohjaista ja päätin kääntää sen tyynypuoleksi. Onneksi tätä kangasta vielä jäi, saa tehtyä jotain muutakin kivaa siitä.
Tyynyt vaihdettu, mitähän seuraavaksi? Sen näette joulukalenterin 2. luukusta huomenna!

Joulukalenteri 2019 luukut avautuvat alkuillasta. Muilla ne on heti aamusta, mutta minun kalenterissani paljastetaan luukut työpäivän päätteeksi.

6 kommenttia:

 1. Ihania tyynyjä! Niin tosiaan, eihän sitä vetoketjua välttämättä tarvitse...eipä silti ole tullut tällä tekniikalla sohvatyynyjä tehtyä. Korjataanpa asia heti, nimittäin on ollut ajatuksissa uusia joulutyynynpäälliset. Tässäpä potku siihen hommaan! Kiitos ja kivaa maanantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) kiva, nyt sitten vain taskutekniikalla sohvatyynyjä ompeleen, valmista tulee paljon nopeammin ilman vetskareita! :)

   Poista
 2. Eikä mikä laamakangas! <3 Mistä tuollainen ihanuus on löytynyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä aika ihana :) Bongasin sen Eurokankaasta: https://www.eurokangas.fi/la-lama-m100-5608953m100

   Poista
 3. Tätä pitää kokeilla, kiitos ohjeesta.

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.