perjantai 3. joulukuuta 2021

3. luukku: Askartele joulukortit kierrättäen - 10 vinkkiä

Kolmosluukku! 

Ja nyt kierrätysvuorossa ovat joulukortit! Tietenkin kalenteriteemaan liittyen kokonaan kierrättäen.

Ks. tästä blogijoulukalenteri 2021: 1. Enkelikellon muodonmuutos / 2. Vessapaperihylsyistä kuusi + muita vinkkejä

Miten ja mistä voisi askarrella joulukortteja ilman mitään uusia hankintoja? 
Miten ja millaisiksi voisi kierrättää vanhat joulukortit uusiksi joulukorteiksi? 

Näihin kysymyksiin vastaan tässä luukussa. 

Olen jo muutamana vuonna tehnyt ikääntyville joulukortteja. Olen lähettänyt veteraanien keräykseen ja lahjoittanut paikallisille hoivakodeille. Tämä joulu ei ole poikkeus. 

Tein 60 korttia ikääntyneille jouluiloa tuomaan (+ samalla myös joitakin omia kortteja omaan käyttöön postitettavaksi!). Nämä kortit toimivat teille nyt mallina ja inspiraationa kierrätysjoulukorteille. Tein ne kaikki kotoa löytyvistä materiaaleista. Vain uuden liiman ostin, kun edellinen loppui kesken. Eli liimaan mukaan laskematta nolla budjetin joulukortit!

Askartele joulukortit kierrättäen - 10 vinkkiä:

Askartele joulukortit kierrättäen
Vinkki nro 1/10: Pohja kuin pohja

Valmiit korttipohjat ovat vaivaton startti korttiaskarteluun. Mutta voit aivan hyvin tehdä myös kertaalleen käytetylle mille vain kartongille, pahville tai muuten vain vähän paperia paksummalle pohjalle.

Kierrätä puhtaat taustapahvit ja paperit kaikista pakkauksista. Itse leikkasin korttipohjia myös vanhoista ja keskeneräisiksi jääneistä taidehommeleista. Ko. pohjan paksuus vastaa korttipohjan paksuutta. Isosta arkista sai reunoilta monta täysin tyhjää korttipohjaa. Vähän omat piirrustuksetkaan eivät haitanneet, nehän saa koristelemella piiloon!

Askartele joulukortit kierrättäen
Vinkki nro 2/10: Kokoa uusiokäytettäviä taustapapereita

Miksi ostaa uusia taustakuviopapereita, kun vastaavaan voi aivan hyvin käyttää vaikkapa lahjapapereita? Myös pakkaussilkkipaperit käyvät. kuvassa päällä glittersellainen, täysin ihana. Kortteihin sopii myös revenneet tai teippisotkuiset lahjapaperinpalat, joiden koko ei riittäisi mihinkään uusiopaketointiin. Pieni ryppyisyyskään ei haittaa, jossakin kortissa se voi olla vain hauska lisä.

Askartele joulukortit kierrättäen
Vinkki nro 3/10: Korvaa muoviset tekstitarrat

Muovia ovat, mitä sitä sellaisia, jos paperilla ja pahvillakin pärjää? Toki tämä työllistää enemmän, mutta tulee ainakin uniikkia jälkeä.

Eli tarratoivotusten sijaan leikkaa lehdistä ja mainoskuvastoista joulutoivotukset talteen. Joulukortit, joita et säilytä, sisältävät myös valmiita liimattavia toivotuksia. Samoin myös usein valmispakettikorteissa.

Askartele joulukortit kierrättäen
Vinkki nro 4/10: Käytä kaikesta kaikki ja enemmän

Jos kuitenkin päädyt tarroihin, kuten minä nyt päätin käyttää viimeisen arkin viimeiset tekstit pois, älä heitä pohjaa (eli kuva vasemmalla) vielä pois tekstien laitoin jälkeen. Siinä on vielä paljon jäljellä!

Yleensä koko tarra-arkissa on pienet viivakehykset, ne ovat kuin ohutta koristeteippiä. Irrota arkin reunoila, pätki ja teippaa kiinni. Kaikista pyöreistä kirjaimista saa pieniä palloja vaikkapa lumihiutaleiksi kuvaan. Joidenkien arkissa olleiden tekstien ympäriltä voi leikata uuden toivotuksen, jolloin korttiin liimatessa kirjaimet jäävät aukkokohdiksi, mutta teippiä jää ympärille. Taustapaperille näkyvät kivasti. Myös tekstien väliset alueet voi pätkiä koristeellisiksi röpelöteipeiksi (ks. vinkki nro 8:n kuvasta).

Lopulta jäljelle jää vain ohutta silppua (eli kuva oikealla). Tästäkin olisi voinut saada pienillä saksilla ja pitkällä kärsivällisyydellä vaikka ja mitä vielä irti. Joskus käytin vastaavan arkin niiiiiiiin kokonaan pienintäkin koristepalaa myöten, että arkille ei jäänyt juuri yhtään mitään roskiin laitettavaa.

Askartele joulukortit kierrättäen
Vinkki nro 5/10: Leikkaa kaikki kuvat talteen

Joululehdet, mainokset ja muut, oli ne sitten ostettuja, saatuja tai ilmaiseksi mukaan napattuja, otahan sakset käteen. Kaikki jouluinen kuvasto talteen! 

Laitan usein joulun jälkeen lerikseen talteen kaikkia vastaavia jouluisia kuvia joita voisi käyttää seuraavan joulun korteissa. Ei tarvitse sitten alkaa etsimään materiaalia, kun kortti-innostus iskee, vaan on valmiiksi kuvia mistä alkaa alkaa kortteilemaan.

Askartele joulukortit kierrättäen
Vinkki nro 6/10: Uusiokäytä vanhat kortit

Ne kortit, joita et halua säilyttää, sopivat oikein hyvin uusien joulukorttien materiaaliksi. Kuten aiemmin sanooin, niistä saa hyviä toivotustekstejä, usein jopa kahdet, toisen kannesta ja toisen sisältä/kääntöpuolelta.

Tässä muutama kortti malliksi, jotka leikkasin uusiksi korteiksi...

...tällaiset kuvat niistä irtosi! Pipareita, punatulkkuja, toivotuksia.. 

Kuvat voi leikata muutamien millien päästä kuvan reunasta tai sitten jos on iso kuva niin ihan ns. kuvan sisäpuolelta. Jos jättää selkeät reunat tai leikkaa kunnolla reunan sisäpuolelta niin saa kuvan leikattua usein paljon tasaisemmin ja nopeammin ilman pikkutarkkaa saksilla syhertämistä. 

Vasen kortti on hyvä esimerkki tuollaisesta kuvasta, jossa ei ole mitään isoa leikattavaa. Silloin pienet kuvat voi jakaa useampaan kuva-alueeseen. Tästä sai kaksi metsämökki-kuvitusta.

Oikea kortti taas jäi käyttämättä, leikkasinkin siitä vain tekstin. Itse kuva ilman tekstiä tuntui vähän synkältä ja muutenkin liian kirkkomaiselta. Vältän korteissa kaikkia uskontoon viittaavia kuvia, koska kirkot, enkelit ja muut sellaiset eivät välttämättä sovi kaikille saajille (etenkin kun jos kortti menee lahjoituksena tuntemattomalle ihmiselle!).

Tässä mallina kortit, joihin kahden edellisen kuvan leikatut kuvat päätyivät!

Tuo punatulkku-trio mustalla glitter-silkkipaperille on ehkä suosikkini.

Askartele joulukortit kierrättäen
Vinkki nro 7/10: Tee kortteja sarjoina

Jos saat jostain leikattua samaa kuvastoa tai taustapaperia useampaan korttiin niin tee niitä muutamien korttien sarjoina. Saat niistä erilaisia, mutta silti ne on helppo valmistaa sarjana liukuhihnalta. Ei tarvitse miettiä kunkin kortin kohdalla erikseen et minkälaisen teet, kun saat ensimmäisestä kortista vähän ideaa, sitten vain vähän muuttelet asettelua - ja eikun liimaamaan paikoilleen!

Askartele joulukortit kierrättäen
Vinkki nro 8/10: Koristele jämäjutuin

Viimeisen silauksen antavat jämäteipit ja vanhoista korteista irroitetut koristeet. Jämälangoista ja -nauhoista voi tehdä rusetteja, jotka tuovat moneen korttiin kivaa kolmiulotteisuutta. Jopa korkkikontaktin askartelusta laitoin joulukorttiaskartelulootaan silput talteen. Niistä tuli ohuita korkkiteippikoristeluita.

Raitakortissa on muuten myös vinkki nro 4:ssa mainittuja röpelöteippejä tarra-arkin tekstien välisistä alueista. Ne näyttää yllättävän hauskalta!

Askartele joulukortit kierrättäen
Vinkki nro 9/10: Yhdistä tyylejä rohkeasti 

Joskus tulee vastaan tilanne, että on kiva kuva, mutta tuntuu ettei oikein saa rakennettua siihen kokonaisuutta. Silloin voi laittaa reilusti vaan ihan random-taustan taakse - tässä mallina kaikissa neljässä lahjapaperia! Siihen päälle reilu iso kuva. Usein lopputulos yllättää, kun yhdistää kaksi ihan erilaista yhteen. Voikin tulla just hyvä pari.

Askartele joulukortit kierrättäen
Vinkki nro 10/10: Anna kuivua painon alla

Kaikki ohutta paperia paksumpaa kannattaa liimata kostealla liimalla eli puikkoliimaa vahvemmalla. Kaikki paperiaskartelua tehneet tietävät, että sehän vetää ryttyyn kortin hyvinkin nopeasti (kuten kortti oikealla). Hommaan auttaa se, että käyttää hyvin ohuesti liimaa, ei vedä ihan täysin reunaan asti sitä (jotta jää vähän ns. leviämisvaraa ilman, että liima tursuaa kuvan yli korttipohjalle) ja sujauttaa kortin heti painon alle kuivumaan. Käytän kirjoja ja kirjan ja kortin välissä jotain suojaa (kartonki, vanha muovitasku tms).

Kuvan kaikki kuuset ovat lahjapaperista leikattuja. Näistä tuli yksinkertaisen kivoja!

Nyt kaikki viikonloppuna kortteja askartelemaan!


Ja huomenna sitten askarrellaan 4. luukussa jotain ihan muuta!

10 kommenttia:

 1. Nää on niin kivoja! Itse olen näitä kierrätyskortteja myös väsäillyt.Ttänä vuonna 81 korttia lähtee ikääntyville :)
  Mulla on niin paljon askartelu härpäkkeitä, että vielä vaan riittää useammalle vuodelle tarpeet.
  Tykkään tästä mahdollisuudesta tehdä hyväntekeväisyyttä erityisen paljon, koska tässä ei voi kukaan käyttää apua väärin vaan kaikki voittavat! Saan itse tehdä kortteja ja korttien saajat saavat iloa!
  Olen välillä käynyt katsomassa lisää ideoita täältä, joten kiitos kun pidät tätä blogia :)
  Ja pidän myös tästä joulukalenterista paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) 81 korttia on hieno määrä, ihanaa et myös lahjoitat joulumieltä korttien muodossa ikääntyville! Mukava kuulla, että pidät. Toivottavasti saat lisää mieluisia ideoita jatkossakin :)

   Poista
 2. Vau! Ihania ideoita. Tällä kertaa lähti ihan ostetut kortit, mutta ehkä jonain vuonna itsetehdyt. Erityisesti korttien kierrätys kiinnostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) No nythän sitä voi jo innostuessaan askarrella kierrätyskortteja valmiiksi ensi jouluksi ;)

   Poista
 3. Olipa aivan mieletön joulukorttikattaus ja ideapankki.
  Kiitos Sinulle.

  Minun kalentereissani oli tänään minun tämänvuotinen joulukortti!

  http://tauvonpaikka.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä :) mukavaa, jos löytyi ideoita vaikkapa tulevien joulujen kortteihin :)

   Poista
 4. Ompa kivoja! Ihanan inspiroiva postaus! En ole itsekään halunnut enää ostaa uutta korttitarvikkeita, kun uusiokäytettävää materiaalia löytyy vähän joka paikasta, jos huomaa vain "sillä silmällä katsoa" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) mitäs sitä turhia ostamaan ja kuluttamaan täysin uutta, jos kivaa saa myös uusiokäytettynä! :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.