torstai 16. joulukuuta 2021

16. luukku: Kestopakettikortit eri tavoin

16. luukku, kylläpä etenee tämä kalenteri ja vauhti senkun kiihtyy! Paketointi-kalenteriteema jatkuu!

Ks. tästä blogijoulukalenteri 2021: 1. Enkelikellon muodonmuutos / 2. Vessapaperihylsyistä kuusi + muita vinkkejä / 3. Askartele joulukortit kierrättäen 10 vinkkiä / 4. Pakkauspaperista jättipaperitähdet / 5. Jämälangoista makrameekuusia / 6. Paperista himmeli / 7. Pilleistä olkipukki / 8. Kranssi kahdella tapaa: Perinteinen vai moderni diy-eukalyptuskranssi? / 9. Ristipistokoristeet lankajämistä / 10. Aaltopahvista pahvipikselikoristeet / 11. Kangastilkuista punottu sydänkoriste / 12. Vuosipallo 2021 / 13. DIY-lahjalaatikot / 14. Ekologisemmat lahjapaperit 10 vinkkiä / 15. Kestävät lahjakassit

Paketoinnissa on nyt käyty läpi niin laatikot, paperit kuin kestolahjakassitkin... ja kestokasseista on helppo siirtyä KESTOPAKETTIKORTTEIHIN.

En ole varmaan koskaan ostanut valmiita pakettikortteja. Joskus jostain saanut valmiita, mutta muuten olen lapsesta asti paskarrellut niitä itse. Useimmiten saaduista pakettikorteista. Tai saaduista joulukorteista. Muista kartongeista ja kuvista.

Mutta nyt olen kääntynyt siihen, että ihan hyvin voisi olla myös kestolahjapakettikortteja! Varsinkin pariskunnan tai perheen kesken ne toimisivat vuodesta toiseen merkkinä mikä lahja oli kellekin.

Otetaas kestopakettikortteihin kolme ideaa!

Kestopakettikortti-idea 1/3

Virkattu pyörylä on kuin pieni tasku! Siihen voi ujuttaa lahjan saajan nimen lapulla. Seuraavana vuonna lappu pois ja uusi tilalle - kätevää, eikö? Uudelleen käytettävä läpyskä toimii vaikka hamaan tappiin asti ja (paperi)roskiin menee vuosittain vain pieni pala paperia.

Esittelin nämä pikaisesti vinkkinä jo viime vuoden joulukalenterissa, mutta nyt tulee myös ohje näihin jämälankavirkkauksiin! (Spoiler: Ja huomenna myös ohje tulossa noihin kestolahjaruusukkeisiin!)

Virkatut kestopakettikortit 

Tarvikkeet: Puuvilla- tai villajämälankaa, virkkuukoukku langan ja käsialan mukaan (näissä 3), kirkasta muovia* esimerkiksi pakkausmateriaaleista.  

Tee näin: 1. krs: Tee taikasilmukkaan 1 kjs + 8 s, sulje krs ps:lla. 2. krs: 2 ks jokaiseen s:aan (= 16 s). 3. krs: *1 ks, 2 ks samaan s:aan*, toista *-* krs loppuun (= 24 s). 4. krs: *2 ks, 2 ks samaan s:aan*, toista *-* krs loppuun (= 32 s). 5. krs: *3 ks, 2 ks samaan s:aan*, toista *-* krs loppuun (= 40 s). Päättele. Tasku: Leikkaa muovista virkatun ympyrän kokoinen pallo. Leikkaa pallosta yläreunasta “hattu” pois. Pistele esimerkiksi silityslaudan päällä muovin kaarevaan reunaan silmukoiden kohdalle reiät. Aseta muovi virkatun ympyrän päälle ja virkkaa 1 ks jokaiseen s:aan, virkkaa kokonaan työn ympäri (vaihda tarvittaessa ohuempaan koukkuun). Lisää keskellä taskun yläosaa 20 kjs ripustuslenkiksi.

* Kokeile pistää neulalla muovin läpi. Muovi ei saisi revetä piston reunasta. Halutessasi voit myös ommella neulalla muovin virkattuun taustaan kiinni.

Kestopakettikortti-idea 2/3

Tontun pakettikortit! Tässä on paperinkierrätyksen soveltuva versio ja siitä kestävä, useamman materiaalin versio, jossa on virkatun kestopakettikortin lailla myös takana kirkas tasku vaihdettavalle viestilapulle.

Kestopakettikortit askartelemalla

Tarvikkeet paperiversioon: Kartonkia - eipä se muuta tarvitse.

Tarvikkeet kestoversioon: Kartonkia (tässä vihon muovisekotteista kantta), kirkasta muovia esimerkiksi pakkausmateriaaleista (tässä taisi olla muuten eräänlaisesta rikkoontuneesta läpällisestä kansiotaskusta), tölkkinipsuja soljiksi.

Tee näin paperiversio: Leikkaa pyörylä, suikale ja pieni suorakulmio, jonka sisään suikaleen menevät aukot. Ujuta suikale tämän paperisoljen läpi ja liimaa pyörän päälle. Tee reikä yläreunaan kiinnittämistä varten.

Tee näin kestoversio: Leikkaa pyörylä ja suikale, joka mahtuu tölkkinipsun läpi. Ujuta suikale nipsuun. Aseta pyörylää isomman muovipalan päälle ja suikalevyö pyörylän päälle. Katso, että muovi ei ole ihan pyörylän yläreunassa, vaan se on vyötä vähän korkeammalla (pyörylän toisella puolella), jotta siihen jää ns. taskunreunatila. Niputa klipseillä tai klemmareilla paketti yhteen ja ompele pyörylän ympäri. Siisti ulkoreunat. Tee reikä yläreunaan kiinnittämistä varten.

Kestopakettikortti-idea 3/3

Ja jos edelliset olivat helppoja niin nämä ovat superhelppoja! Sopivat etenkin, jos olet kiireinen tai et muuten vain jaksa virkata tai askarrella. 

Selkeät ja minimalistiset pakettikortit kierrätyshengessä syntyvät ihan vaan kartongista tai muovista (mikä vain leikattava muovi vaikkapa rasioista, kansioiden kansista tms). Leikkaa ja puhko yläreunaan reikä - done! Mitä vahvempi kartonki tai muovi, sitä kestävämmät tulee. 

1 kommentti:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.