maanantai 14. joulukuuta 2020

14. luukku: Kuusenkoristeita

Oho, meinas käydä tämän päivän luukun kanssa köpelösti. Mutta tässä se on! Ja luvassa on mitäs muutakaan kuin joulukuusenkoristeita - jämämateriaaleista! 

Jämälangat, pikkuruiset kangastilkut ja jämähuopapalat, laitahan ne kuusen oksille. Ei tarvitse ostaa uutta materiaalia, jämäset käyvät hyvin. Pienestä langannöttösestäkin pötkii jo pitkälle. Tässä muutama uusi ja pari jo aiemminkin nähtyä omaa kestosuosikkia inspiraatioksi.

// Ks. tästä Joulukalenteri 2020:
1. Himmelityyny / 2. Kestokynttilät / 3. 3D-pahviporo / 4. 4 x DIY-jääpuikko / 5. Helppo revontulitaulu / 6. Heijastava lippu / 7. Virkattu minitonttu / 8. Erilaisia DIY-käpyjä / 9. Kierrätetty sukkatonttu /10. Vuosipallo 2020 / 11. 11x joulukortti / 12. 12x erilainen kuusi / 13. Virkattu enkeli
DIY-KUUSENKORISTE: 
Koristeita kangastilkuista

Karkki
Oikean herkkusuun kuusenkoriste, nam! Tähän ei tarvitse kuin neliötilkun, sisälle rullattu tilkkupala ja rusetit päihin. Tarvittaessa liimaa tai muutama ommel. Ja ripustuslenkki tietenkin. 

Joulusukka
Pala samettia ja pieni leikkuupala teddyä. Niistä tuli sitten pehmoinen, pieni sukka. Naapurioksalla myös vanha, harmaa joulusukka. Se ei kyllä erotu enää seinästä kaikessa tylsässä harmaudessaan. Tämä uusi on niin söpö!

DIY-KUUSENKORISTE: 
Koristeita makrameetyön leikkuujämistä

Jos olet joskus tehnyt makrameeta niin eikö olekin ärsyttävää, kun valmiista työstä jää usein lankojen tasauksen tms jälkeen onnettomia 10-15 cm pätkiä? Tässä paria joululahjaa tehdessä jäi kasa pätkiä. Hyödynsin osan niistä kuusenkoristeiksi!

Minikranssi
Pelkillä perättäisillä tasosolmuilla syntyy hauska kranssi. Keskellä kulkee kaksi nyörin pätkää ja solmut on tehty yhdellä vähän pidemmällä lankajämällä. Tasosolmuja pötköön, sitten työn yhteen solmiminen ja päälle satiininauhan liimaaminen. Samalla voi liimata myös solmittujen lankojen päät paikoilleen. Tippa liimaa päälle niin eivät pääse ajan myötä hapsuttumaan ja avautumaan.

Hapsukranssi
Tästä tuli niin hauska! Se on kuin aurinko! Pieniä pätkiä leivonpääsolmulla metallirenkaaseen. Renkaana on mikäs muukaan kuin ohut ja jo käytössä rumaksi tummunut rannerengas.

DIY-KUUSENKORISTE: 
Koristeita lankajämistä 1/2

Minitonttu
7. luukun minitonttu ei paljoa lankaa vaadi, mutta tuo sitä suurempaa iloa! Ks. ohje tästä.

Lankapallo
Jämälankaa ja styroxpallo - niistä syntyy neulojan kuusenkoriste! Tippa liimaa siellä täällä pitää langan paikoillaan. Puikot voi pistää mukaan hammastiukuista. Niistä voi halutessaan tehdä enemmän puikkomaiset liimaamalla toiseen päähän pyöreät tai litteät puuhelmet.

DIY-KUUSENKORISTE: 
Koristeita huopajämistä

Huopaporo ja piparityttö
Nämä ovat seikkaileet joulupostauksissa ennenkin, mutta nyt mukaan tulee myös kaavat ja ohjeet! Ks. lisää alta.
DIY-HUOPAKORISTEET

Tarvikkeet: Ohutta huopaa (tummanruskeaa, keskiruskeaa, vaaleanruskeaa, pinkkiä, valkoista, mustaa), satiininauhoja, nappeja, täytevanua, ompelulankaa ja -neula, askarteluliimaa, sakset.

POROPIPARI (korkeus 10 cm)
Tee näin: Kopioi kaavat yllä olevan kuvan mukaan. Leikkaa kaavojen mukaan kaksi kutakin, paitsi kasvoja vain yksi kappale. Ompele kasvot etukappaleeseen laitoja pitkin. Ompele keskelle nappi nenäksi. Harsi etukappaleen nurjalle korvat ja sarvet pään laidoille ja satiininauhasta ripustuslenkki niiden väliin. Ompele etu- ja takakappale vastakkain, jätä pieni täyttöaukko. Täytä vanulla ja sulje aukko. Leikkaa ja liimaa huovasta silmät. Koristele rusetilla ja pilkuilla.

TYTTÖPIPARI (korkeus 8,5 cm)
Tee näin: Kopioi kaava yllä olevan kuvan mukaan. Leikkaa kaavan mukaan kaksi kappaletta huovasta. Ompele toiseen nauhakoristeet käsiin ja jalkoihin. Ompele mahaan napit ja päälaelle rusettikoriste sekä keskelle päätä etukappaleen nurjalle satiininauhasta. Ompele etu- ja takakappale vastakkain, jätä pieni täyttöaukko. Täytä vanulla ja sulje aukko. Leikkaa ja liimaa huovasta silmät sekä punaiset posket. Ompele tai piirrä suu. 


DIY-KUUSENKORISTE: 
Koristeita paksusta huopajämästä

Ompelukone
Jos lankapallo oli neulojan koriste, tämä on ompelijan oma! Siinä huopapala surruttaa menemään tonttulankkia. Tämä on ihana koriste, tykkään myös siitä, että se on pieni, litteä ja kevyt.

Joulusukka
Darth Vader on taas miehelle tehty "oma koriste". Musta huopapala ja kuviointi sekä ompelukoneella ommellen että vähän akryylimaalilla maalaten. 

DIY-KUUSENKORISTE: 
Koristeita  lankajämistä 2/2

Virkattu pallo vs. neulottu pallo

Tee palloille uudet vaatteet! Saman voi tehdä virkaten tai neuloen. Aloita pohjasta ja jatka kerroksittain. Kavenna vain vähän ja kuro aukko umpeen niin, että jää sopivasti tilaa "hatulle". Näin saa täydellisen pyöreitä palloja. Usein jos vain vanulla täyttää niin niistä tulee aina joltain kantilta vähän liiskaantuneita. Vanhoja, kuluneita palloja voi hyvin käyttää sisuksiin. Tai sitten massapalloja. Ripustuslangan voi silloin lisätä ylös lankajämästä tai kangasnauhasta.
Parasta on, että pallojen päällisiin on niin monta tyyliä kuin tekijääkin. Vaakaraitaa, pystyraitaa, kirjokuviota, joka kerros vaikka uudella värillä - ihan mitä vain! Pienetkin lankajämät käyvät, koska periaatteessa päitähän ei tarvitse päätellä, jätät ne vain työn sisään, ei ne sieltä mihinkään karkaa. 

Yllä olevien pallojen ohjeet Kauneimmat Käsityöt -lehden Tekniikkakoulu-palstalla nro:ssa 7/20.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.