keskiviikko 26. tammikuuta 2022

DIY: Virkatut lumihiutalekorvikset

Lumen sataminen saisi nyt vaikka jo riittää tältä talvelta. Paitsi korvakoruissa!

Sitä mitä ei saa vielä pois - kuten lunta - on hyvä korostaa sitten jotain muuta kautta mieluisaksi asiaksi. Ja näin sitten tällä ajatuksella inspiroiduin ja tein virkatut lumihiutalekorvikset! Nämä ovatkin sitten lumihiutaleet, jotka eivät sula ollenkaan pois!

Virkkasin näitä monena iltana aina vain uudestaan aloittaen. Milloin oli liian isot, milloin taas liian pienet. Muidenkin ohjeita kokeilin, myös kuvasta tulkkaamalla, mutta mieluista ei löytynyt. Tahdoin vähäsakaraiset eli vähän pieniä ulokkeita, jotta korvakoruissa on vähän mitään mihin hiukset voisivat sotkeentua. Siinä olikin sitten hakemista ja tasapainoittelua, jotta tuli mieluisat sakarat! Mutta joskus pienenkin työn virkkaus ottaa aikansa, jotta tulee itselleen sopivat.

Ja jos sinäkin tykästyit, niin tässäpä ohje:

DIY: Virkatut lumihiutalekorvikset

Mitä tarvitset? Ohutta virkkauslankaa, pienen koukun langan ja käsialan mukaan (mulla taisi olla ykkönen), korvakorukoukut, välirenkaat, korupihdit, askarteluliimaa kovettamiseen.

Ohje alla.

Ohje: Virkatut lumihiutalekorvikset

1. krs: Virkkaa taikasilmukkaan 1 kjs + 8 ks, yhdistä ps:lla ekaan ks:aan.

2. krs: Virkkaa 4 kjs (= vastaa ekaa pylvästä), 1 p samaan s:aan, 1 kjs, *1 p, 1 kjs* jokaiseen s:aan kahdesti, sulje krs ps:lla. Nyt kerroksella on 16 pylvästä ja jokaisen pylvään välissä ketjusilmukka.

3. krs: *10 kjs, 1 ks seur:n p:n kohdalle, 4 ks*, sulje krs ps:lla. Nyt kerroksella on viisi kjs-lenkkiä. Niistä muodostuvat lumihiutaleen sakarat.

4. krs: Virkkaa suoraan lenkkiin: 1 ks, 1 puolipylväs, 1 p, nirkko (= 3 kjs ja ps 1. kjs:aan), 3 p, nirkko, 3 p nirkko, 1 p, 1 puolipylväs, 1 ks, ps lenkin juureen, 3 ks lenkkien väliin, 1 ps seuraavan lenkin alkuun. Toista sama koko krs:n läpi. Lumihiutale alkaa olla valmis. Lumihiutale voi olla myös vähän kupruileva, mutta viimeinen krs tasoittaa hiutaleen!

5. krs: Virkkaa kiinteitä ketjusilmukoita lumihiutaleen reunojen ympäri, nirkon mutkaa ei tarvitse virkata, vaan voit ohittaa nirkon virkkaamalla sen kohdalle vain yhden kiinteän ketjusilmukan. Katkaise lanka ja päättele nurjalle.

Sitten vielä viimeistely eli kovettaminen:

Sekoita pieneen kuppiin pieni määrä ihan tavallista askarteluliimaa (eli erikeepperiä, myös puuliima tai tekstiilinkovettaja käy - tai vanha kunnon sokeritärkki!) ja vettä noin 50–50 suhteella. Suhde ei todellakaan tarvitse olla tarkka, sinnepäin riittää hyvin.

Kasta korvakorut seokseen (voit puristella vähän, että liimaseosta menee varmasti kaikkialle) ja aseta muovin (mikä vain muovi käy, vaikka viilipurkin kansi tai leipäpussi litteänä) päälle kuivumaan. Venytä hiukan muotoonsa. Anna kuivua muutamasta tunnista yön yli, käännä välillä. Tarvittaessa käytä päällä pientä painoa. 

Liitä kuivuneisiin korvakoruihin korupihdeillä välirenkaat ja korvakorukoukut.

Näiden koko on aika passeli. Ovat isohkot, mutta ihan supersuperkevyet. Ei siinä paljoa lanka paina. 
Jos sinä tykkäisit silti pienemmistä ja sirommista lumihiutaleista, kokeile Lumikukka-korvisohjettani!

Katso tästä kaikki virkatut korvakorut.

4 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.