keskiviikko 29. joulukuuta 2021

Lahjapankki 1/5: Virkattu tuulihyrrä (+ ohje)

Joulu se on taas ohi. Ja mitäs sitten onkaan edessä? Joululahjojen esittelyt! Paljon on lahjojen määrä vähentynyt, usean kanssa ei enää vaihdeta lahjoja sovitusti. Ja tänä vuonna käännyin myös ostolahjojenkin puoleen - koska ihan kaikkea ei vaan voi tehdä itse. 

Mutta ne mitä tein, esittelen teille Lahjapankkina vuosimallia 2021! 

Seuraa viisi postausta ja lahjapankin starttaa tämän vuoden DIY-joululahjojen ainut virkkaus - mikä oli melkein eriskummallista. Yleensä pukinkonttiin saattaa mennä montakin virkkausta - mutta tänä vuonna vain tämä yksi.

Ihana se yksikin oli - niin idealta kuin myös tekemisen kannalta.

Tämä on siis virkattu tuulihyrrä, viime kesän yksi selkeimmistä hittivirkkauksista. Kun Facebookin virkkausryhmissä tuulihyrrät vilisivät, tiesin jo silloin heti kesällä, että tuulihyrrän kyllä virkkaan joululahjaksi! Oli heti mielessä saaja ja sopivat väritkin.

Tuulihyrriin on monenlaista ohjetta. Yhdistelin muutamaa ja tein oman versioni. Pähkinänkuoressa hyrrä virkataan kerroksittain, ensin ketjusilmukoita, sitten pylväitä ja aina vain silmukkamäärää kasvattaen. Silloin keskus jää lyhyeksi ja napaksi, mutta ympärille kasvaa spiraalirenkaat. Lopuksi itse virkkasin vielä koristeellisen reunuksen vähän ikään kuin pitsimäistä ilmettä tuomaan.

OHJE: Virkattu tuulihyrrä

Tarvitset: Puuvillalankoja, ekoihin kerroksiin riittää jämälangat, lopuksi uppoaa jo vähän enemmän lankaa, koska silmukkamäärä kasvaa kerros kerrokselta. Koukku langan ja käsialan mukaan, itsellä oli 3.

Tee näin: Virkkaa ketjusilmukoita, määrä riippuu siitä kuinka pitkän tuulihyrrän haluat. Itsellä oli ehkä jotain 60-80 kjs - en itse asiassa edes laskenut tarkkaa määrää, koska se ei ole tuulihyrrässä tarpeellista. Voit tehdä sen pituisen hyrrän kuin haluat.

2. krs: Virkkaa samalla langalla jokaiseen ketjusilmukkaan 1 ks. Katkaise lanka ja aloita alusta uusi kerros uudella värillä. 3. krs: Virkkaa 2 p jokaiseen s:aan. Katkaise lanka ja aloita alusta uusi kerros uudella värillä. 4. krs: Virkkaa 3 p jokaiseen s:aan. Katkaise lanka ja aloita alusta uusi kerros ja uudella värillä. 5. krs: Virkkaa 1 ks jokaiseen s:aan. Katkaise lanka ja aloita alusta uusi kerros, jatka tahtoessasi samalla värillä. 6. krs: Virkkaa viimeistelevä pitsikerros: *3 kjs, 1 ks*, toista *-* koko krs. Katkaise lanka, jätä langan pituutta ripustamisen verran. Päättele kaikki langanpäät. Lisää alle tupsu tai vaikkapa helmiä pieneksi painoksi.

Jossain vaiheessa voi tuntua siltä, että eihän tästä tule mitään. Virkatessa spiraalikiekot menevät sekaisin (kuten kuvassa oikealla) ja voi tuntua joskin epäonnistuneelta - mutta sitä se ei ole! Virkkaa vain valmiiksi, kyllä se siitä suorenee. 

Helpoiten kiekot saa kuosiin, kun pitää hyrrää pystyasennossa ja alkaa vain toisesta päästä kerros kerrokselta niputtamaan kiekot päällekkäin yhdeksi nätiksi pinoksi. Kun pino on valmis (ks. kuva vasemmalla), voi vain nostaa pinkan ylös ja kas, hyrrältähän se näyttää!


Spiraalikiekot ovat kyllä tässä tuulihyrrässä jotenkin tosi kiehtovia ja hauskoja! Ja ylipäätään se kuinka vinhasti hyrrä pyörii itsensä ympäri ihan vaikka ikkunan ja patterin lähellä pienestäkin ilmavirrasta. Kiehtovaa, yksinkertaisesti kiehtovaa. Ei siis ihme, että oli melkoinen hittivirkkaus kesällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.