tiistai 14. joulukuuta 2021

14. luukku: Ekologisemmat lahjapaperit

Paketointi-kalenteriteema jatkuu! Eilen aloitettiin itse tehtävillä kierrätyslahjalaatikoilla ja nyt ekopapereilla! 

Seuraa 10 vinkkiä ekologisimpiin lahjapapereihin!

Ks. tästä blogijoulukalenteri 2021: 1. Enkelikellon muodonmuutos / 2. Vessapaperihylsyistä kuusi + muita vinkkejä / 3. Askartele joulukortit kierrättäen 10 vinkkiä / 4. Pakkauspaperista jättipaperitähdet / 5. Jämälangoista makrameekuusia / 6. Paperista himmeli / 7. Pilleistä olkipukki / 8. Kranssi kahdella tapaa: Perinteinen vai moderni diy-eukalyptuskranssi? / 9. Ristipistokoristeet lankajämistä / 10. Aaltopahvista pahvipikselikoristeet / 11. Kangastilkuista punottu sydänkoriste / 12. Vuosipallo 2021 / 13. DIY-lahjalaatikot

1/10 Ekologisemmat lahjapaperit: Uusiokäytä vanhat lahjapaperit

Älä revi, aukaise maltilla - saat lahjan lisäksi kaupan päälle uusiokäytettävät lahjapaperit! Teipit ja rypyt eivät haittaa. Rypyt hälvenee rullalla tai ihan taiteltuna litteäksi (ja sitten tämä uusi taitos paketoinnin taitteeksi). Teipit voi leikata pois tai peittää erilaisin koristeluin.

Muista! Jos lahjapaperi ei ole paperipaperia, sitä ei voi kierrättää paperinkeräykseen. Lahjapaperissa on väriaineita ja usein kaikenlaisia foliointeja ja muovia, joten sen lopullinen paikka on sekajätteessä.

2/10 Ekologisemmat lahjapaperit: Pakkauspaperi

Aloitetaan helpoimmasta - pakkauspaperista! Otan aina kaikki pakkauspaperit talteen. Äärimmäisen hyviä ja todella kestäviä niin postituksessa kuin paketoinnissa. 

Vinkki! Pakkauspaperi tarvitsee vahvan teipin. Jesariin ei silti tarvitse tarttua, laita voin strategisiin kohtiin teipit ja kierrä lahjanarua tai -nauhaa ympärille tiukasti. Kyllä se kiinni pysyy sen avulla.

Ennen en tykännyt pakkauspaperin visuaalisuudesta. Nykysin tykkään tosi paljon! Mitä ryppyisempi, sitä parempi. Siinä on jotain lämpöä ja maanläheisyyttä, mikä kiehtoo.

3/10 Ekologisemmat lahjapaperit: Tartu paperipapereihin

Pienen paketin voi hyvin kääräistä kirjansivuun, printattuun printtiin (käytä vain ilmaisprinttejä, joita saat käyttää ettet riko tekijänoikeuksia) tai tavalliseen kopiopaperiin. Kirjansivuista saa isommallekin lahjalle paperin, kun liimaat kevyesti puikkoliimalla niitä toisiinsa tarvittavan kokoiseksi arkiksi. 

Tavallisen piirrustuspaperin voi myös piirrellä tai tussailla. Valitse vain tyyli - onko se piiruntarkka vai huoleton ja vapaa? Minä menin tässä jälkimmäisellä. Omia kuoseja tekee tussilla helposti ja vaivatta!

Vinkki! Voit kokeilla myös paketoida näihin:
- Kartat ja muut vastaavat isot arkit
- Vanhat piirrustukset (etenkin lasten, eikö olisi hauska lisä vaikkapa isovanhemmille tai kummille?)
- Sanomalehti- ja mainospaperit

4/10 Ekologisemmat lahjapaperit: Rupea taiteelliseksi

Jos tussi ei riitä peittämään paperin läpikuultavuutta, tussaa sitä enemmän! Tartu vaikka siveltimeen ja tee oma printti vesiväreillä. Tässäkin saa olla huoleton ja suurpiirteinen. Sinnepäin-maalaus sopii hyvin vesivärilahjapaperiin. Tässä kannattaa käyttää mahdollimman vähän vettä eli maalaa niin kuivalla kuin pystyt. Vältät sillä paperin ruttaantumisen.

Vinkki! Laita lapset hommiin ja anna heidän maalata isoille paperi-arkeille (A2 on jo aika hyvä kooltaan) tämän vuoden joululahjapapereita!

5/10 Ekologisemmat lahjapaperit: Paina omia kuvioita

Olipa se sitten klassinen pottu-leimasin tai muu muovista leikattu kuvio, voit hyvin myös taiteilla oman yksinkertaisen printtikuvion. Tämä on tehty akryylimaalilla lähetyksen mukana tulleeseen tavallista kopiopaperia ohuempaan paperiin.

Vinkki! Leimasin voi leikata vaikkapa take away -muovilaatikosta. Usein se on vaikea nostaa sormin paperilta ilman tuhruja. Säästät paperin ja sormesi pikkutahroilta, kun laitat leimasimen taakse jonkun nostovivuksi. Apuna voi olla pala pystyyn teipattua teippiä tai vaikkapa nuppineulan pää.

Entäpä muut materiaalit paketoinnissa?

6/10 Ekologisemmat lahjapaperit: Kiedo kankaaseen

Tutustu japanilaiseen furoshiki-paketointiin ja kiedo paketti kankaaseen (netistä hakusanalla löytää paljon erilaisia kankaan taittelumalleja!). Etenkin kiiltäväpintaiset, ohuet kankaat ovat upeita paketoinnissa. Skarpeimpiin kulmiin sopii myös hyvin puuvillakankaat.

Vinkki! Jos saaja ompelee, hän varmasti riemuitsisi kauniista kangaspalasta. Mutta jos saaja ei käsitöitä tee eikä mahdollisesti osaa ottaa furoshikiä jatkokäyttöön niin silloin kankaan voisi vaikkapa huolitella (jotta kankaasta riippuen sen voisi ottaa oikeaan käyttöön liinana, keittiöpyyhkeenä tms), jotta paketoinnin zero waste -ketju ei katkeaisi.

7/10 Ekologisemmat lahjapaperit: Hyödynnä pakkausmuovit

Jos kestävää haluaa niin mikäs sen kestävämpää kuin ihan suora muovi? Tästä ei pukkaa kovankaan kirjan tai paketin kulmat läpi kuten tavallisessa lahjapaperissa. 

Eli otahan pakkausmatskut taas käyttöön. Tai hienot muovikassit, jos sellaisia on! Ole se kumpi vain, useimmiten nurja puoli on aina logovapaa ja yksivärinen. Eikun siis vielä kerran käyttöön ja sitten vasta roskiin. Ekologisuutta sekin, jos mikä vain muovi pääsee edes vielä kerran käyttöön - ja sellaiseen käyttöön mikä korvaa jonkun kertakäyttöisen tuotteen käytön (eli sen kaupasta ostetun lahjapaperin).

8/10 Ekologisemmat lahjapaperit: Käytä se oudoinkin

Ja jos kiiltoa haluaa niin sipsit sentään, niissä pusseissahan sitä vasta on! Pikkupussi käy pussina sellaisenaan, eikun lahja sisään ja pussi kiinni. Jättisipsipussista saa "foliopaperin" isommallekin lahjalle.

Vinkki! Pese pussi ensin! Laita tiskatessa tiskivettä sisään ja huljuttele kunnolla tai avaa pussi auki ja hinkkaa sipsirasvat rätillä ja tiskiaineella pois. Aseta nurin tai ripusta kuivumaan ennen käyttöä.

(Mietin ensin, että kehtaako tätä vinkkiä tuoda esiin ettei ihan hulluksi luulla. Paketoida nyt sipsipussiin? Mutta on tässä blogissa hullumpiakin asioita kierrätetty! Joten menkööt, joulun ja ekologisuuden kunniaksi. Ehkä tämä on yksi pieni pyrkimys vähentää roskien uudelleen käytön stigmaa. Kaikelle uusiokäytölle kunnia!)

9/10 Ekologisemmat lahjapaperit: Paketoi ilman teippiä

Teipin käyttö on yliarvostettua. Olen vakaasti sitä mieltä, että liian moni käyttää liian usein ihan liikaa teippiä. Eli muovia. Vähempikin riittää, tuleehan siihen useimmiten naru päälle. 

Voit myös hyvin paketoida kokonaan ilman teippiä: Aseta tasainen lahja vinottain olevan paperin päälle, eli kulma itseäsi kohti, ei suora reuna kuten normaalisti. Nosta alakulma ylös lahjan päälle. Taita toinen laita alas lahjaa myöten. Nosta sivukulma ylös. Toista sama toiselle puolelle. Taita ylätaitoksesta kulmat lahjaa vasten kummaltakin puolelta ns. M-taitokselle, jolloin yläkulman reunat ovat suorassa linjassa lahjan kanssa - ja taita kulma alas eli taitos on täysin lahjan levyisenä lahjan päällä. Taita kulma sivukulmien alle ns. taskuun. Tämä paketointityyli sopii parhaiten ohuempaan paperiin, mutta onnistuu myös näin jäyhempääkin. 

10/10 Ekologisemmat lahjapaperit: Paketoi reilusti liian pieneen

Oli se sitten kirjan sivu, piirrustus, mainoslehtien tai sipsipussi - ei haittaa, vaikka se on liian pieni! Jos asetat lahjan paperin päälle 1. kuvan tyyliin ja toteat, että eihän se riitä ympärille niin sano, että kyllähän muuten riittää!

Jippona on DIAGONAALIIN paketointi. Käännä lahja vinosti suhteessa paperiin kuten edellä ilman teippiä paketoinnissa. Nosta kaikki kulmat ylös ja pistä yhdellä teipin palalla viimeinen kulma kiinni. Kas. riittikö? Kyllä muuten riitti. 

Tämä diagonaalipaketointi on hyvä kahdesta syystä a) pakkauspaperia kuuluu vähemmän ja b) teippiä tarvisee vain yhden palan. Eli aika win-win! Plus ihmiselle, joka kokee paketoinnissa päätyjen taittelut hankalaksi niin eipä koe tässä, sivujen nosto ylös ja kohti keskustaa on paljon helpompaa. Kokeile vaikka!

Voila! 

Jos nyt ekologisuuden aste ei paketoinnissa parene niin sitten ei millään. Nyt on siis kierrätyslahjalaatikot ja ekologisemmat paperit hollilla - mutta mitä ihmettä sitä vielä? Paketointi-teema jatkuu vielä monta päivää! Kuka arvaa mitä kaikkea se vielä sisältää?

Kuulen mielelläni mihin kaikkeen sinä olet paketin kääräissyt? 
Oliko tuttuja ideoita tai tuliko jotain ihan uusia ajatuksia paketointiin?

6 kommenttia:

 1. KIITOS KIITOS !!!

  Sinulla on huippuihania ideoita "lairasta laitaan" ja joulukalenteri on aivan ihana!

  Hyvää joulunodotusta ja on todella ihana avata päivittäin sinun joulukalenterisi, jossa on joka päivä runsaasti ihania ideoita toteutettaviksi !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä ja kiitos itsellesi mukavasta kommentista :) ihana kuulla, että olet tykännyt seurata kalenteria! Toivottavasti täältä löytyy paljon seurattavaa ja ideoita myös joulukalenterin jälkeen :)

   Poista
 2. Hyviä ideoita! Mä käytän lahjapapereita uudelleen. Ja lopuista paloista teen joulukortteja ja pakettikortteja. Myös lehdistä leikkaan sopivia kuvia, esim lumimsisemia korteille. Korttien pohjaksi pakkauspahveja, niitähän tulee vuoden aikana vaikka kuinka.
  Joskus olen kääräissyt lahjan kierrätyspyyhkeeseen. Teen pellava-puuvillaliinoista pyyhkeet ja ompelen pitsiliinoja koristeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) mahtavaa, että uusiokäytät lahjapapereita sellaisenaan ja myös uudeksi askarteluksi! Pyyhkeet ovat erittäin hyvä idea :)

   Poista
 3. Ihania ideoita <3 itse olen jo vuosia pistänyt lahjakasseja talteen mitä on saanut lahjan mukana ja niitä onkin aina hyvä laittaa eteenpäin lahjaa antaessa. Ei ole vuosiin tarvinnut ostaa uusia lahjapakkauksia/lahjapapereita ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) kuulostaa hienolta! Mitäpä sitä uutta ostamaan, jos talteen otetuilla pärjää! :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.