maanantai 2. joulukuuta 2019

2. luukku: Joulukorut viidellä tyylillä.

Joulukalenterin toinen luukku!

Eilen lähdettiin liikkeelle jostain isommasta ja pehmeästä, nyt käännetään katseet piikkiriikkisiin jouluisiin koruihin - koska mikä joulu se olisi nyt, jos ei itseäänkin koristelisi joulukoruin kuin joulukuusta?

// Näet kaikki julkaistut joulukalenteriluukut tästä. 
Kässämessuilta löytämäni puinen pöytäkuusikoriste osoittautui loistavaksi korutelineeksi. Siihen ripustelin kuusen oksille joulukoruja - niitä onkin kertynyt vuosien varrella jo muutamia.

Katsotaan pari suosikkia (nyt mukana myös ohjeet!) ja pari ihan uutta joulukorumallia!
1/5 DIY: Joulukorut polymeerimassasta

Polymeerimassasta sitä voi leipoa millaiset jouluherkkukorut vain! Näitä vuoden 2017 joulukalenterissa (ks. postaus tästä) olleita torttuja, pipareita ja karkkikeppejä olen nostanut esiin usein. Ne ovat vain niin hitsin söpöjä! Nappikorviksilla on vain 1 cm kokoa!

Tarvikkeet: Polymeerimassaa (Fimo tai Cernit), korvakorukoukkuja, nappikorvakorutaustoja, korupiikki, välirenkaita, kaulaketju, akryylimaalia, kapea sivellin, muotoilutyökalu, muotoilukaulin tai muoviputki, korupihdit, kontakti- tai pikaliimaa ja kovettamiseen leivinpaperi ja sähköuuni.

Tee näin:

Piparikaulakoru:
Muotoile ruskeasta massasta pallo ja litistä se ympyräksi. Painele muotoilutyökalulla reunoja sisään ja pehmennä reunat piparimaiseksi. Käännä pihdeillä korupiikin pää pieneksi koukuksi ja paina ympyrän yläreunaan massan sisään. Tee valkoisesta massasta ohut makkara ja aseta reunoja myöten. Rullaa kaulimella kevyesti päältä, jotta makkara uppoaa hiukan pipariin. Koveta uunissa (ks. ohjeet pakkauksesta) ja anna jäähtyä. Liitä pihdeillä korupiikkiin välirengas ja kaulaketju.

Piparikorvakorut: Kauli ruskeasta massasta litteä pieni levy. ”Leikkaa” kaksi suorakaiteen muotoista palaa. Viillä palat ensin ns. T-muotoisiksi. Viillä ylhäältä kulmapalat pois ja pyöristä keskelle jäänyt osa pääksi. Muotoile kädet, halkaise alaosa jaloiksi ja pehmennä reunat. Tee valkoisesta massasta silmät, suu ja napit. Koveta uunissa (ks. ohjeet pakkauksesta) ja anna jäähtyä. Liimaa taakse nappikorvakorut.

Karkkikeppikorvakorut: Muotoile punaisesta ja valkoisesta massasta kaksi ohutta makkaraa. Yhdistä makkarat kevyesti toisiinsa painamalla. Kieritä ns. spiraalinmuotoon. Jaa kahteen ja muotoile toiset päät kaarevaksi. Koveta uunissa (ks. ohjeet pakkauksesta) ja anna jäähtyä. Litistä ylös välirenkaat. Yhdistä välirenkaisiin pienemmät renkaat ja niihin korvakorukoukut.

Torttukorvakorut: Kauli valkoisesta massasta litteä pieni levy. ”Leikkaa” levystä kaksi samankokoista neliötä. Viillä reunat kuten joulutortussa. Sekoita mustaa ja ruskeaa massaa luumuhilloksi ja aseta tortun keskelle, nosta reunat ylös. Siisti tarvittaessa reunat. Koveta uunissa (ks. ohjeet pakkauksesta) ja anna jäähtyä. Sudi kevyesti maalia sinne tänne ja anna kuivua. Liimaa taakse nappikorvakorut.
2/5 DIY: Joulukorut puuhelmistä

Jos polymeerimassa ei ole sinun juttusi, vaan tykkäät enemmän luonnonläheisemmestä tyylistä, ehkä pidät puuhelmitonttukorviksista. Vain neljä isoa helmeä ja huovasta hattu päälle!

Ks. postaus ja ohje tästä.
3/5 DIY: Joulukorut pienistä helmistä

Tai jos pidät enemmän kuitenkin pienestä ja sievästä, voit hyvin helmeillä tähtikorun. tämä malli sopii myös korvakoruiksi. Itse tein riipuksen.

Tarvikkeet: pieniä helmiä kahdessa koossa, metallilankaa (voit käyttää myös helmilankaa), pihdti, välirengas (tai lisäksi korvakorukoukut).

Tee näin: Pujota lankaan 10 pientä helmeä*). Kiristä ja vie toinen lanka yhden helmen läpi niin helmet pysyvät tiukkana renkaana. Pujota ensimmäinen sakara: 1 pieni helmi, 1 isompi helmi ja 1 pieni helmi. Työnnä helmet alkuun, kiristä ja vie lanka ison helmen läpi. Lisää 1 pieni helmi ja jätä renkaasta 1 helmi väliin, pujota läpi ja jälleen kiristä.

*) Huom! Pujota kymmenen helmeä, ei yhdekseän niin kuin ohjeen tekijä kuviin kämmäsi, heh.
Toista sakaroiden lisäämistä, kunnes tähti on valmis. Pujota lopuksi metallilangat yhden sakaran päähän ja lisää ylös välirengas (ja mahdollinen korvakoruriipus). Kierrä pari kertaa ympäri ja pujottele langanpäät tähden sisään.

Vinkki!
Sama pujottelutekniikka toimii myös isommille helmille! Tee vaikka helmitähtiä joulukuuseen tai ikkunaan.
4/5 DIY: Joulukorut lasipilleistä

Pyörittelin pitkään ideaa himmelikorusta. Olivat kovin pitkiä pienimmätkin lasihimmelipillitpalat. Sitten tajusin: voihan ne vetää leikkurilla pienemmäksi! Vähän siinä toki menee materiaalia hukkaan, mutta tähän oli myös hyvä käyttää sellaisia pillejä, jotka olivat päistään jo vähän säröillänsä.

Pujottelun voi tehdä miten vain kuten yleensäkin himmeliä. Netti on niitä täynnä, joten en lähde vaiheita toistamaan, mutta katkaise pillit näin: Aseta leikkuri lähelle haluttua leikkauskohtaa. Aseta pilli kämmenpuolelle ja kämmen esim. kupin päälle. Paina kovasti leikkureita. Pilli halkeaa ja pienet lasipalat putoavat kippoon. Kämmen estää niitä kimpoamasta kiposta pois. Reuna tuskin on heti tasainen, joten leikkaa varovasti sitä suoremmaksi ikään kuin reunaa vain vähän nyrhien leikkureilla. Reunoihin ei saa jäädä teräviä kohtia.
5/5 DIY: Joulukorut kierrätysmateriaaleista

Kun tein edellistä himmelikaulakorua, iski dejavufiilis. Olenko tehnyt vastaavaa aiemminkin? Oi, kyllä olen! Nämä himmeliputkimaiset korut tein ihan kierrätysmateriaaleista. Eli jos ei halua rikkoa lasipillejä, vaihtoehtona on myös paperi ja tuikkukuoret!

Putkihelmikorut

Tarvikkeet:
Paperia tai tuikkukuoria, ohut sukkapuikko, helmiä, kaulaketju, korupiikki, rautalankaa, askarteluliimaa, liimalakkaa, pihdit, sakset.

Kuusikoru: Leikkaa 2–3 cm paperisuikaleita ja rullaa tiukalle rullalle sukkapuikon avulla. Liimaa rulla kiinni ja anna kuivua. Lakkaa helmet ja anna kuivua. Leikkaa putki pätkiin (esimerkiksi haitarilla 0,5–4 cm). Pujota rautalangan keskelle kahden helmen väliin pisin putki. Lisää toisiksi lyhin putki ja työnnä rautalangan päät putken kummastakin suunnasta. Kiristä ja jatka helmien ja putkien lisäämistä loppuun asti. Lisää loppuun yksi iso helmi ja liitä siihen korupiikki. Lyhennä rautalankojen päät ja työnnä putkien sisään piiloon. Taivuta korupiikin pää lenkille.

Minihimmeli: Leikkaa tuikkukuorten laidat suikaleiksi. Kierrä noin 1 cm pätkiä tiukoille rullille esimerkiksi sukkapuikon ja pihtien avulla. Tee 12 putkea. Varmista, ettei reunoissa ole pistäviä kohtia. Pujota kolme putkea rautalankaan ja yhdistä kolmioksi. Lisää kaksi putkea ja kierrä rautalanka edellisen kolmion kautta, toista kunnes janaan on muodostunut viisi kolmiota peräkkäin. Lisää viimeinen putki ja yhdistä se ensimmäiseen kolmioon. Yhdistä avoin kohta rautalangalla tai välirenkaalla yhteen. Lyhennä rautalankojen päät ja työnnä putkien sisään piiloon.
Siinäpä oli viisi erilaista joulukorua! Mikä oli sinun suosikkisi? Itse en malta odottaa, että pääsen nyt joulukuussa pitämään uutta lasihimmelikorua!

6 kommenttia:

  1. Tuo himmelikaulakoru on upea!! Polymeerimassasta olen nyt eka kertaa kokeillut tehdä koruja ja täytyy sanoa, että aika koukuttavaa puuhaa se on =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) se on todella koukuttavaa! Itse tykkään myös silkkimassasta, vaikka se ei ihan kaikkeen samaan taivu mitä polymeeri. Mut silkkimassa kovettuu ilman uunia ni se on plussaa :) ja koukuttavaa!

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.