keskiviikko 8. joulukuuta 2021

8. luukku: Kranssi kahdella tapaa

Klassikot uusiksi -kalenterin teemaviikko jatkuu. Vuorossa on mitä klassisin luukkusisältö: kranssit! Mutta, jotta siellä ei nyt ihan tylsäksi kävisi, tässä on kranssi kahdella tapaa: se kaikista perinteisin ja sitten vähän modernimpi, uusi klassikko! 

Ks. tästä blogijoulukalenteri 2021: 1. Enkelikellon muodonmuutos / 2. Vessapaperihylsyistä kuusi + muita vinkkejä / 3. Askartele joulukortit kierrättäen 10 vinkkiä / 4. Pakkauspaperista jättipaperitähdet / 5. Jämälangoista makrameekuusia / 6. Paperista himmeli / 7. Pilleistä olkipukki

Ensin se klassikkoista klassikoin!

Kranssi kahdella tapaa: Joulun klassisin kranssi

Vihreää, joulunpunaista, ripaus valkoista.. Käpyjä, tuohea, rusetteja. Perinteistä kaikessa muhkeudessaan.

Vinkkinumero vitonen!

Et tarvitse kranssipohjia. Ihan turhia. Ihan hyvin voit leikata renkulan pahvista. Jos ei ole tarpeeksi paksua hollilla, liimaa kaksi ohuempaa päällekkäin. Litteä pohja on hyvä, siihen on helppo liimata ja se on tasainen seinää vasten (kunhan välillä tarkistaa painopisteen ettei kranssi keikahda). 

Jos haluaa muhkumpaa kranssipohjaa, voi renkulan päälle kietoa vaikka rytyksi painettua sanomalehteä. Tai kangasta. Tai rikkoontunutta muovipussia. Tai ihan mitä vain uusiokäytettävää ja kevyttä materiaalia.

Itse otin kaksi pahvirengasta, kiinnitin siihen valmiiksi ripustuslenkin, liimasin päälle roskiskohtalon saaneesta "muovikuusinauhasta" pätkän.

Sitten hötteitä päälle!

Nämä kaikki on myös lähes tulkoon roskiskamaa. Tuohisydämet, rikki. Kävyt, rikki. Pikkukoristeoksat, rikki. Muut koristeet, rumia ja ällöttäviä. Purettuna ihan ok.

Liimasin koko runsaan komeuden ihan vaan kuumaliimalla. Oli äkkiä valmista ja eikä tarvinnut odotella kuivumista. Kyllä kuumaliimapistooli on ihan ykkönen kranssipuuhissa.

Tästä kuvakulmasta katsottuna kranssi näyttää sisällä tosi kivalta, kun se jotenkin yhdistyy joulukuuseen.

Ja sitten entäs se modernimpi versio joulukranssista?

Kranssi kahdella tapaa: Moderni kranssi

Kuka on nähnyt viime aikoina vastaavia puolikranssikoristeluita? Että metallirengas vain ja siinä puolet tai vähemmän koristelua? Ja usein havuina tai eukalyptuksen oksina? Hep, minä ainakin.

Ja nyt päätin toteuttaa idean KESTONA. Eli kestävä DIY-versio eukalyptuskranssista. Onhan ne eukalyptukset kyllä oikeastikin kestäviä. Ne kuivuvat aika nätisti ja eikä helposti varista lehtiään. Mutta DIY-versio? Onko se mahdollista? On!

OHJE: Eukalyptuskranssi

Mitä tarvitset? Metallirenkaan, vihreitä jämäkartonkeja, virheää silkki- ja/tai kreppipaperia*, metallilankaa (ei tarvitse olla virheää), lisäksi puikkoliimaa, paksu sukkapuikko (tai muu vastaava tikku, myös kynä käy), isohko neula, sakset ja leikkaavat pihdit.

* On muuten tuo kreppipaperin jämä aika varmasti lapsuudesta! En ole koskaan ollut iso kreppipaperin ystävä ja näyttäisi siltä, että yhdellä kreppipaperipakkauksella pärjää näköjään sen parikytä vuotta helposti. Nyt viimeisiä viedään, on aikakin saada tuo jämä kulutettua pois.

OHJE:

1. Leikkaa eukalyptuksen lehtiä. Osa lehdistä voi olla ns. nurinpäin olevia sydämiä. Leikkaa suurin piirtein kooltaan samanlaisia lehtiä, mutta muoto saa silti vähän varioida. Muotoile sukkapuikon tai kynän avulla lehtien reunoja vähän kaareviksi. Paina keskelle pehmeää alustaa vasten sukkapuikolla tai kynän tylsällä päällä lehtiruoti.

2. Pistä neulalla lehden alaosaan reiät ja pujota metallilanka niistä läpi, taita pää  alaspäin. Tee pari pidempää vartta, muut saa olla lyhyehköjä.

3. Leikkaa silkki- ja/tai kreppipaperista 1-2 cm leveitä suikaleita ja päällystä kaikki lyhyet varret puikkoliiman avulla. Puikkoliima riittää kyllä paperisuikaleiden kiinnittämiseen.

4. Päällystä pitkät varret ja yhdistä samalla päällystetyt pikkuvarret varsiin.

5. Kierrä eukalyptusoksat renkaaseen. Et tarvitse mitään erityistä kiinnitystä, metallilanka kiertyy renkaan ympärille nätisti ja pysyy paikallaan ilman kiinnittämistä.

Ja sitten onkin valmista! Lisää vain mieleinen ripustusnauha.

Tästä tuli yllättävän kaunis ja herkkä. Kaukaa katsoessa ei näe, että kyseessä onkin ihan vaan kartonki.

Tämä jää kyllä käyttöön joulun jälkeenkin. 

Siinä on kaksi kranssia kahdella tapaa - hyvin erilaisilla sellaisilla!

Perinteistä runsautta kaikkine koristeineen vai pelkistettyä herkkyyttä ja ilmavuutta? Kumpi on enemmän sinun tyyliisi? Perinteinen klassikko vai moderni klassikko?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.