torstai 9. joulukuuta 2021

9. luukku: Ristipisto-joulukoristeet

Klassikot uusiksi -teema jatkuu! Nyt vuorossa: ristipistot! Voi kyllä: luit oikein. Ne ihan perinteisen r i s t i p i s t o t. Mutta. Näissä on yksi jippo. Vaikka tekniikka on vanha ja tuttu, perinteisistä perinteisin, niin nyt lähtee vähän uutta näkökulmaa jouluun!

Ks. tästä blogijoulukalenteri 2021: 1. Enkelikellon muodonmuutos / 2. Vessapaperihylsyistä kuusi + muita vinkkejä / 3. Askartele joulukortit kierrättäen 10 vinkkiä / 4. Pakkauspaperista jättipaperitähdet / 5. Jämälangoista makrameekuusia / 6. Paperista himmeli / 7. Pilleistä olkipukki / 8. Kranssi kahdella tapaa: Perinteinen vai moderni diy-eukalyptuskranssi?

Joulu ei ole kaikille autuutta ja iloa. Kaikki ei nauti joulusta. Itselläkin on vähän vihan ja rakkauden häilyvä suhde jouluun. Toisaalta joulutan kuin sekopäinen joulutonttu, mutta toisaalta voisin aivan hyvin skipata ainakin joka toisen joulun kokonaan ja huutaa heipat tälle kapitalismin juhlalle. 

Joten niistä aatoksista syntyivät nämä ristipistot. 

Jokainen varmaan tunnistaa mistä elokuvasta yllä oleva teksti on? Aikansa klassikko.

"Jingle bells, jingle bells..
Oh go to hell"

Vähän inhorealismia, vähän sarkasmia, vähän kyynisyyttä, vähän sitä sun tätä. Joskus on joulu myös sitä. Kaikkien ei tarvitse olla kulkusten ilosanomaa. Joskus se voi olla myös brutaalia rehellisyyttä huumorilla.

(Ja suoranaista vainoharhaista pelkoa, että sitä pistelee pahan työhön jonkin kirjoitusvirheen, jonka huomaa vasta jälkikäteen, kun on saanut koko jutun valmiiksi.)

Tein vastaavia ristipistojuttuja joulun henkeen myös toissa vuoden joulukalenterissa. Sieltä löytyy myös teksti Fuck you joulustressi, joka on tälläkin hetkellä kuusessa ihan paraatipaikalla muistuttamassa, että otahan kuule rennosti. Usein (vai aina?) joulustressi on ihan itse luotua ja turhaa reaktiota turhiin asioihin.

Ks. vuoden 2019 jouluristipistot (+kaaviot)

Festive as fuck - Saako joulua ja rumaa sanaa yhdistää? Kyllä saa, mutta silti vähän piti häivyttää loppuosaa. Ei ollut rohkeutta huutaa sitä ihan capslockit päällä.

Tähän myös otin vähän kirjailua. Aida-kankaalle oli vaikea kirjoa mitään kaarevasti!

Ja sitten muutama sananen itse ristipistoilusta.

Kierrätyshenkeen nolla budjetilla nämäkin kuten kaikki muukin tässä joulukalenterissa. Pieniä jämäpohjakangaspaloja eli aida-paloja ja niitä ärsyttävän lyhyitä kirjailulankajämiä, joita jostain syystä on pitänyt säilöä talteen. Niistä se ajatuskin oikeastaan näihin lähti, kun halusin kuluttaa näitä jämiä vähemmäksi. 

Ja koska käytin ihan pätkiä lankoja, tein aina kirjaimia siihen asti, kun väriä riitti. Sini-vihreään tuli aika kiva liukuvärimäinen sävytys! Punaiseen taas oli vaaleanpunaista monessa osassa, mutta sävyt sulautuvat aika hyvin toisiinsa.

Alkujaan piti näihin lisätä helposti vain puiset kehykset. Mutta leikkasinkin ympäryksen vähän turhan ahkerasti ilman mittaamista kehykseen, joten niistähän tuli ihan liian pienet kehyksiin nähden. Ratkaisin asian liimaamalla työt ensin askarteluliimalla nahkapohjalle ja ompelemalla sitten ympärille jämälangalla kehykset.

Kierrätysprosenttia nostaa se, että myös ripustuslenkit ovat 5. luukun makrameekuusi-kaulakorun leikkuujämistä. 

Nämä eivät ole kaikille. 

Ei kaikkien makuun, mutta monen on. Tiedän, että teitä muitakin on siellä.

2 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.