perjantai 13. joulukuuta 2019

13. luukku: Hierovat tonttutossut (+ ohje).

Kolmastoista luukku ja kolmastoista perjantai! Toiset saattaisivat myös Lucian päiväksi sanoa.

Epäonnenpäivän luukusta löytyy hierovat tossut. Jaa että mitkä? No, kyllä juurikin sitä ne on! Hierovat tonttutossut! Oikeat joulutontun apurin jalkapohjia ihanasti hierovat tossut, jotta sitten jaksaa taas tonttuilla.

// Näet kaikki julkaistut joulukalenteriluukut tästä.
Toisin sanoen, kyseessä on tosi paksusta trikookuteesta virkatut tossut. Monensorttista virkattua tossua onkin blogissa vuosien aikana nähty. Myös kudetossuja (esim. ks. nämä värikkäät tossut / harmaat kudetossut).

Kun valitsee paksun kuteen, tulee tossuista raskaat ja aika molkurat - mikä on juuri omiaan aktivoimaan jalkapohjaa. Näitä ei ole tarkoitettu ihan kokoaikaisiksi sisätossuiksi, vaan siihen hetkeen, kun tuntuu että tarvitsee vähän jalkapohjan stimulaatiota.
DIY: Hierovat kudetossut

Koko: Alla olevalla ohjeella ja  Hoooked Zpagetti -kuteesta virkattuna tossut ovat hyvät jalalle 37. Tossua voi kuitenkin säätää helposti mihin kokoon vain. Leveyttä tossulla on kyllä (ja tarvittaessa voit lisätä 3. kerroksella pari silmukkaa lisää), pituutta saat kun lisäät kerroksia -helppoa!

Tee näin:
1. krs: Tee taikasilmukkaan 1 kjs + 8 ks.
2. krs: Virkkaa jokaiseen silmukkaan 2 ks (= 16 ks). Sulje krs piilosilmukalla.
3.–9. krs (eli 7 krs): Tee 1 ks jokaiseen s:aan. Tarkista, että syvyys yltää jalan yläpuolella lähes nilkkaan (jätä "tilaa" vielä yhdellä krs:lle eli reuna ei saa vielä hipoa nilkkaa jalan päältä).
10.–14. krs: Tee 10 ks ja käännä työ jokaisen 10 ks:n jälkeen. Eli virkkaa jalanpohjaa eestaas. Lopuksi pituuden pitäisi olla kantapään reunoilla.
Kantapää: Virkkaa vain 5 ks.

Pituus saa olla napakka, sillä kudetossu venyy käytössä.
Taita sivut yhteen ja virkkaa yhteen kiinteillä silmukoilla.

Viimeistely: Virkkaa vielä tossun suun ympäri kiinteitä silmukoita. Tarvittaessa ja halutessasi tee vielä toinen kerros. Sitten katkaise lanka ja päättele hyvin. Virkkaa toinen tossu samoin.
Ja se mikä tossuista tekee jouluihmisen tonttutossut, on se et niihin voi lisätä tonttulakit!

Näin se jouluihminen pöhköytyy ja lisää tossuihinki tonttuset!

DIY: Virkatut tonttulakit

Tee näin: Virkkaa paksusta villa/akryylilangasta (koukku nro 4) 18 kjs. Sulje ps:lla renkaaksi ja jatka spiraalina. Tee 18 ks. *3 ks, 2 ks yhteen*, toista *-* yhteensä kymmenen kertaa. Tee 9 ks. Tee 2 ks yhteen kunnes on jäljellä 2–3 s. Kiristä pää ja päättele. Virkkaa alareunaan valkoisella 1 puolipylväs jokaiseen s:aan. Vaihda suuntaa ja virkkaa lakin sisäpuolelta tulosuuntaan jokaiseen s:aan lakin reunan läpi kiinteä ketjusilmukka. Päättele. Käännä reuna ylös. Lisää lakin kärkeen pieni pompompallo.
Sitten kiinnitä lakit tossuihin! Vinkeät ja veikeät. Vielä, kun olisi laittanut pompompallojen tilalle kulkuset (no ei sentään, kyllä siinä lähtisi järki).

Kiinnitin lakin vain parilla pistolla tossun päälle. Eivät ole siis kiinteästi ja lopullisesti. Ihan vain näin joulupöhköyden vuoksi. Joulun jälkeen ratkon lakit pois ja laitan joulukoristelootaan (vai vaikka ensi vuonna joulukuuseen) niin tossut jäävät ihan ympärivuotiseen käyttöön.
Ja sitten otetaan perjantai-ilta rennosti! Hierovin askelin laitetaan veri kiertämään jalkapohjissa.

Kävin ojentamassa käteni eli verta luovuttamassa (lue myös 11. luukku: Tee hyvää -postaus) ja nyt saa luvan kanssa ottaa iisisti. Jos vähän vaikka virkkailisi. Tai nostais jalat ylös ja vain joulufiilistelisi.

6 kommenttia:

 1. Ihanat tonttulakit! Tuollaiset tossut olisi varmasti omiaan seisomatyötä tekevälle. Hieroisi mukavasti väsyneitä jalkapohjia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Niin todella on! Kun päivän seisoo, tarvitsee jalkapohjat vähän virikettä päivän päätteeksi.

   Poista
 2. Hienot! 8) Pystyyköhän lilli ontelokuteesta tekemään tällaiset? Vai onkohan liian raskaat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) en ole itse Lillistä virkannut mitään, joten en osaa sanoa varmasti, mutta veikkaisin että voisi sopia :) kokeile yhdellä tossulla, sen purkaa nopeasti, jos tuntuu ettei kude ollut tossuihin sopivaa :)

   Poista
  2. Kokeilin ja onnistui! Tein 8 puikoilla ja lisäsin tossun pituuteen 5 kerrosta. Muuten tein ihan ohjeesi mukaan. Ihan kivat tuli, kiitos ohjeesta. Nopeat tehdä. :)

   Poista
  3. Oi, kiv kuulla :) ihanaa, että onnistuivat!

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.