lauantai 22. tammikuuta 2022

DIY: Ruusutuikut (ohje)

Ruusujen aika! 

No ei vielä ihan oikeiden ruusujen, mutta välillä voi tammikuutakin katsoa näiden vaaleanpunaisten ruusujen kautta. Tässä tulee DIY: Ruusutuikut eli ohje suloisten ja kolmiulotteisten ruusutuikkujen tekoon.

Tein näitä isoja ruusutuikkuja ekaa kertaa ennen joulua ja esittelin ne tässä hiljattain kynttilät-postauksessa*. Ruusutuikut menivät lahjaksi ja nyt halusin tehdä erän niitä myös itselle ajatuksena, että saan harjoitella niiden tekniikkaa ja saan samalla ruusutuikkujen tekemisestä teille ohjeen.

*Ks. DIY-kynttilät 10 vinkkiä

Ja se miksi ekassa kuvassa lukee Ruusutuikut kierrättäen niin...

..jos sinulta löytyy ostokynttilämateriaalien jämiä niin näihin ei välttämättä tarvitse ostaa yhtään mitään uutta! 

Voit käyttää tyhjentyneitä tuikkukippoja, isoja tai pieniä. Jämät saa helposti kovertamalla tai kylmähoidolla (hetkeksi pakkaseen) pois. Sydänlangankin saat helposti kruunukynttilänjämästä (ks. alempaa lisää) tai voit myös käyttää kynttilävaluista jääneitä sydänlankajämiä. Näihin ei pitkää pätkää tarvitse.

Materiaaliksi riittää kynttiläjämät. Suurin piirtein noin peukalon kokoinen kruunukynttilänjämä riittää hyvin yhdeksi reilun kokoiseksi ruusutuikuksi.

Kierrätysnäkökulma tulee hommaan myös mukaan sillä, että voit sulattaa kynttiläjämät ihan tavallisessa lasipurkissa. Tässä suolakurkkupurkki ihan vain käsin puhtaaksi tiskattuna. Purkki oli ihan täydellisen kokoinen.

Ja se ohje:

DIY: RUUSUTUIKUT 

1. Pilko puukolla kynttiläjämät. Mitä pienemmäksi, sitä nopeammin ne sulavat. Koverra sydänlangan vierestä ja pidä langanpätkä ehjänä niin voit hyödyntää sen tuikun sydänlangaksi. Käytä tässä vain askartelu tms. puukkoa. Älä käytä keittiöveitseä. Suojaa leivinpaperilla leikkuualusta. 

2. Laita kynttiläjämät pestyyn lasipurkkiin ja purkki (tai purkit, kuvassa myös pieni kaprispurkki eri värille, mutta sekoitinkin sen muuhun kynttiläseokseen myöhemmin) kattilaan, jossa on 2-3 cm vettä. Kiehauta ja laske lämpöä. Sulata ja sekoittele vaikkapa grillitikulla kunnes kynttilämassa on tasaista.

3. Nosta keittiöliinan tms avulla kuuma purkki kattilasta ja kaada leivinpaperille erikokoisia pyörylöitä, muodolla ei juuri väliä. Anna hetki jäähtyä.

4.-7. Kun terälehdet ovat "kosketusjähmiä", liu'uta puukon terällä terälehdet leivinpaperista irti yksi kerrallaan ja kierrä sydänlangan ympärille kerroksittain (terälehdet ovat lämpimiä, mutta ne eivät polta sormia). Jätä selkeästi sydänlankaa terälehtien yli. Jatka kokoamista kerroksittain ja kunnes koko on sopiva. Kerrosten määrä riippuu terälehtien koosta, kuinka suppean ruusun haluat ja siitä teetkö isoa vain pientä tuikkua. Kuvissa muhkea ison tuikun ruusu.

8. Kaada tuikkukippoon noin puoliväliin kynttilämassaa ja odota vähän, että se alkaa hiukan jähmettyä. Odotellessa voit muotoilla tuikun terälehtiä (muotoilla voi niin kauan kuin massa pysyy lämpimänä) ja leikata pohjasta sydänlangan turhan pituuden pois. Aseta ruusu tuikkukippoon. Pohja ja alimmat terälehdet todennäköisesti sulavat vielä massaan, joten pidä sormin tai tue grillitikulla ruusu paikoilleen kunnes se jähmettyy eikä kellahda vinoon. 

Muutama vinkki!

Jos terälehti menee lyttyyn tai oli liian sula vielä liikuttamiseen, se ei haittaa. Voit kipata sen takaisin sulatuspurkkiin. Myös koko ruusun voi sulattaa uudelleen, jos se tuntuu epäonnistuvan. Vedä vain sydänlanka pois ja aloita homma alusta.

Kannattaa tehdä yksi ruusu kerrallaan ja testata kuinka paljon kannattaa terälehtiä tehdä kerralla. Jos ne jähmettyvät liian kauan leivinpaperille, et saa niitä enää muotoiltua sydänlangan ympärille. 

Jos sydänlanka humahtaa ruususta pois kesken kaiken terälehtien teon, kuten minulla kävi, voit pelastaa tilanteen työntämällä grillitikun ruusun keskeltä, työntämällä sydänlangan reikään ja painamalla ympäriltä niin reikä umpeutuu sydänlangan ympärille.

Mitä ohuempaa sydänlankaa käytät, sitä hitaammin ruutu palaa. Kruunukynttilän sydänlanka on näihin oikein passeli.

Voit myös muotoilla grillitikulla sydänlangan ympärille syvennyksen. Kun sydänlangan läheiset terälehdet alkavat polttaessa sulamaan, sula massa pysyy nätimmin syvennyksessä.

Eikö tullut nättejä? Melkein ajattelin, että eihän näitä raski polttaa. Mutta njääh, poltettavaksi on tehty!

Kerro jos kokeilit ruusutuikkujen tekoa, kuulen mielelläni miten onnistui!

Pstt! Katso myös ruusutuikkujen ohjevideo Instagramini puolelta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.