maanantai 20. joulukuuta 2021

20. luukku: Virkatut joulutortut

Se on JOULUVIIKKO! Hurjaa. Onko todella? No on se! 

Jouluviikko starttaa jollain hupaisan hauskalla. Jollain herkullisella, mutta nollakalorittomalla. Jollain jämälangasta tehtävällä, supernopealla, viime hetken jouluisalla fiilistelyidealla. 

Ks. tästä blogijoulukalenteri 2021: 1. Enkelikellon muodonmuutos / 2. Vessapaperihylsyistä kuusi + muita vinkkejä / 3. Askartele joulukortit kierrättäen 10 vinkkiä / 4. Pakkauspaperista jättipaperitähdet / 5. Jämälangoista makrameekuusia / 6. Paperista himmeli / 7. Pilleistä olkipukki / 8. Kranssi kahdella tapaa: Perinteinen vai moderni diy-eukalyptuskranssi? / 9. Ristipistokoristeet lankajämistä / 10. Aaltopahvista pahvipikselikoristeet / 11. Kangastilkuista punottu sydänkoriste / 12. Vuosipallo 2021 / 13. DIY-lahjalaatikot / 14. Ekologisemmat lahjapaperit 10 vinkkiä / 15. Kestävät lahjakassit / 16. Kestopakettikortit eri tavoin / 17. Pakettien koristelua 10 ideaa / 18. Konvehtilaatikoiden kierrätystä / 19. Muhkut pehmokoristeet 4 ideaa

Virkatut joulutortut!

Joulukalenteria suunnitellessa eka lukkoon lyöty luukkuni mielessä oli virkatut joulutortut. Ei hajuakaan miksi ja mitä varten, mutta joulutorttuja oli nyt vaan tehtävä. Kun onhan sitä virkattu niin runebergintorttu, laskiaispulla ja juustokakkukin, joten miksei myös joulutorttuja? 

Ja niitähän sitten virkkasin. Että vaikka viime hetken ideana mainostan, meikäläisellä nämä oli ensihetken fiilistelyä tulevaan joulusesonkiin.

OHJE: Virkatut joulutortut

Tarvitset: 3 virkkuukoukun ja sille sopivaa puuvillajämälankaa beigenä ja tummanruskeana. Luumuhilloksi sopii myös villa- ja akryylijämät. Lisäksi tarvitset paksun neulan.

Tee näin: Virkkaa 16 kjs. Aloita koukusta laskien 3:sta silmukasta ja virkkaa 14 ks, käänny. Virkkaa 1 ks jokaiseen s:saan paitsi jätä eka ja vika s välistä eli rivi vähenee kummastakin suunnasta aina 2 s. Toista kunnes jäljellä on enää 3 s. Virkkaa 3 ks ja katkaise lanka. 

Tee neljä samanlaista kappaletta. Voit jättää yhteen pidemmän langanpään, muut langanpäät voit päätellä.

Kokoaminen:

Ota paksu neula ja ompele kapenevien päiden laidat yhteen noin kolmion puolesta välistä alkaen. Muutama pisto riittää reunojen yhdistämiseen. Tuo lopuksi lanka keskelle ja tarvittaessa vedä keskelle jäänyt reikä umpeen.

Virkkaa luumuhillo: 
Virkkaa taikasilmukkaan 8 ks + ps. Virkkaa 2 ks jokaiseen s:aan. Jos pyörylä on vielä liian pieni, jatka kolmas kerros *1 ks, 2 ks samaan s:aan*, toista *-* koko krs, ps. Katkaise lanka. 

Viimeistely: 
Jätä luumuhillon langanpäät pyörylän alle ja ompele muutamin piilopistoin hillo paikalleen. Kokoa laidoilta joka toinen reuna kohti keskustaa kuten joulutortun leipomisessakin. Ompele kärjet yhteen ja kiinnitä keskelle napakasti.

Herkkuja, mutta nolla kaloria! 

Ja sitten voi ajatella, että mitäpä sitä näistä? Ehkä laitan näihin ripustuskoukun ja laitan joulukuuseen, siellä ehkä on vielä pari oksaa vapaana. Tai ehkä hivautan nämä leikkiruoaksi pikkutytön joulupakettiin. 

Tortulle kaveria kanssa, ruskeasta langasta tulee pikkupipareita.

OHJE: Virkatut pikkupiparit

Tee näin: Virkkaa taikasilmukkaan 8 ks + ps.  2. krs: Virkkaa 2 ks jokaiseen s:aan, ps. 3. krs: *1 ks, 2 ks samaan s:aan*, toista *-* koko krs, ps. 4. krs: *1 puolipylväs + 1 pylväs samaan s:aan, 1 puolipylväs + 1 ks samaan s:aan, ps*, toista *-* koko krs, ps. Katkaise lanka. Lisää kuorrute: Virkkaa reunan ympäri kiinteitä ketjusilmukoita. Lanka voi olla pohjan lankaa ohuempaa.

Katso myös virkattujen piparimukinalusten ja pöytablettien ohjeet.

Tai entäpä virkattu karkki? Kyllähän jouluna konvehteja pitää olla!

OHJE: Virkatut karkit

Tee näin: Virkkaa 4 kjs, aloita koukusta laskien 3:sta s:sta ja virkkaa 2 ks, käännä. 2.-3. krs: Virkkaa 2 ks jokaiseen s:aan, käännä. 4.-5. krs: 1 ks jokaiseen s:aan, käännä. 6. krs: 2 ks yhteen 6 kertaa, käännä. 7. krs: 2 ks yhteen 3 kertaa, käännä. Virkkaa päälle vinoja raitoja kiinteillä ketjusilmukoilla. Virkkaa päihin (valkoisella tai muulla värillä): 2 ks samaan s:aan, käänny ja toista. Päät pitäisivät levenetä ja keskuksen reunat voi sulkea, jolloin karkki saa pötkylämäisen muodon ja päät jäävät vapaaksi karkkikääreen tavoin.

Tai jos virkkaus ei ole sun juttus, voi karkkipötkylät tehdä kangastilkusta, piparit polymeerimassasta, karkkikepit silkkimassasta (kovettuu ilman uunia) ja ne joulutortutkin vaikka huovasta tai keinonahasta.

Sitten eikun leikkimään jouluruokailua! Herkullista jouluviikkoa!

 

2 kommenttia:

 1. Ihana suuri kiitos tähtitorttujen ohjeesta! Jep,näin maaliskuussakin aihe on tärkeä!:D Oon etsinyt näiden ohjeita jo tovin aina vain kun oon muistanut. Ja tässä se nyt on suomeksi, iso iso kiitos! :)
  -marjo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, mukava kuulla et ohje on ollut kaivattu! :) eikun virkkaan torttuja, tässä ehtii jouluksi virkkaan torttuja vaikka koko suvulle ;)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.