tiistai 12. joulukuuta 2017

Luukku 12: Kuusenalusmatto.

Jos joulukuusen latvaan (ks. eilinen luukku nro 11: Joulutähti pilleistä) kapsahti jotain uutta kivaa, on myös kuusen tyveen tehtävä jotain uutta.
Uusi kuusenalusmatto! Tätä kaipailin jo toissa jouluna ja nyt tämän joulukalenterin siivittämänä sain vihdoin ommeltua kuusenalusmaton. Yleensä kaikki röyhelöromantiikka jää tyylistäni loitolle, joten todella yllätin itseni päätymällä hitusen rustiikkisen romanttiseen tyyliin.
..ja kyllähän se paremmalta näyttää maton kanssa kuin ilman! Muovinen torrakkojalka meni nätisti piiloon!
Tee-se-itse: Joulukuusen alusmatto

Tee näin: Leikkaa pohjakankaasta (ihan mikä vain, itselläni oli joulunpunaista(!) puuvillaa) ympyrä, jonka halkaisija on noin saman levyinen mitä kuusen alimmat oksat. Leikkaa ympyrä halki puoliväliin asti eli yksi viilto kohti keskipistettä. Voit vähän leikata keskipisteen ympäriltä kangasta pois. Revi ja/tai leikkaa kankaasta tai kankaista eri levyisiä suikaleita (itsellä valkoisia suikaleita ja harmaata puuvillapaloja puoliympyräreunoilla). Suikaleiden pituudella ei ole väliä, voit yhdistää palat toisiinsa tai voit myös ommella paloina kuten minä tein - tyyli on vapaa.

Ompele suikaleet kerroksittain aloittaen ulkoreunasta ja jatkaen kohti sisustaa. Tee ympyrää mukaillen ommeltaessa pieniä laskoksia tai rypytyksiä, jotta suikaleet asettuvat hyvin pohjakankaaseen. Voit ommella ihan suoralla ompeleella, huolitella ei tarvitse. Jos suikaleet kapenevat kohti keskustaa, tihennä niiden välejä, jotta pohjakangas ei irvistä suikaleiden välistä. Viimeistele kääntämättä tai kanttaamalla avonainen reuna ja keskuskohta. Ompele taakse kangassuikaleet maton kiinni sitomista varten. Nauhoja ei välttämättä tarvitse, voit myös asettaa maton reunat limittäin.
Maton ompelu oli kyllä ihanan virkistävää, kun sai ommella ilman huolitteluja. Ihanan huoletonta! On vain kivannäköistä, kun puuvillareunat vähän rispaantuvat. Tykkään myös tuosta suikaleiden vuoropuhelusta, on suoraa ja aaltoilevaa reunaa sekaisin.

Matto valmistui myös täysin kierrättäen muuten kelvottomista kankaista. Pohjana oli iän vanha, kesken jäänyt alusmatto. Se oli vain ympyrä halkiolla. Väri jäi vääräksi ja mattokin sitä mukaan kesken. Nyt sen joulunpunaisuus peittyi valkoharmauden alle! Valkoiset puuvillat olivat muuten vanhoista harsoista ja lakanakangaspaloista, jotka olivat niin puhki kuluneita, että sormella olisi voinut pukata keskelle reiän. Ei siis oikein voinut muualle käyttää, mutta mattosuikaleiksi vielä soveltuivat. Harmaa kangas on puolestaan vanhojen parvekekalusteiden päällisistä. Auringon haalistamissa kankaissa oli tahroja ja rispaantumia, joten nekään eivät juuri muualle olisi enää kelvanneet.
Ja näin on joulukuusi tyvestä latvaan puettu! Enää puuttuu vain paketoidut lahjat alta. Vielä ei ole yhtään lahjaa paketoitu.. mutta on niitä ainakin jo ostettu ja tehty! Kasseissa odottelevat lahjakääreitä ympärilleen.

2 kommenttia:

 1. Onpa kaunis alusmatto ja tosiaan kiva kun tuon kuusen jalan sai piiloon.
  Mukavaa tiistaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi :) kyllä matto teki muovikuusesta paljon kivemman :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.