lauantai 8. tammikuuta 2022

Lahjapankki 3/5: Ommellut lahjat

Joululahjojen ideapankki jatkuu! Sarjan kolmas kappale. 

Näköjään etenee tämä vähän flegmaattisemmin mitä olin suunnitellut, mutta parempi nyt kuin ei ollenkaan, right? Vuorossa ommellut lahjat. Seuraa viisi ideaa!

Ks. lahjapankki-sarjan osa 1: Virkattu tuulihyrrä (+ ohje) / osa 2: DIY-hiusöljy

Ommeltu joululahja 1/5
Koiralle älylelu

Tein ennen joulua koiralle älylelun, jossa on taskuja herkuille. Prototyyppi oli jo niin innolla leikitty hajalle, että tein kuusen alle koiralle oman tuhottavan paketin (eli pahvilaatikon) ja tungin sinne uuden älylelun! 

Prototyyppi oli trikoo- ja collegejämistä, tämä miehen vanhoista farkuista (ohuet, stretch), joten kestävyyttä on paljon enemmän. Tuplatriplatikkasin myös kaikki taskunreunat ja toistaiseksi ne ovat pitäneet paljon paremmin kutinsa, ainakaan vielä ei ole tarvinnut korjata ompeleita, vaikka koira rettuttaa älylelua lähes päivittäin.

Ensin mietin olikohan vikatikki valita kokomusta lelu - yleensä kaikki kirkkaat värit ovat olleet leluissa koiralle mieluisia. Mutta ei väri lelua huonontanut - päinvastoin! 

Cora tajusi heti lelun nähdessään et mistä on kyse ja on ihan pähkinöitä aina lelun kanssa. Saattaa myös välillä lattialle jäänyttä lelua tuuppia sen näkösenä, että nyt vois tänne näitä herkkuja laitella! Sitten se on menoa, ei mummon ikä paina tässä puuhassa. Pehmokuutio pyörii ja niin myös mummokoira sen mukana. Oikeasti, otin noin 50 kuvaa ja tässä niistä parhaimmat kuvat! Kaikki leikkivän koiran kuvaamista yrittäneet tietävät tuskani.

Ks. ompele älylelu koiralle 

Ommeltu joululahja 2/5
Miehelle yövaatteet

Meillä on jo perinne, että joka joulu mies antaa (eli ostaa) minulle yövaatteen ja minä annan (eli ompelen) hänelle yövaatteet. Nykyisin se on ollut paita plus yöbokserit -kombo. Viime vuonna oli ihan hitti, kun löysin korvapuustikangasta. Nyt en löytänyt mitään hupaisaa ja en ehtinyt nettikaupoista tilaamaankaan, joten iski paniikki ja valitsin sinistä kangasta, jossa oli graafisia mustia ja punaisia palkkeja (jotka lähinnä jäivät takakappaleisiin). 

Dinosaurus ja kahvikuppi -kuva on muuten insidevitsi. Piirsin sen miehelle tpaidan etumukseen seurustelun alkuaikoja. Sittemmin paita kulahti, mutta printin leikkasin talteen ja siellä tallessa se oli vuosikausia... kunnes nyt liitin sen boksereihin, hah! Dinolle uusi elämä yöboxeissa! 

Boksereiden kaava: Suuri Käsityö -lehti nro 10/19 (kaava levennettynä löysempään yövaate-malliin)
Hihaton paita ommeltu valmiin vaatteen avulla.


Ommeltu joululahja 3/5
Pikkutytölle nukenvaatteet

Oli toive, että "Baby Bornille tonttuasu!", joten sitäpä sitten toteuttamaan. Kiersin kyllä markettien nukkeosastot läpi, mutta eihän siellä mitään valmista tonttujuttua ollut. Joten punaista trikoota työn alle. Ompelin pöksyt, tunikan (takana tarranauha) ja tonttulakin. Tilkkulaarista löytyi ohutta teddyä sopivasti sen verran, että sain siitä koristenauhat lakkiin ja tunikan pääntiehen ja hihansuihin. Tästä tuli aika söpö!

On muuten meitsin original Baby Born 90-luvun alusta. Olen halunnut nuken säästää ja piti käydä se varastosta hakemassa esiin ihan vain tätä tonttukokonaisuutta varten!

Tunika ommeltu nuken valmisvaatteen avulla, tonttulakki tehty nuken pään koko mukaillen.


Ommeltu joululahja 4/5
Naisille säilytyskorit

Ompelin useamman huopakorin. Materiaalina huopaliina. Minulla oli kaksi pitkää huopakaitaliinaa, joita yritin äidillekin viime jouluna tarjota. Ei huolinut ja liinat jäivät pyörimään käsiin.. Kunnes nyt sitten päätin saksia koristehahmot reunoista pois ja käyttää liinat korin materiaalina! Että sori äiti, sait sittenkin toisen liinoista - eri muodossa vain! Isosta korista tuli aika kiva. Reunoille letitin nahkarivat somisteeksi.

Ompelin myös pienempiä huopakoreja parissa koossa. Niihin jätin koristereunat paikoilleen. Korit toimivat lahjojen ympärillä. Pienet korit vähän kuin pehmukkeena, ison korin täytin muilla lahjojen osilla ja esim. herkuilla.

Että nyt vain jäi käsiin pussillinen noita liinoista pois leikattuja huopahahmoja - mitäköhän niistä keksisi tehdä ensi jouluna?


Ommeltu joululahja 5/5
Nuoreen kotiin keittiörätit

Ja loppuun jotain harmonisempaa ja käytännöllistä; joka keittiöön sopivat ekorätit eli isosta vohvelista ommellut keittiöliinat. Pesin ja kitistin valmiiksi 60 asteessa niin eivät enää käytössä pesussa kutistu. Kaveriksi pakettiin sujahti muun muassa yksi viime joulujen hiteistä: marmorikynttilät! Näihin löytyy parikin tekniikkaa, itse marmoroin valkoiset kynttilät ilman vahakyniä, ihan vain suoraan kynttilänliekin avulla. Tuli aika kivat!

Ja kynttilöistä puheen ollen - niistä lisää seuraavassa lahjapankkipostauksessa!

4 kommenttia:

 1. Joulukortteihin huopakuvat ens jouluna ja vaikka irroitettavaan muotoon ja ripustusnaru ni saa kortinsaaja ripustaa kuuseen koristeeksi 🤔

  VastaaPoista
 2. Toi joulukaitaliinan uusiokäyttö on taas kerrassaan nerokas.
  Ja kaikki niin sydämellä tehtyjä, vastaanottajaa ajateltu.
  Irtileikatut tonttuhahmot ilmestyvät kenties ensi vuoden joulukortteihin..?
  Luovaa vuotta 2022, Madam B.C.!

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.