Sivut

torstai 5. tammikuuta 2023

Lahjapankki osa 2: Kukkakoristeiset soijavahakynttilät

Lahjapankki osa kaksi! Seuraavana esittelen mitä sievimmät lahjakynttilät mitä olen koskaan tehnyt!

Ks. Lahjapankki osa 1: Uniikit pelikortit omilla kuvilla (3 toteutustapaa)

Tein viime vuonna ruusutuikkuja (alla linkki), jotka nekin olivat kauniita, mutta nämä ovat ihan next level! Valoin soijavahasta kierrätettyihin lasikuppeihin (paitsi yhden, jonka tein normaalisti muottiin kynttiläjämistä) kynttilöitä, joissa on a) puusydän (alla lisää) ja b) kukkia! Kuinka sieviä, jopa vähän silleen niillä rajoilla, et raskiiko edes itse itselle jätettyjä polttaa (no oon polttanutkin, koska poltetuiksi on tehty, ei vain koristeiksi!).

Ks. DIY ruusutuikut kierrättäen -ohje / tsekkaa myös: DIY kynttilät 10 vinkkiä -postaus

Mutta miten nämä tein? Oli yllättävän helppoa!

Vinkki 1/3 

Miten teet kukkakoristeet:

Mitä vain kynttilän pinnalle laitettavaa koristetta voi valaa pieneen silikonimuottiin. Nämä on tosin tehtävä etukäteen ennen itse kynttilän valamista. Ihan pieniä koristeita varten ei edes tarvitse sulattaa vahaa, voit vain sytyttää kynttilän ja valuttaa kynttilästä suoraan tipottain vahaa muottiin. Tämä oikotie onnistuu parhaiten kruunukynttilöillä.

Näin kiinnität koristeet kynttilään (hei, voisi muuten laittaa myös ostokynttilän päälle: Koristeet asetetaan valetun kynttilän päälle, kun pinta on alkanut selkeästi jähmettyä. Jos vaha on vielä liian pehmeää, koriste uppoaa vahaan. Pinta pitää olla kovettunut sen verran ettei se rikkoonnu koristeen painosta. Valuta sulaa vahaa (vaikka sytytetystä kruunukynttilästä) muutamia tippoja kynttilän pinnalle ja paina varovasti koriste tippojen päälle. Sula vaha pinnan ja koristeen välissä toimii ikään kuin liimana.

Vinkki 2/3 

Kuinka käytät puusydämiä

Puusydän on tuollainen tikku, joka asetetaan metalliklipsiin (uudelleen käytettävä!). Leveys riippuu sen mukaan kuinka iso astia on. Itse tilasin (Limepop.fi) fiksuna vain levää mallia ja saksin kupin mukaan kapeammaksi niin ei tarvinnut ostaa monessa koossa. Puusydän pysyy ihan järjettömän hyvin paikallaan, ei tarvitse tukikeppiviritelmiä kuten lankasydämien kanssa. 

Puusydämet ovat siitä kiva, uusi tuttavuus, että ne ritisevät palaessa kivasti. Testikynttilä (siinä oli varmaan väärän levyinen sydän suhteessa astian halkaisijaan) ei oikein ääntä pihistänyt, mutta itselle jätetyt kukkakynttilät kyllä ritisevät kauniisti - kuin vieressä olisi pikkuruisen mökin takka!

Vinkki 3/3 

Kuinka käytät soijavahaa

Astiavaluihin tarkoittu soijavaha (ostettu myös Limepop.fi) myydään ns. helmiä ja värjäämättömänä vaha on tuollaista kauniin helmiäistä. Soijavaha on muuten kasviöljyistä ja se on biohajoavaa. Soijavaha myös nokeaa polttaessa vähemmän kuin steariini- tai parafiinikynttilät, joten ne ovat huoneilmalle terveellisempi vaihtoehto. Plussana vielä se, että soijavaha on helposti pois pestävissä, joten kynttilöiden astioita on helppo käyttää uudelleen.

Kuvassa kynttilät, kun ovat jo vähän alkaneet jähmettymään ja seuraavana laitoin kukkakoristeet kynttilöihin.

Lopuksi annetaan jähmettyä loppuun. Vasta sitten lyhennetään mahdollinen ylimääräinen pituus puusydämestä. 

Niin ja on muuten nämä astiat kirpparilta. Menin suoraan kynttiläkuppien osastolle niin oli ainakin taattua, että lasikuppi kestää kynttilänpolttamisen. Ja korostetaan vielä loppuun: käytä aina vain paksua lasia tai keramiikkaa olevia astioita, mieluiten sellaisia missä on suorat seinät tai vähintäänkin ylöspäin vähän avautuvat, ei koskaan reunasta suppuun meneviä, niissä on polttaessa vaara, että kuumasta poksahtavat.

Ja aika kauniisti se palaa! Kukat tekevät pian katoamistempun, mutta puusydän jatkaa ilahduttamista. Niin kivasti se ritisee. Kun menee viereen ja sulkee silmät, voisi kuvitella olevansa mökillä takan ääressä.

Mitäs tykkäsitte näistä kukkakynttilöistä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.