maanantai 13. joulukuuta 2021

13. luukku: DIY-lahjalaatikot

13. luukku - uusi teemaviikko alkaa! Tällä viikolla joulukalenterissa on monen monta vinkkiä ja ideaa ekologisempaan paketointiin! Eikö kuulostakin hyvältä? Minimoimaan joululahjojen tuoma turha paketointiroska ja katsotaan paketointia kierrätyslasien läpi. 

Ks. tästä blogijoulukalenteri 2021: 1. Enkelikellon muodonmuutos / 2. Vessapaperihylsyistä kuusi + muita vinkkejä / 3. Askartele joulukortit kierrättäen 10 vinkkiä / 4. Pakkauspaperista jättipaperitähdet / 5. Jämälangoista makrameekuusia / 6. Paperista himmeli / 7. Pilleistä olkipukki / 8. Kranssi kahdella tapaa: Perinteinen vai moderni diy-eukalyptuskranssi? / 9. Ristipistokoristeet lankajämistä / 10. Aaltopahvista pahvipikselikoristeet / 11. Kangastilkuista punottu sydänkoriste / 12. Vuosipallo 2021

Aloitetaan kierrätyspaketointi-ideat lahjalaatikoista!

Mitä suotta ostamaan erikseen lahjalaatikoita. Paketoi mihin vain jo kotoa löytyvään. Ruman kuvituksen voi piilottaa lahjapaperin alle (tulossa myös ekopaperivinkkejä huomenna!) ja jos kuvitus on laatikon sisäpuolella, häivytä se vaikkapa silkkipaperilla tai pakkauspaperilla. 

Tuo vitsi mukaan laatikkoon

Ihan se on sama vaikka ois koirankakkapussien laatikko. Jos se on puhdas ja ehjä - ja sopivan kokoinen, voi sen ihan hyvin käyttää laatikkona. Kakkapussilaatikko voi olla myös oikealle saajalla hauska vitsi. Paitsi ei toimi ihmiselle, jolla ei ole huumoria. (Tai ihmiselle, joka ei tykkää koirista.) 

Olen myös kerran paketoinut epämääräisen muotoisen lelun hapankorppulaatikkoon. Siinä oli ollut kuulemma lapsi ensin vähän hämillään - miksi pukki antoi korppuja? Ja kas, mikä riemu, kun tajusikin, että sisältö onkin jotain ihan muuta! Kokeile siis rohkeasti erilaisia kierrätyslaatikoita. Tärkeintä on se itse sisus.

Taittele se paperista

Oli se sitten kopiopaperia tai akvarellipaperia, voit hyvin taitella siitä lahjalaatikon ja siihen kannen. Youtubesta löytyy hyviä taitteluohjeita. Kuviollinen paperi on nätti jo sellaisenaan ja valkoiseenkin pohjaan voi tussata päälle omat koristukset. Se on kuin tabula rasa - kaikki on mahdollista!

Tee se kartongista

Mistä vain kartongista voit tehdä tarvitsemassasi koossa lahjalaatikon. Mittaa vain pohjan koko, lisää kehykset eli tarvittavan korkeuden mitta. Leikkaa kulmat yhdestä suunnasta auki ja taita laidat. Viivotin on hyvä apuri, paina reuna viivaa vasten ja taita - tulee automaattisesti skarppi kulma ilman, että joudut tähtäilemään taitosta suoraan. Liimaa kulmat sisäkkäin ja toista sama alusta - tee vain kannesta hitusen isompi!

Vinkki! Kaikenlaiset nipsut, klemmarit ja pyykkipojat ovat hyviä apureita liimaukseen. Anna kuivua kunnolla niin laatikosta tulee kestävä.

Sama malli kuin edellä, mutta syvempänä mallina. Tässä myös ohitin liimauksen ja pistin laidat nitojalla.

Vinkki! Joskus lahja on monessa osassa. Silloin lahjalaatikkoon voi tehdä pahvista ns. lokerikon.

Muro- ja puuropaketit avuksi

Isompaa kierrätyslaatikkoa saat esimerkiksi muropaketeista. Leikkaa auki ja pyyhi vain nihkeällä sisus ja käsittele kuin mitä tahansa kartonkia. Taittele kuviopuoli sisälle niin päälle jää kuvioton puoli.

Vinkki! Tässä laatikko on sama kuin edellä, mutta lyhyen päädyn laidat nostetaan yläkautta sisäpuolelle eli leikattu reuna ei jää laatikon yläreunaan vaan laidan alas (jos tästä selostuksesta mitään selkoa sai).

Liukuva laatikkomalli 

Kannen sijaan voi tehdä paperista laatikon ympärille mahtuva "putki". Silloin lahjalaatikon voi työntää vyötteen sisältä ulos. Sitten ympärille lahjanauha ja muuta se ei sitten tarvitsekaan.

Vinkki! Silkkipaperin sijaan voit käyttää myös käsiin jääneet ohuet kahviservetit paketoinnissa.

Avattava pikkulaatikko

Ja jotain uutta twistiä lahjalaatikkoon! Tee neliönmuotoinen laatikko ja siihen ympärille avattavat sivut. Valitse tähän malliin kartonki, joka on päälle sievä sellaisenaan. Tätä laatikkoa ei tarvitse paperilla enää kääräistä, vaan juttu on avattavissa sivuissa.

Ja tältä se näyttää! Ympärille nauha ja kun nauhan avaa, sivut avautuvat ja sisus paljastuu!

(Kuvassa sivut vähän toisistaan irti, kun muuten ei hommaa kuvasta kuvioinnin takia oikein hahmottanut.)

 Sellaisia DIY-lahjalaatikoita! 

Huomisen luukussa tulossa paketti ekopapereista! Mihin paperiin paketoida ekologisesti kierrättäen?

Katso myös vuoden 2020 joulukalenterista: Kestävää paketointia - 16 vinkkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.