Sivut

sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Korujen konmaritus

Konmaritin mun korut.

Otin kaikki esille ja ehkä hiukkaisen kauhistuin niiden määrää. Kuvassa ei ole edes kaikki. Ja vetolaatikossa on koruja useassa kerroksessa (siitäpä tuli mieleeni, että korusäilytys olisin ihan toisen postauksen paikka?). Ja vielä toisessa laatikossa on lisää. Apua. Olikin aika vähän käydä koruja läpi.

Ja jos kässäblogissa aina välillä tehdään koruja, on myös hyvä puhua asiasta, jolla deletoida vanhat korut. 

Jos koru ei niin sanotusti Marie Kondon tyyliin pirskahtele enää iloa, on sen aika mennä. Mulla on paljon koruja, joista tykkään, mutta ei ole enää tullut käytettyä. Mitä niitä silloin säilyttämään, vie vain säilytystilaa ja luo kaaosta käytettävien korujen keskelle.

Ja mihin se sitten menee se poistettava koru?

Keinoja kyllä on: Jos se on merkkikoru, myy se. Jos se on rikki, korjaa se. Jos se on tosi kiva, mutta arvoton, lahjoita se. Ja viime kädessä: pura se. 

Myy vanhat korut. Myy merkkikoruja esim. nettikirppiksillä. Vanerikorut ainakin tekevät kauppansa. Mutta muista olla rehellinen: käytetty on käytetty. Jos sulla on putsaria, desinfioi koukut ennen myyntiä. Oon myynyt myös itse tehtyjä koruja ja korun osia sekalaisena pakettina. Kun hinta on kohdillaan, setissä menee vähän kulahtaneetkin korut - mutta korujen todellinen kunto pitää myös olla ostajan tiedossa.

Korjaa vanhat korut. Pienellä fiksauksella korun saa käyttökelpoiseksi. Liimaa, maalaa, paikkaa. Jos koukut ovat huonot, vaihda ne. Jos korviksen yksi osa on irti, poista se myös toisesta korviksesta symmetrisesti. Korujen fiksauksesta on tulossa oma postauksensa!

Lahjoita vanhat korut. Kysy kelpaisiko ystävälle. Jos ei, anna ne jollekin Facebookin paikallisella roskalavalla tai vie kierrätyskeskukseen.

Pura vanhat korut. Pura ihan kaikki osat paloiksi. Ja käytä osat uusiksi koruiksi!

Kokosin siis ison kulhollisen koruja, joiden kohdalla sanoin heippavaan. 
Osa lähtee myyntiin. Osa lähti korjaukseen (niistä vinkkejä luvassa myöhemmin ihan omana juttuna: miten korjata viallisia koruja?). Ja suuren osan suoraan purin pois.

Tässä muutama malli purkutuomion saaneista korviksista:

Helmikorvikset - Tein vuosia sitten. Näköjään unohtuivat, koska a) en koskaan tainnut pitää näitä b) en koskaan tainnut esitellä näitä edes blogissa ja c) nyt vain mietin oliko näiden teko koskaan edes tarpeellista, kun en selkeästi niistä edes pitänyt?

Farkkukorvikset - Näistä tykkäsin! Mutta toinen pari meni hukkaan. Ei ole löytynyt. En jaksanut tehdä uutta paria, joten purin yksin jääneen puoliskon. Ks. postaus.

Spagettikorvikset - Tykkäsin näistäkin aikanaan. Mutta olivat menneet rikki. Ks. postaus.

Norsukorvikset - Ihan kivat, mutta eivät sovi enää tyyliini. Plus koukut olivat jo tummuneet pahaksi.

Sulkakorvikset - Apua, ihan tuhannenmiljoonan solmussa. Eivät ole niin kivat, että jaksaisin fiksata.
Paaaaaaljon hyviä osia!

Tässä vain osa puretuista koruista. Tähän päälle vielä helmet, isot ja erikoiset osat sekä roskiin (sekajäte tai metallinkeräys materiaalin mukaan) menevät osat. 

Purin varmaan ainakin kolmekymmentä paria korviksia. Lajittelin käytettävät osat suoraan konvehtilootan "lokeroihin". Purkuprojektin jälkeen on helppo tuosta poimia osat omille paikoillensa koruosalaatikoihin ja -pusseihin. 
Ja nyt seuraa pari vinkkiä!

Vinkki! Jos poistat käytöstä koukkuja sen vuoksi, että ovat tummuneet, taittuneet tai muuta ikävää niin suoristappa koukkua ja ota tuo pieni helmi talteen. Usein rihkamakoukusta koukku tummuu, mutta helmi pysyy hyvänä. Voit hyvin käyttää noita talteen otettuja helmiä siemenhelmien tapaan.
Vinkki! 

Ja jos poistat käytöstä tummuneita, katkenneita tai tuhannen solmuun menneitä ketjuja, joita et millään saa auki, fiksattua tai puhdistettua - älä heitä niitä silti pois. Harvoin ketju on huono koko matkaltaan. Voit hyvin ottaa ketjusta leikkurilla pätkiä ja käyttää korunosina. Ketjusta saa myös aina välirenkaat ja lukon talteen!
Iso kasa lähti! Kylläpä kevensi. Tuli myös kaivattua selkeyttä ja tilaa korulaatikkoon. 

Että tämä teille inspiraatioksi. 

Jos sinustakin tuntuu siltä, että vähälle käytölle jääneitä koruja on kertynyt, ryhdy toimeen ja karsi niistä osa pois. Ei tarvitse aina ostaa uusia koruosia, kun voi käyttää vanhoista koruista osia uudelleen!

7 kommenttia:

  1. Inspiroiva postaus, pitäisi tehdä tuo sama homma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava, et koit inspiroivana! :) nyt sitten vain hommaan käsiksi :)

      Poista
  2. Mielenkiintoinen postaus! Ei ole kauaa, kun viimeksi kävin koruni läpi, mutta aika ajoin se kannattaa tehdä uudestaan. Eipä nyt korona-aikana ole tullut kauheasti käytettyä koruja, varsinkaan korvakoruja, kun ovat maskin kanssa hankalia... Ei muuten tullut mieleen, että korviskoukusta voi ottaa sen helmen talteen, jos se ei ole tummunut, mutta nyt hokasin, että saahan siitä sen vieterinnäköisenkin osan irti. :D Odotan innolla korujen säilytys ja -korjauspostauksia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta, ei ole juuri tullut varsinki talvella käytettyä koronan takia korvakoruja. Maski, huivi, pipo ja huppu, siihen ei korvikset enää mahdu mukaan. Se vieteri on myös kanssa hyvä, unohdin mainita - lisäänpä sen myös tekstiin! :) kiitos, kun nostit esille!

      Poista
  3. Olen korujen teossa täysi noviisi. Tulisiko joskus postaus, miten mahd. vähin tarvikkein pääsee korunteon alkuun ja missä ei kuitenkaan kannata nuukailla tai fuskata. Korvikset siis kiinnostelee, mutta muutkin vinkit pienibudjettiseen korujen tekoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea! Laitanpas tämän idealistalle, jos saisin jotain joskus kehiteltyä tähän aiheeseen. Kiitos toiveesta!

      Poista
  4. Todella hienoja!

    http://www.ideasuni.fi/matkalaukkuun-talvirenkaat/

    VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.