torstai 31. joulukuuta 2020

Millainen oli käsityövuosi 2020?

Viimeistä viedään.

Tämä monelle surkea vuosi on nyt paketissa. Tankki on tyhjä, uuteen olemme valmiita. Vuosi 2020 piti olla hieno vuosi, mutta mönkään meni. Tuntuu, että koko vuoden voisi pyyhkiä pois ja aloittaa tyhjältä pöydältä. Myös blogissa piti olla upea vuosi, olihan se 10-v juhlavuosi! Mutta niin paljon kipuilin asian kanssa (ks. postaus). Nyt (ehkä) päässyt blogi-ikäkriisin yli ja olen sujut asian kanssa (kunnes se on ihan just kohta 11. synttärit vastassa). 

Mutta vaikka kuinka kummallinen startti tälle vuosikymmenelle olikaan, on silti hyvä keskittyä pieniin hyviin asioihin. Vuoteen mahtui silti monta hyvää asiaa. Niin mahtui myös blogiin ja käsitöihin. 

Nostan nyt pienet pystit tälle vuodelle - mikä oli parasta, mikä tykätyintä, mitä nerokkainta? Ehkä näistä nousee kässäinspiraatiota vuodelle 2021!
Vuoden 2020 klikatuin postaus:
Elvi-laukku

Tämä oli ehdottomasti yksi isoimmista vuoden kässähiteistä niin Instagramissa kuin myös tässä blogissa. Eniten klikkauksia sai Elvi-laukun postaus. Ja eipä siinä, Elvi on pystinsä ansainnut! Lue lisää tästä.

Vuoden 2020 tykätyimmät korvikset:
Unikko-korvikset

Nämä unikko-korvikset voisivat saada monta top ykkösmainintaa: yhdet eniten arjessa käytetyimmät korviksista tänä vuonna, eniten kehuja saaneet korvikset... ja näissä on myös ihan nerokkain idea nimittäin tein ne muovisesta Marimekon lahjakortista! Lue lisää tästä.

Ks. myös samalla idealla toteutetut valkoiset lahjakorttikorvikset.
Vuoden 2020 kierrätetyin kierrätys:
Saunatakin kierrätys - 8 ideaa

Vanha saunatakki lähti uuden tieltä palasiksi ja voi kuinka hyvin sen kierrätinkään! Syntyi niin paljon ideoita uusiokäyttöön, jopa kahden postauksen verran. 

Vuoden 2020 nerokkain pirkkaniksi:
Magneettisuljin pyykkikoneeseen

Niin pieni idea, niin pieni vaiva ja toteutus - mutta niin suuri pelastus arjessa! Pyykinpesukoneen ovi oli siis aina auki ja tiellä ja siten polvessa jatkuvasti mustelmaa. Ongelma ratkesi sillä, että ostin kaksi koukullista magneettia ja suljen niillä oven. Pysyy kiinni, mutta rumpuun kiertää silti ilma eikä se ala haisemaan. Arjen niksit, ihan best.

Vuoden 2020 käytännöllisin virkkaus:
Kohotuskori leivälle

Yksi jatkuva trendi on hapanjuurileivonta ja siihen ovat myös käsityöt ulottuneet. Kesällä virkkasin ystävälle, itselle ja äidille kohotuskorin ontelukuteesta. Siis niin näppärä! Käyttämättömänä ei vie paljoa tilaa, kun korin vai litistää. Lue lisää tästä (sis. ohje).

Vuoden 2020 pienin virkkaus:
Virkattu mininalle

Se on niin söpö! Keväällä oli nallebuumi ikkunoissa, joten kokeilin virkata pikkuruisen nallen. Ks. ohje tästä.

Ks. myös muokattu mininallen ohje minitonttuna joulukalenterista.
Vuoden 2020 käytännöllisin ompelus:
Tyyyliinat mittojen mukaan

Jokainen, joka käyttää muotoiltua tyynyä on varmaan huomannut saman: kaupan tyynyliinat ovat ihan liian isot. Ompelin vanhasta lakanasta mittojen mukaan uusia tyynyliinoja. Niin helppoa, niin tarpeellista. Lue lisää tästä.
Vuoden 2020 käytetyin ommeltu vaate:
Yömekosta tulikin arkimekko

Jos totta puhutaan, suurimman osan tästä vuodesta olen ollut pierukalsareissa ja jossain kotipaidassa, mutta silloin kun olen pukenut jotain fiksumpaa päälle, on se useimmiten ollut tämä koirakuosinen mekko. Eli kannatti viime tammikuussa tehdä yömekko, kun siitä tulikin ihan arjen käytetyin mekko. Lue lisää tästä.
Vuoden 2020 inspiroivin ompelu-idea:
Turbaanipanta

Se on panta, se on turbaani, se on jotain mikä pysyy päässä ilman turhia asetteluja! Etuosa lukittu muotoonsa, takana muotolaskokset niskassa. Näppärää, vaikka itse sanonkin. Lue lisää tästä (sis. ohje).
Vuoden 2020 kivointa koiralle:
Koiran piilopussi

Nostan tämän esiin, koska jos jotain hyvää pitää tästä vuodesta ajatella niin arjessa se on ainakin meillä mummokoiran supertyytyväisyys. Maaliskuusta asti ei ole paljoa tarvinnut olla yksin, joten mummo nauttii täysin siemauksin. Kotona tarvitaan silti paljon viihdykettä ja virikettä, yksi niistä on ollut koiran piilopussi. Äärettömän helppo ompelus ja äärettömän viihdyttävää tekemistä koiralle kuin myös viihdyttävää katsottavaa omistajallekin. Lue lisää tästä.

Ks. myös uusin ompelus koiralle: joululahjaksi tehty vinkuva pullalelu!
Vuoden 2020 nopein ompelus miehelle:
Työkalurulla

Jos jotain koiralle niin nostetaanpas jotain ompelusta myös miehelle. Tämä työkalurulla on miehellä pyöränkorjaustarvikkeita täynnä ja usein laukussa mukana. Ihan vasta taisi rullaa pyöritellä eteisessä ja sanoi, että tämä on kyllä ihan paras juttu mitä oon tehny. Lue lisää tästä.
Vuoden 2020 työläin ompelus:
Iso silmukkatyyny

Vai eniten ärräpäitä aiheuttanyt ompelus? Työläs oli myös ylioppilaslahjaksi tekemäni tilkkupeitto, mutta tämä oli kyllä jotain omaa luokkaansa. Silmukkatyyny ja miljoona metriä kapeaa, vanulla täytettyä putkea. Aaarrghh! Tämän tekemistä ehkä vähän kadun, vaikka onhan lopputulos edelleen aika hauska. Ei tyyny muuten olisi valittu myös kuvamainintana syksyllä Talo ja koti -lehteen. Titteli on siis ansaittu. Lue lisää tästä.
Vuoden 2020 uusin taito:
Vuoleminen

Osallistuin vuoden aikana sekä keramiikka- että vuolemiskurssille/-pajaan. Keramiikka ei ollut minulle ihan uutta, joten uusin taito -pysti menee vuole oma virkkuukoukkusi -kurssille. Sieltä syntyi useampi virkkuukoukku. Sitä ei aina muista kuinka kivaa on oppia jotain ihan uutta! Lue lisää tästä (ja tästä keramiikkakurssin tuotoksista).

Ks. myös tästä kuinka virkkaus sujui itse tehdyillä virkkuukoukuilla.
Ja ei vuotta ilman tätä..

Vuoden 2020 oudoin ompelus:
Kangasmaskit

Vai must-kässä? Pakkopulla-ompelus? Niin kummallinen, mutta silti niin tarpeellinen. Kukapa olisi vuosi sitten arvannut, että pian ommellaan kangasmaskeja? Alkuvuonna varmaan pitää tehdä omaan käyttöön uusi satsi, koska osa maskeista on vähän kutistunut jatkuvan keiton vuoksi. Aion tehdä samalla idealla helpoilla vastalaskoksilla ja helpon metallisen nenätuen kera aiemminkin. Lue lisää tästä.

Sellainen käsityövuosi 2020! Mitähän käsitöitä sitä ensi vuonna tehdään? 

Hyvää uutta vuotta!

2 kommenttia:

  1. Todella hyvä ja tuottoisa vuosi, sinulla on hienoja ideoita.

    VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.