tiistai 21. joulukuuta 2021

21. luukku: Öljystä kynttilä

Kun on enää kolme yötä jouluun...

Ks. tästä blogijoulukalenteri 2021: 1. Enkelikellon muodonmuutos / 2. Vessapaperihylsyistä kuusi + muita vinkkejä / 3. Askartele joulukortit kierrättäen 10 vinkkiä / 4. Pakkauspaperista jättipaperitähdet / 5. Jämälangoista makrameekuusia / 6. Paperista himmeli / 7. Pilleistä olkipukki / 8. Kranssi kahdella tapaa: Perinteinen vai moderni diy-eukalyptuskranssi? / 9. Ristipistokoristeet lankajämistä / 10. Aaltopahvista pahvipikselikoristeet / 11. Kangastilkuista punottu sydänkoriste / 12. Vuosipallo 2021 / 13. DIY-lahjalaatikot / 14. Ekologisemmat lahjapaperit 10 vinkkiä / 15. Kestävät lahjakassit / 16. Kestopakettikortit eri tavoin / 17. Pakettien koristelua 10 ideaa / 18. Konvehtilaatikoiden kierrätystä / 19. Muhkut pehmokoristeet 4 ideaa / 20. Virkatut joulutortut ja muut jouluherkut

Eilen leikittiin virkatuilla joulutortuilla, nyt sitten jollain muulla. Paitsi, että tämä ei ole yhtään leikin asia. Paloturvallisuus ennen kaikkea, sillä asialla ei leikitä. Mutta homma oli niin outo, että oli aivan totaalisen pakko kokeilla, että todellako se toimii? Siis oikeastiko? 

Nyt kun monet kynttilämeiningit ovat DIY-hommissa suosittuja, niin täten julistan, että laiska kynttiläfiilistelijä, nolla budjetin ihminen tai muuten vaan aivan kaiken kierrättäjä ilahtuu tästä pöytäkeskustelusta kuullusta ideasta:

Ruokaöljykynttilä.

Kyllä: öljystä kynttilä! Ei kynttilämassan sulatusta, ei mitään muuta kuin ruokaöljyä kuppiin ja polttelemaan. Eikö kuulostakin jotenkin vähän uskomattomalta ja oudolta?

Öljystä kynttilä - homma menee näin:

Kun rypsi- tai muussa ruokaöljyssä käristelet, eläpä hättäile. Ei tartte bioksi kuskata kaikkea öljyä, voit suodattaa osan siitä harson tai musliinikankaan läpi. Jäähdytä ensin kuitenkin. Sitten lorauta rippeistä ja hitusista suodatettua öljyä öljyä pieneen kynttiläkuppiin tai muuhun vastaavaan mikä varmasti kestää toimia kynttiläkuppina. Tässä on käytössä soijavahakynttilästä jäljelle jäänyt lasipurkki.

Aseta pieni sydänlanka keskelle. Sellainen missä on valmis metallinen jalusta on hyvä. Anna langan tulla vain vähän öljyn yli. Sitten sytytä varovasti ja voila: sehän palaa.

Ensin olin ihan supervainoharhanen. Entä jos se ei olekaan turvallinen? Entä jos se räjähtää koko homma? En kyllä tiedä miksi se olisi räjähtänyt, mutta koska vainoharhaisuus.. Siinä sitten tuijottelin liekkiä ja olin valmis minä hetkenä hyvänsä tukahduttamaan koko homman. 

Tätä kynttilää vaan ei hirveästi käytössä siirrellä, etenkään jos kippo on melko täynnä öljyä. Öljykynttilä palaa suht hitaasti, joten kipon ei muuten todellakaan tarvitse olla iso. Öljyä ei todellakaan tarvitse olla paljoa.

Kokeilin myös jotain ehkä hiukan kyseenalaista (en linkitä lähdettä, koska kyseenalaisuus) pirkkaniksikikkaa, jossa öljyn päälle lisätään appelsiinisiivu (leikattuna poikittain, jolloin keskelle jää karasta pieni lohkojen välinen kolo sydänlangalle). Ohjeistus oli vuodelta pottu ja kivi ja epäilin sitä kyllä heti. No eihän se öljy yksistään jaksa siivua kantaa pinnalla. Ei vaikka käytössä oli ohut mandariini-satsuma-mikälie (koska appelsiinia ei ollut ja jos olisikin, eihän se olisi kippoon mahtunut).

Hetken se pysyi pinnalla ja sitten vajosi. Oli se kaunis siinä pinnalla, mutta on sillä kiva funktio pohjallakin. Pitää nimittäin paremmin sydänlangan keskellä ja suorassa! Omani tahtoi viistää liikaa kohti purkin reunaa. Siivu auttoi poistamaan tuon ongelman.

Ja tuo se mandariinisiivu kynttilään väriä - ihan kuin ei enää pelkkää öljyä olisikaan!

Ihan hauska tämä. Olen testipoltellut öljykynttilää useina iltoina ja kasvattanut luottoa siihen, että se todella toimii. Käytön jälkeen kiertänyt purkkiin kannen kiinni ja nostanut jääkaappiin (koska mandariini). Eipähän ainakaan avonaisena kaadu ja sotke paikkoja.

OHO, enää kolme luukkua jäljellä!

4 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.