keskiviikko 15. joulukuuta 2021

15. luukku: Kestävät lahjakassit

 

Paketointi-kalenteriteeman kolmas osa! Ensin tuli DIY-lahjalaatikot, sitten ekologisemmat lahjapaperit ja nyt...

Ks. tästä blogijoulukalenteri 2021: 1. Enkelikellon muodonmuutos / 2. Vessapaperihylsyistä kuusi + muita vinkkejä / 3. Askartele joulukortit kierrättäen 10 vinkkiä / 4. Pakkauspaperista jättipaperitähdet / 5. Jämälangoista makrameekuusia / 6. Paperista himmeli / 7. Pilleistä olkipukki / 8. Kranssi kahdella tapaa: Perinteinen vai moderni diy-eukalyptuskranssi? / 9. Ristipistokoristeet lankajämistä / 10. Aaltopahvista pahvipikselikoristeet / 11. Kangastilkuista punottu sydänkoriste / 12. Vuosipallo 2021 / 13. DIY-lahjalaatikot / 14. Ekologisemmat lahjapaperit 10 vinkkiä

...lahjakassit! Nyt asiaa siis kasseista. Kestävistä sellaisista. Oikeastaan kestolahjakasseista.

Melkein ovat kyllä kaupan lahjakassitkin yksiä kestokasseja. Tuntuu, että eihän ne hajoa, vaikka kuinka monta kertaa uusiokäyttää! Ja jos hajoaa, postauksen lopusta löydät siihen uusiokäyttövinkkejä!

Kestävät lahjakassit: Kestokassit

Tee kestolahjakassi ommellen

Viime jouluna kestokassikokoelma sai punaisen sangallisen kassin tekstiilivahakankaasta. Se käy myös joulun alla pienenä lisäkassina ja tavarankantokassina. Toimiva ja monipuolinen apuri. Ks. kestokassi viime vuoden Kestävää paketointia -postauksesta (vinkki nro 16/16).

Punavalkoinen tarranauhallinen pussukka pääsee jo kolmatta joulua käyttöön. Siinä on myös vuori, joten topattuna sopii monen lahjan suojaksi. Päälle jäävässä läpässä on myös lenkki, johon voi pakettikortin laittaa - tosin meillä ihan vaan kotona pussukka on joko minulle tai miehelle, joten pakettikorttia ei meillä tässä tarvita.

Musta lahjasäkkimäinen versio jäi eräästä joulukalenterista talteen. Sekin on toiminut sen jälkeen oikein hyvänä, helppona ja kestävänä joululahjakääreenä.

Vinkki! Jos ojennat kestolahjakassin lahjan mukana perheestä pois, laita siihen mukaan tieto  esim. "Kierrätäthän minut paketoinnissa" tai "Laitathan minut eteenpäin ensi jouluna" kannustimeksi, että kassi todella jäisi kiertoon ja käyttöön.

Kestävät lahjakassit: Kestokassit

Tee kestolahjakassi neuloen

Tämä tonttupussi oli ensimmäinen kestolahjakassi, jonka tein käyttöön. Se on ollut suloinen ja toimii myös muuten sekä korina että säläpussina. Ja myös kukkaruukun suojana!

OHJE: Neulottu kestolahjapussi

Tämän voi tehdä hyvin myös vajaista lankakeristä. Omani koko on noin 25 x 25 cm, mutta kuvion toistolla voit neuloa pussin missä koossa vain. Tässä pussissa on 96 s  suljettuna neuleena. Ensin neuloin 4 kerrosta ihan vain pohjavärillä, sitten lähdin toistamaan tonttulakin kuviota, jättäen lakkien väliin 10 silmukkaa. Lakit voi tehdä ihan vierekkäin tai niitä voi rytmitellä kivasti.

Ompele lopuksi vuorikankaasta vuori pussiin. Ompele pussin suu vuorikankaaseen käsin.

Lisää sulkimeksi solmittavat nauhat tai vaikkapa kierretty nyöri: Leikkaa noin 240 cm pitää lanka. Taita keskeltä ja teippaa pää esimerkiksi pöytätasoon. Vedä lanka kireälle ja kierrä sormin oikealle. Kun lanka kiertämisen voimasta alkaa vetää kippuraan, ota langan puolivälistä kiinni ja taita kaksin kerroin, älä päästä avoimesta päästä irti. Vapauta nyöri ja vedä sormin punos suoraksi. Solmi nyörin pää solmulle.

Kestävät lahjakassit: Kestokassit

Tee kestolahjakassi virkaten

Tänä jouluna kestokassien perhe sai uuden jäsenen! Jos kerran on ommeltua ja neulottua niin kyllähän pitää olla myös virkattua! Ja tämän tein pienemmälle lahjalle sopivammassa koossa.
Jäin epäröimään lisäänkö tähän kuusipussiin mitään kahvoja tai ripoja. Toisaalta ne olisivat vaikkapa nahasta lisättynä aika söpöt, mutta toisaalta... on hyvä ilmankin! Ja ilman niitä, tämä toimii myös hauskana korina. Tai ruukunsuojana.

Vois tähän ommella myös tarranauhan. Itse ajattelin, että neulalla tai koukulla vain lanka tai nauha läpi ja sillä voi nätisti reunat ja lahjan sisälle sulkea.
OHJE: Neulottu kestolahjapussi

Virkkaa 9 jaollinen silmukkamäärä. Tässä on 90 kjs. Sulje piilosilmukalla ketjusilmukat renkaaksi, virkkaa kiinteitä silmukoita muutama kerros pohjavärillä ja sitten ala toistamaan kuusen kuviota, esim. kaksi kuviota päällekkäin ja kuusien väliin 2 silmukkaa pohjavärillä. Kuljeta toista lankaa aina virkatessa mukana. Lopuksi virkkaa pohjavärillä vaikkapa 5 kerrosta.

Taita pohja litteäksi, ompele yhteen neulalla ja tuo pohjan nurkat yhteen. Ompele muutamalla pistolla pohjasaumaan kiinni. Näin saat pussukkaan neliömäisen pohjan.

Entäs se uusiokäyttömateriaali?
Tässä on muuten langat ihan pätkinä! Kumpikin lanka on muista töistä purettua ja olivat sellaisina pätkinä ja solmuina kumpikin lanka, että mihinkään hienompaan niistä ei enää olisi ollut. Tähän solmut ja sikkurat upposivat ihan hyvin piiloon. 

Entäpä ne kaupan lahjakassien uusiokäyttövinkit?

Käytän kasseja uudelleen niin kauan kuin vain ovat ehjiä. Käytän niitä lahjojen ojentamiseen, kantamiseen paikasta a paikkaan b ja myös säilytykseen. Säilytän kasseissa myös joulukoristeita ja mitä milloinkin. Laitan kuusen aina viikkoja ennen joulua ja laitan silloin jo heti kuusen alle kasseissa valmiita lahjoja tai muuta jouluun liittyvää tavaraa pakettikorteista lähtien  - se näyttää kuusen alla nätiltä ja saa illuusion ihan kuin kuusen alla olisi jo valmiina paketteja. Säilytän kuusen alla lahjojen vieressä myös paketointijuttuja - ovatpahan hollilla siihen hetkeen, kun kaikki lahjat ovat valmiina paketointia varten.

Ja jos kun kassi menee rikki..

..älä suinkaan heitä sitä pois! Se tuskin on niin tahrainen etteikö sitä voisi vielä hyödyntää. Siitä voi tehdä koreja (ks. vaikkapa nämä säläkorit), uusia pienempiä kasseja, kuoria - mitä vain! 

Myös kivat kuvat voi leikata talteen esimerkiksi korttiaskarteluun. Sangat ovat yleensä kestävää nyöriä, niistä voi olla hyötyä. Pohjalla voi olla tukikartonki, sekin hyvää askartelumateriaalia. Kaikki käyttöön mitä vain irti saa! 

Ja jos kassi on likainen eikä siitä saa leikattua askartelumateriaalia talteen - anna kassille vielä yksi viimeinen tehtävä: se voi hyvin olla vielä roskakassina! Mitäs turhia heittämään sellaisenaan pois mitään mihin voi vielä kerätä roskia ja jolla voi korvata kertakäyttöisen roskapussin?

Sivusta ja pohjasta puhki kuluneesta jättikassista tuli:
- uusi lahjan paketointipussukka (ja pohjasta myös suikalekoriste siihen!)
- pieni taiteltu lahjarasia
- pieni litteä lahjakuori lahjakortille
- useita leikattuja tähtikoristeita tausta kuvioinnista (kuvassa näistä vain kaksi)
- lisäksi vielä otin talteen nyörikahvat ja pohjan tukikartongin.
Roskiin ei juuri mennyt mitään, vain  leikkuusilppua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.