sunnuntai 19. joulukuuta 2021

19. luukku: Muhkut pehmokoristeet

Oho, se käy vähiin taas ennen kuin loppuu. Se on jo 19. luukku ja neljäs adventtisunnuntai!

Tämä luukku on nimeltään muhkut pehmokoristeet! Isoja, pehmeitä kuusenkoristeita. Sellaisia mitkä eivät paljoa paina ja mitä eivät mene rikki, vaikka koko kuusi kaatuisi! Adventtisunnuntain kunniaksi seuraa neljä erilaista ideaa.


Muhku pehmokoriste 1/4
Lumipallo pompompalloista

Superhelppo, joka sopii sinulle, joka tykkäät nopeista kuumaliima-askarteluista. Tämä ei paljoa ohjetta kaipaa, mutta sanotaas nyt pähkinänkuoressa kuitenkin: liimaa valkoisia tupsuja massapallon ympärille. Liimaa ylös ripustuslenkki ja muhkea rusetti.

Muhku pehmokoriste 2/4
Kangaspallot tilkuista

Jos et ole muovipallojen ystävä, voisit olla kangaspallojen ystävä! Myös nämä voisivat olla pyöreitä, mutta litteänä ovat vaivattomammat sekä tehdä että säilyttää. Tarvitset vain jämätilkkuja, jämävanuja (tai vaikka vanhaa sukkahousua tms) ja jämäsatiininauhoja esim. vaatteiden olkasaumoistä. 

Tilkkupalat yhteen, kääntö oikeinpäin ja aukon sulkeminen - helppoa! 

Vinkki! Jos leikkaat kuosillisista tilkuista, katso kuosi  suoraan. Tässä etualalla mainio esimerkki siitä, kuinka kappaleet olivat 100 % symmetriset, mutta koska kuosi vetää vinkkuraan, näyttää koko pallo ihan hemmetin vinosta ja epäsymmetriseltä. No sitä sattuu.

Muhku pehmokoriste 3/4
Tuftattu koriste jämälangoista

Tuftailin (engl. punch needle) pääsiäisenä pupu-koristeen ja silloin jo ajattelin, että pallokoriste jouluna voisi olla myös kiva! Pääsiäisenä mentiin pörröpuolella, tässä valitsin sileämmän puolen. Pörröt jäi sisälle ikään kuin täytteeksi. Viimeistelin pallon samanlailla mitä tein unikko-mukinaluselleni. (Ai hitsi olisinpas tehnyt tästä vielä hitusemman suuremmann niin olisi käynyt sekä kuusenkoristeesta että mukinalusesta!)

Pehmeissä koristeissa on se etu, että voit tehdä reilusti suurempia kuusenkoristeita. Sellaisia mitkä näkyvät ja näyttäytyvät tiheämmänkin kuusen oksilta kunnolla. Ei tarvitse mennä tiirailemaan lähelle. Jos on hyvin pienet koristeet ja iso kuusi, tarvitsee koristeita ihan superpaljon, että iso kuusi näyttää miltään. Kun laittaa suuria koristeita lomaan, alkaa kokoinaisuus näyttämään nopeasti upealta!

Ja sitten vielä yksi muhkea koriste-idea!

Muhku pehmokoriste 4/4
Kangasrusetti tilkuista

Jotenkin olen viehättänyt kuusista, joissa on rusetteja. Mitä isompia, sitä kivempia. Ajattelin kokeilla sopisiko ruseteilla koristelu myös omaan joulukuuseen. 

Leikkasin yhtä rusettia varten noin 15 x 50 cm suikaleen* ja ompelin reunat yhteen, mutta jätin keskelle kääntöaukon. Viistotin päät. Käänsin oikeinpäin ja koska kääntöaukko on pieni ja keskelle jäävä, en sulkenut sitä lainkaan. En solminut rusettia rusetiksi, vaan käänsin reunat 3. kuvan tapaan ja kiedoin jämälankaa ympärille. Avot, valmista!

* On muuten iän vanhasta kirppishameesta tämä kangas.

Kevyet, kevyet koristeet. Ei paljoa (muovi)oksan pää taivu näistä.

Huomaa myös muovipallo, joka sai viime vuonna virkatun päällisen!

Meillä on suuri kuusi ja paaaaljon koristeita. Tykkään, että kuusi saa olla täynnä hilppeitä ja roinaa. Se on se näyttävin jouluelementti. Ja montaa ostettua koristetta siinä ei olekaan, lähes kaikki on itse tehtyä. 

Ks. lisää ideoita itse tehtäviin kuusenkoristeita tästä - mukana mm. huopa- ja makrameekoristeet!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.