perjantai 18. joulukuuta 2020

18. luukku: 9 x Helppo ja haastava kattaus.

Hyvä ruoka ja syöminen on olennainen osa joulua. Minusta myös kunnon kattaus ruokapöytään etenkin aattona on ihana osa joulutunnelmaa ja tuo viimeistään sitä juhlan tuntua, erikoisuutta arkeen. Ja silmänruokaa myös!

// Ks. tästä Joulukalenteri 2020:
1. Himmelityyny / 2. Kestokynttilät / 3. 3D-pahviporo / 4. 4 x DIY-jääpuikko / 5. Helppo revontulitaulu / 6. Heijastava lippu / 7. Virkattu minitonttu / 8. Erilaisia DIY-käpyjä / 9. Kierrätetty sukkatonttu /10. Vuosipallo 2020 / 11. 11x joulukortti / 12. 12x erilainen kuusi / 13. Virkattu enkeli / 14. Kuusenkoristeita kierrättäen / 15. Vartissa valmiiksi -lahjat (30 kpl) / 16. Kestävämpi paketointi (16 vinkkiä ekologisempaan paketointiin) / 17. Viiden minuutin jouluasetelma

Viime jouluna äidin isoon ruokapöytään nostettiin keskelle havuija ja kynttilöitä. Minun ideasta vielä lisättiin lautasliinojen ympärille piparimuotit. Äidillä on siisti kokoelma vanhoja metallisia muotteja. Helppo ja nätti yksityiskohta!

Ja siitäpä se idea sitten lähti: HELPOT JA HAASTAVAT KATTAUSIDEAT.

Ja helpolla tarkoitan jotain ihan superhelppoa - jossa ei tarvitse nähdä vaivaa juuri lainkaan.

Haastavalla tarkoitan vähemmän helppoa, ei kuitenkaan haastavaa sanan oikeassa merkityksessä. Sellaista missä pitää nähdä hiukan enemmän vaivaa suhteessa helppoon.

Eli helpot ja vielä helpommat kattausideat - tässä 9 erilaista teemaa eli 18 ideaa tuoda ripaus joulua pöytään! Muutamat ovat pyörineet blogissa jo parina jouluna, mutta joskus toisto on hyväksi, eikö?

TEEMA 1/9: Tähtikoristeet

HELPPO: Piparimuotit 
Kääri, taittele tai rullaa lautasliina (oli se sitten kerttis, mutta mieluummin tietenkin kankainen ja pestävä) ja ujuta tähtimuottiin. DONE! Tämän ehtii tehdä se kaikista kiireinenkin tai niten löysin ranten joulu laitattava emäntä. Sopii myös kattauksen apulaisille eli lapsille.

HAASTAVA: Tähtikoristeet
Hyödynnä kuusenkoristeita kattauksessa. Nämä tähdet tein useampi joulu sitten (ks. postaus). Metallilangasta taivuttelin tähtiä ja kiedoin kreppipaperia ympärille. Niissä ei ole ripustusnarua ollenkaan vaan ne laitetaan kuuseen sellaisenaan, oksa vain tähden läpi. Sopivat myös lautasliinarenkaiksi tai vaikkapa paketin päälle käyttöön otettavaksi koristeeksi. 
TEEMA 2/9: Kuusisomisteet

HELPPO: Kuusilautasliinarenkaat 
Helpot renkaat, jotka menevät litteäksi avattuna. Nämä eivät kaipaa liimaa, ompelua tai mitään muuta kuin itse materiaalin (softista, huopaa, nahkaa, korkkia - valitse suosikkisi!) ja sakset. Ohje löytyy alla olevasta postauslinkistä.

HAASTAVA: Aterinpidikkeet
Jos aterimet etsivät pöydässä paikkaansa, niputa ne kuusella yhteen. Tämänkin voi toteuttaa niin monesta materiaalista, myös vaikka ihan vain pahvista tai kartongista - joka onkin ehkä se kaikista helpoin versio. Leikkaa vaikka settinä kaikki arkit yhdellä kertaa kuusen muotoon, tee kaksi viiltoa kunkin kuusen keskelle ja valmista on!

Ks. Mustavalkoiset kuusisomisteet tästä postauksesta.
TEEMA 3/9: Minisukat

HELPPO: Ommellut minisukat 
Taas monikäyttöisyyttä: ompele tilkuista sukkia kuusenkoristeiksi (ks. postaus) ja käytä samoja sitten aattona ruokapöydässä. Syömisen jälkeen takaisin kuuseen. 

Tai vielä se riisutumpi versio: tee vain aterinsukkia. Jätä teddyreunus ja ripustusnauha pois ja ompele pelkät kahden kappaleen sukat. Mulla on setti punaisia sukkia ja ne ovat olleet monena jouluna pöydässä. 

HAASTAVA: Virkatut minisukat
Helppo tämäkin, mutta ottaa vähän enemmän aikaa ja vaivaa. Ks. virkattujen minisukkien ohjeeni tästä.
TEEMA 4/9: Karkkikepit

HELPPO: Oikea karkkikeppi 
Jos karkkikeppi maistuu (minusta hyvää kuumassa kaakaossa), somista pöytä niillä. Rusetti ympärille ja paketti on valmis ennen kuin puuro ehtii palaa kattilaan.

HAASTAVA: Kestokarkkikeppi
Jos taas karkkikepit eivät maistu muuten kuin silmän ilona, tee kestokepit! Valitse polymeeri- tai silkkimassa. Kuvan keppi jälkimmäisestä ja se kivasti kuivuu yhdessä yössä kovaksi. Keppejä voi myös käyttää kuusenoksalla koristeena joko sellaisenaan tai siihen voi myös solmia ripustusnauhan kaveriksi.
TEEMA 5/9: Tontun vyöt

HELPPO: Paperinen versio 
Kartonkia, teippiä tai liimaa - niistä syntyy paperinen tontun vyö! 

HAASTAVA: Virkattu versio
Kestävämpi versio tulee virkaten. Ei haittaa, jos menee joulun ulkopuolella liiskaan, nämä eivät mene miksikään! Eivätkä muuten vaadi paljoa lankaa. Lautasliinarenkaisiin sopii mikä vain jämälanka, puuvilla- tai villalanka. 

OHJE: Virkatut tonttulautasliinarenkaat

Virkkaa näin: Virkkaa punaisella langalla 35 kjs tai noin 14 cm pitkä kjs-ketju, sulje renkaaksi. Virkkaa työ spiraalina: 1.–4. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. Vaihda tumman harmaaseen lankaan. 5. krs: 1 puolip jokaiseen s:aan. Vaihda punaiseen lankaan. 6.–9. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. Vaihda valkoiseen lankaan. 10. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. 11. krs: Rapuvirkkaa* reunus. Katkaise lanka. Toista 10.–11. krs:t lautasliinarenkaan alareunaan. Päättele langat. Kirjo vyönsolki vyön päälle.

* Rapuvirkkaus: Virkkaus etenee vasemmalta oikealle. Koukkaa lanka silmukan läpi työn etupuolelle. Hae lanka etupuolelle seuraavan silmukan läpi. Koukulla on nyt kaksi silmukkaa. Käännä koukku vaakatasoon, ota lanka koukulle ja vedä se molempien koukulla olevien silmukoiden läpi. Jatka samalla lailla vasemmalta oikealle.
TEEMA 6/9: Piparialuset

HELPPO: Kupinaluset 
Piparin ystävä ilahtuu näistä glögikattauksen söpöläisistä. Yksi kupinalunen valmistuu hetkessä, setti jo yhdessä illassa. Näihinkin sopii jämälangat. Paksu ja jämäkkä lanka (esim. näissä Drops Muskat) pysyy hyvin ojennuksessa ja jos taas virkkaat ohuesta langasta, voi alle ommella huopavahvikkeen. Ks. ohje alta!

HAASTAVA: Pöytätabletit
Tai virkkaa sama, mutta isompana! Vaihda lanka ja koukku, lisää kerroksia kerroksen päälle ja nauti jättipiparista! (Kylläpäs kuvassa näyttää alusiin verrattuna punaiselta, mutta älä anna kuvan huijata, kyllä ne ruskeat ovat myös.) Ohje toistaiseksi vain Kauneimmat Käsityöt -lehden Joulun Kaunaimmat Käsityöt -erikoisnumerossa.

OHJE: Virkatut piparkakkualuset

Virkkaa näin: Tee ruskealla langalla taikasilmukka. 1. krs: 1 kjs, 8 ks silmukkaan, yhdistä 1 ps:lla ens. s:aan. 2. krs: Tee 2 ks jokaiseen s:aan (= 16). 3. krs: *1 ks, 2 ks seur. s:aan*, toista *-* krs loppuun (= 24 s). 4. krs: *2 ks, 2 ks seur. s:aan*, toista *-* krs loppuun (= 32 s). 5. krs: *3 ks, 2 ks seur. s:aan*, toista *-* krs loppuun (= 40 s). 6. krs: *1 ks, 1 puolip, 3 p seur. s:aan, 1 puolip, 1 ks*, toista *-* krs loppuun. Viimeistely: Virkkaa valkoinen ketjusilmukkakierros edellisen kierroksen reunan etupuolelta. Katkaise valkoinen lanka.
TEEMA 7/9: Karkkiyllätys

HELPPO: Karkkipötkö 
Konvehteja tai muu pieni jouluylläri? Helppo karkkikäärö syntyy silkkipaperista, vessapaperihylsystä ja langanpätkistä. Tai vielä parempi: käytä silkkipaperin sijaan lautasliinaa! Tai kokeile joulucracker eli paukkukarkki-tyyliä, ks. postaus.

HAASTAVA: Kestoherkkupussi
Oli se tilkku tai poistoon menevä lautasliina, ompele pieniä pussukoita, jotka ovat a) monikäyttöisiä, b) hauskannäköisiä ja c) täysin zero waste -henkisiä, koska eivät jätä roskaa jälkeensä ja ovat likaantuessaan pestäviä.
TEEMA 8/9: Havurenkaita*

HELPPO: Havulautasliinarenkaat 
Kiireinen kokki kietoo havun langalla tai rautalangalla päistä yhteen ja ujuttaa pöytään sellaisenaan.

HAASTAVA: Havu
Puuhastelija pistää panosta enemmän ja tekee renkaasta koristeellisen kranssin, joka sisältää paikkalapun. 

* Oikeista havuista (Huom! Ethän revi puusta, hyödynnä maahan tippuneet) tai kestohavuja. Kuvan kestohavut ovat muovikuusesta irronneita oksia. Sopivat hyvin allergikon pöytään eikä jätä roskia pitkin pöytää.
TEEMA 9/9: Lautasliinakuuset

Ja jos ei muuta niin taittele lautasliina kivaksi. Netti on täynnä erilaisia ohjeita! 

HELPPO: Minimalistinen lautasliinakuusi 
Pari kädenliikettä ja pelkistetty pystykuusi on valmis. Helppo tehdä, helppo ottaa käyttöön - mutta silti tyylikäs.

HAASTAVA: Monimutkaisempi lautasliinakuusi
Tämä vaatii jo hiukan enemmän vaivannäköä - ja suuremman lautasliinan. Ks. Ohje taitteluun (Youtube).
+ Ekstra! Pöytä kruunautuu myös herkulla alkupalalla. 

Tämä eläinkoristeinen kattaus on viime vuoden itsenäisyyspäivän pöydästä. Kokkailin ja johonkin piti kuoria kurkku. En halunnut laittaa kuoria biojätteeseen (koska olisihan se haaskausta heittää syömäkelpoinen osa pois) niin muistin nähneeni jossain kurkkukuusen - eli kurkun kuorisuikale hammastikkuun ja pala leipää alle. Tähdeksi pieni juustopala. Ja niin pöytään ilmestyi tuosta vain hauskat "kurkkuvoileipäkuuset"! Ehkä ihan paras kattaus, jos se on osa ruokaa!

2 kommenttia:

 1. Sä. Olet. Uskomaton. O_o
  Koko joulukalenteri täynnä mahtavia ja toteuttamiskelpoisia ideoita. Mistä näitä oikein päähäsi tuleekaan?!? Jokainen päivä yllätyn (vaikkei kai enää pitäisi yllättyä kun osaan jo odottaa erinomaisuutta...) miten olet taas ehtinyt, jaksanut, osannut, viitsinyt ja keksinyt tehdä. Arvostan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en kai sentään nyt uskomaton :D <3 Kiitos ihanasta kommentista. Tässä on työttömällä aikaa ottaa koronajoulusta ne pienetkin ilot irti mitä lähtee ja käsitöiden kautta se onnistuu mieluiten :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.