lauantai 5. helmikuuta 2022

Virkatut röyhelödonitsit (ilman kuminauhaa!)

Tuli pieni tauko blogiin. Olen ollut kovin väsynyt. Tuli myös taukoa käsitöihin - olen ollut niin väsynyt, että ei ole edes käsityöt käsityöterapiana kiinnostelleet ja jos en jaksa tehdä käsitöitä niin silloin ollaan jo todella väsyneitä meitsin asteikoilla! 

Mutta eilen tartuin koukkuun. Ajattelin, että lämmitellään ja aloitellaan jostain pienestä. Virkkasin siis donitseja illan ratoksi. Ja nämä tein 100 % kierrättäen, ilman kuminauhaa! 

Tai ei ihan sen varsinaisessa merkityksessä, mutta kiinnitimpäs huomiosi enkö kiinnittänytkin?

Ilman kuminauhaa - eli ilman pakasta leikattua kummaria. Näihin leikkasin kuminauhat vanhoista kasvomaskeista 100 % kierrättäen.

Yyyhhhhh, joku siellä nyt ajattelee. No eivät olleet likaisia, pesin ne. Ovat puhtaita, mutta eivät enää käyttiksiä, esim. yhdestä räpsähti kuminauhan pää irti ja oikeastaan... siitä se kierrätysajatus sitten lähtikin.

(Ja tsootsoo, joku siellä nyt moittii - paraskin ekobloggaaja, siinä käytetty kertakäyttömaskeja. Kyllä, välillä on joutunut töissä tarttumaan tällaiseen, kun esim. apteekkiin mennessä onkin oma kangasmaski unohtunut kotiin. Tsootsoo minä.)

Lankajämäiset röyhelödonitsit tai -ponnarit on helppo tehdä. Et tarvitse muuta kuin kiinteitä silmukoita.

VIRKATUT RÖYHELÖDONITSIT

Tarvikkeet yhteen donitsiin: yhden kasvomaskin kuminauhat, pieni nöttönen (puuvilla)jämälankaa, virkkuukoukku langan ja käsialan mukaan (minulla oli kolmonen) 

Ohje alla.

Röyhelöt ovat ranteeseen niputettuna aika kivat! Pieni röyhelö ei myöskään hihan alla esim. takissa paina tai tuki hihaa lyttyyn - kuten moni kooltaan isompi kankainen hiusdonitsi on vaivoiksi ruvennut.

OHJE:

Tee näin: Vedä kuminauhat maskista irti. Solmi nauhat yhteen isoksi lenkiksi ja kiepauta sormien ympäri kahdesti tai kolmesti (riippuu kuinka löysät kuminauhat ovat ja kuinka paksu kuontalosi on; kokeile montako kertaa haluat kuminauhan menevän, jotta koko on sinulle sopiva). 

Virkkaa kuminauhalenkin ympäri kiinteitä silmukoita. Jätä solmintapäät ketjusilmukoiden sisään. Virkkaa lenkki täyteen kiinteitä silmukoita (valkoisessa on 50 ks, mustassa 40 ks ja siinä röyhelöä on selkeästi vähemmän). Sulje krs piilosilmukalla ja virkkaa toisella krs:lla 2 ks jokaiseen s:aan. Katkaise lanka ja päättele.

Hiuksissa ainakin musta vähempi röyhelöinen versio niin sanotusti suoristuu ja jättää röyhelöt pois. Valkoisessa jää vähän enemmän ryttymeininkiä ponnariin. Mut tämä hyvä tällaiseen suttulautantain tukkaan.

Katso myös nämä virkatut ja neulotut hiusdonitsit! 

Ja jäljelle jää kysymys: mitenhän muuten kasvomaskeja voisi kierrättää? Ideoita?

4 kommenttia:

 1. Tämä talvi on ollut monelle väsyttävä ja turhauttava. Mutta valoa päin mennään. Kivat donitsit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Onneksi mennään kevättä ja valoa kohden :)

   Poista
 2. Otan myös irti nenäkovikkeen,on hyvä pussinsuljin, tms. Kuminauhat kiertävät kummareina "loppuelämänsä". Varsinainen maski joutuu kompostiastian pohjalle, näen helposti jos kompostin pussi vuotanut. 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, kun meillä on sellaisia muoviklipsejä niin pussin sulkemiseen ei tarvitse niitä, pitää keksiä muuta käyttöä :) Hyvä idea käyttää astian pohjalla maskeja. Toivottavasti et kuitenkaan kippaa maskeja kompostipussin mukana kompostikeräykseen, sinnehän ne eivät kuulu :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.