maanantai 6. joulukuuta 2021

6. luukku: Paperista himmeli

Kuudes luukku, itsenäisyyspäivä. 

Ja tämän viikon kalenteriteemana kierrätyksen lisäksi on Klassikot uusiksi! 6.-12.12. erilaisia joulun klassikkoja uudella tapaa tai uusiokäytettävistä materiaaleista tehtynä tai jopa sekä että kumpaakin! Mitä kaikkia klassikoita näemmekään viikon aikana? 

Ja mikä olisi sen suomalaisempi jouluklassikko tänään kuin himmeli

Ks. tästä blogijoulukalenteri 2021: 1. Enkelikellon muodonmuutos / 2. Vessapaperihylsyistä kuusi + muita vinkkejä / 3. Askartele joulukortit kierrättäen 10 vinkkiä / 4. Pakkauspaperista jättipaperitähdet / 5. Jämälangoista makrameekuusia

Ja se mikä tästä jutusta tekee hiukan erikoisemman on se mistä tämä himmeli on tehty! 

Aika monta himmeetä himmelijuttua on tullut tehtyä, tyyynystä ja korusta lähtien, puhumattakaan useista itselle ja lahjaksi tehdyistä kattoon ripustettavista perinteisistä (pilli)himmeleistä.. Joten kun sain tämän klassikko uusiksi -idean, jossa testata kierrätysnäkökulmaa, päätin tehdä ihan pienen ja yksinkertaisen himmelin makuuhuoneen ikkunaan. 

Ks. myös muita himmelijuttuja:

Tässä on se luukun juju!

Himmeleitä olisi niin kiva tehdä, mutta vähän risoo se, että ostaisi valmiita pillejä himmeliä varten - oli ne sitten mistä materiaalista vain. Mutta niitähän voi tehdä myös itse paperista! Olen nähnyt vastaavia tehtävän ja ajatellut, että ompas kauhean työlästä hommaa. Mutta nyt kun testasin, putket valmistuivat oikeastaan todella nopeasti! Se oli jopa yllättävän rentouttavaa puuhaa. 

Katsotaas hommaan muutama vinkki:

Paperista himmeli - Vinkki 1/5

Himmelipilleiksi sopii kaikki paperi minkä saa vaivatta rullattua ja helposti puikkoliimalla liimattua. Mikä vain mainoslehti, ohut aikakausilehti, ehkä jopa sanomalehti sopii.

Ensin kokeilin Pirkan ruokalehteä, mutta hylkäsin sen siksi, koska pilleihin olisi tullut omaan makuun liikaa satunnaisia värejä kuvista, pelkkiä tekstisivuja oli niin vähän. Plan B oli ottaa vanha kierrätyskeskuksen saa ottaa -laatikosta otettu kirja (japaninkielinen? Jane Eyre, ollut kaverina jo monessa askarteluprojektissa!). Siinä oli sellaiset pokkarimaiset ohuet sivut. 

Paperista himmeli - Vinkki 2/5

Leikkaa paperista suorakulmioita. Alkuun kannattaa tehdä lyhyitä ja kun homma luonnistuu, voi kasvattaa koko sivun pituuteen - tai niin pitkään kuin arkki riittää. Leveyttä ei tarvitse olla paljoa, vaikkapa 7-8 cm, se riittää jo vahvaan putkeen. 

Paperista himmeli - Vinkki 3/5

Rullaa paperi grillitikun tai sukkapuikon ympärille. Itse koin alun saamisen rullalle kaikista hankalimpana. Homma nopeutuu, kun taitat alun parin cm taitteelle, laitat puikon taitteeseen ja liimaat taitteen paperiin ja rullaat siitä päältä. Eli alku on pieneltä matkalta kaksinkerroin. Ei haittaa vaikka menee vähän vinoon, se ei näy lopputuloksessa.

Paperista himmeli - Vinkki 4/5

Koko matkalta ei tarvitse olla liimaa, tärkeintä on, että lopun reuna liimautuu kunnolla. Rullaa lopuksi tasoa vasten. Huomasin, että korkeakiiltoista pöytää vasten rullautu huonosti, mutta kirjan kantta vasten (tai muuta mattaapintaa vasten) sai putken mukavasti pyörimään. Rullatessa liima kuivuu, putki napakoituu ja rulla tuntuu samalla kivan hierovalle sormissa. Tämän jälkeen putken voi vetää suoraan pois tikun tai puikon ympäriltä.

Paperista himmeli - Vinkki 5/5

Viimeistele paperiputket ennen himmelin kokoamista. Tasaa saksilla kumpikin pää suoraksi samalla, kun leikkaat tarvittavat pituudet pilleistä. Eli ei haittaa vaikka rullaus ei ole mennyt luotisuoraan, tässä voi vielä korjata pään suoraksi. On siis hyvä leikata alun perinkin suorakulmioille pituutta sen verran ekstraa, että saat leikattua niiden päät siistiksi ilman, että se verottaa tarvittavan putken pituutta.

Ja sitten putkista voi tehdä millaisen himmelin vain! Tästä tuli vähän kuin timantti. Lisäsin mukaan myös puuhelmiä.

Hyvää ja rauhaisaa itsenäisyyspäivää! 

2 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.