keskiviikko 23. joulukuuta 2020

23. luukku: Joulun kierrätysideat 2/2

Eilen alkoi joulukalenterin viimeinen osuus: kierrättäminen. Edellisessä luukussa oli paljon ideoita miten uusiokäyttää joulun aikana ja sen jälkeen käteen jäävät laatikot, pakkaukset ja muut sen sellaiset. Tämä jatkopostaus joulun kierrätysideoille on joulupyhien jälkeiselle ajalle. Siihen hetkeen, kun alat katsomaan joulukoristeita sillä silmällä, et jokohan nuo ottas pois? 

Tämä on postaus aiheesta joulun kierrätykset osa 2! Rönsyilevä ideapaketti katsoa vanhoja, rikkinäisiä tai muuten kulahtaneita ja käytöstä jatkossa poistettavia joulukoristeita.

Tuo joulukilinän klassikko, enkelikello. Pelastin tämän, kun olisi muuten roskiin mennyt, kun se ei enää ollut toimiva (oli vino, joku kappaleki taipunut, ei kilissyt vaikka kuinka kynttilöitä poltti). 
Lajittelin enkelikellon paloina. Näitä en nyt tälle joululle ehtinyt mihinkään uusiokäyttämään, mutta ensi vuonna voisi muun muassa tehdä osista tällaisia:
- alustan litistäminen kynttilänalustaksi 
- "rupeli" eli alustan viereinen härveli sopisi muokattuna kuuseen tai kranssin koristeeksi
- "kellot" eli rupelin viereiset kupit menisivät mihin vain, missä tarvitsee pientä "kuppia", talteen varalta
- kartiomainen varsi ja varren viereiset "pikkuvarret sekä koukulliset kepit" menisivät myös mihin vain missä tarvitsee pohjalle vahvan tuen, esimerkiksi massa-askarteluihin
- enkelit ja irti taitetut tähtikoristeet korttiaskarteluun tai mikseipä myös kuuseen tai kranssiin somisteeksi (ensi vuonna niin teen krassin!)
- enkeleiden yllä oleva kolmiopidike..mikseipä vaikka pienen mobilen pohjaksi? 
- tähtikoriste on selkeä pienen koristekuusen latvatähti!
- nurkan kynttiläpidike - sille en keksi muuta käyttöä, kun uuteen alustaan liimaamisen. Mutta koska en pieniä kynttilöitä polta, pidike varmaan menee metallinkeräykseen..
Kierrätyskohde: Kynttilälyhdyn alusta koristeineen

Kynttilälyhdyn irtolyhty rikki, missä lie. Kaksi ehjää vastaavaa siirtyivät ajat sitten jo äidille, mutta tämä raihnainen kolmas jäi käsiin pyörimään. Ensin ajattelin muokkaavavani alustaa jotenkin, mutta sitten..
..päätinkin purkaa sen paloiksi! 

Itse alusta voisi saada uuden maalipinnan (punainen ei ole ehkä mun juttu) ja keinokävyt voisivat jäädä kranssimateriaaliksi. Nauhat nauhajemmaan ja pussillinen pieniä keinohauvupaloja jää myös ensi joulun askarteluihin - näkisin myös ne kranssimatskuna tai koristekuusen pieninä oksina.
Kierrätyskohde: Vanhat  latvatähdet

Nämäkään eivät ole oikein mun juttu. Meidän kuusessa on latvassa pilleistä tehty tähti. Ja näitä pyöri koristelaatikossa vielä kaksin kappalein! Sen verran haperot kuitenkin etten kehdannut niitä muualla lahjoittaa.
Hoksasin, että tähden "oksathan" taipuvat ja tähdestä tuli "lumikukka". Hah, vähän blingblingkukkaa ruukkuun. Ensi vuonna tähdetkin voisivat siirtyä irrallisina oksina siihen kranssiin (apua oon nyt kaiken tunkemassa jo mielessä ensi vuoden kranssiin, siitä saattaakin tulla melkoinen röykkiö!).
Ja latvasta alemmas oksille...
Kierrätyskohde: Käyttökelvottomat kuusenkoristeet

Tämä vinkki pyörii blogissa usein jouluisin, mutta se on vain niin hyvä! Oli sitten naarmuuntunut, lommoinen tai hatustaan irronnut joulupallo, voi sen muokata joksikin ihan uudeksi joulupalloksi!
Maalaa pallo (akryylimaali toimii parhaiten), päällystä erilaisilla massoilla kuten betonipastalla, helmimassalla tai vaikkapa silkkimassalla. Liimaa päälle mitä vain koristeita paperista paljetteihin. Mahdollisuudet ovat loputtomat.

Ja jos hattu puuttuu, voit kietoa satiininauhaa hatun korvikkeeksi. Rusetti ja lenkki, se on kaunis yhdistelmä. Uuden hatun voi tehdä myös isosta helmikalotista (liimaa päälle, siinä on myös reikä valmiina uudelle ripustuslenkille) tai muovailla silkkimassasta.
Kierrätyskohde: Tarpeettomat joulukortit, mainoskuvastot ja muut joulupaperit

Rakkaimmat ja merkityksellisimmät joulukortit on kiva säästää, mutta ne turhimmat voi hyvin silputa korttimateriaaliksi. Tee pakettikortteja tai joulukortteja. Esimerkiksi näihin kortteihin leikkasin lehdistä, katalogeista ja joulukorteista pyörylöitä ja sitten koristelin kuvia tarroin. Kuinka helppoa ja kuinka uniikkeja korteista tulikaan. Ks. postaus tästä.
Tässä yksi tapa kierrättää korttien kuvia! Leikkaa kortti osiin; onko kortissa pieniä kuvioita? Liimaa uuteen pohjaan ja piirrä uusi taustoitus! Alkujaan punatulkut olivat hangella, tässä ne ovat oksalla.

Myös joulutoivotukset voi leikata nätisti, etenkin kullansävyiset korttien toivotukset ovat sieviä uusiokäytettäviä kohtia.
 
Kierrätyskohde: Kynttilänjämät

Jos olet kynttilän valossa tunnelmoija, joulun jälkeen käsiin jää kynttilänjämiä. Ne eivät kuulu roskiin. Uusiokäytä jämät sytykkeiksi. Tee sytykesipsejä tai -ruusuja. Malleja ja ohjeita on netti täynnä. Jos sytykkeiden valmistaminen ei ole sun juttusi, tarjoa jämiä toiselle kädentekijälle. Joskus näitä ihan kässäryhmissä kysellään et olisiko jollakin lahjoittaa satsi kynttilänjämiä!
Kierrätyskohde: Tuikkukuoret

Tuikuista jää aina jäljelle tuikkufolio eli se kuori. Ne kuuluvat metallinkeräykseen, mutta jos tahtoo kierrättää niin siitäkin voi saksia jos minkälaista pientä koristetta. Leikkaa tähtiä kransseihin, sydämiä kortteihin ja vaikka lehtiä hiuksiin! 

Tässä on tuikkukuoresta leikattuja lehtiä, joista tein hiuspinnejä. Kevyet, säihkyvät pinnit teet näin:
Leikkaa kuorista erikokoisia lehtiä. Paina pehmeää alustaa vasten tikulla lehtiin lehtiruodit. Paina naskalilla tai muulla terävällä lehtiin reiät. Niputa metallilangalla lehtiä ja helmiä yhteen ja kieputa hiuspinnin päähän. Varmista, että metallilangan päät jäävät sileästi eivätkä tartu hiuksiin käytössä. Pinnit sopivat parhaiten kampauksien päälle lopuksi, kun hiukset on hiuslakalla kiinnitetty paikoilleen. 
Lopuksi pari ideaa keittiöön..
Kierrätyskohde: Kanelitangot

Kaneli on aivan liian arvokas aines vain kertakäytettäväksi. Jos se ei nyt jossain siirapissa tai vastaavassa tähkässä ole lillunut, voi sen huuhdella ja kuivattaa. Ja sitten eikun koristeena uusiokäyttöön!

Kanelintuoksu haalenee, mutta ulkonäkö ei muutu vaan on yhtä ihanan rustiikkinen ja luonnollinen. Käytä minimakrameen vartena, lahjapaketoinnin koristeena tai kranssin yksityiskohtana.
Kierrätyskohde: Anikset

Jos keittiössäsi kuluu aniksia niin nekin sopivat kanelitankojen tavoin askarteluissa missä vain koristeena. Huuhtele ja anna kuivaa. Tuoksu myös näistä hälvenee, mutta ovat silti kivoja käppyröitä. Pelkistetty aniskranssi syntyy metallirenkaasta, aniksista ja rusetista.
Kierrätyskohde: Käyttökelpoiset jouluasiat

Ja tietenkin päivänselvää, mutta mainitaan kuitenkin: myyminen ja lahjoittaminen kierrätyskeskuksiin. Esimerkkinä tämä Joulun muistilistat -muistikirja, jonka intopiukeena tahdoin, mutta sitten jäikin käyttämättä. Kun en kahteen vuoteen saanut mitään laitettua kirjaan niin päätin sen tänä vuonna joulukuun alussa myydä pois, jotta pääsi jonkun muun käyttäjän käsissä käyttöön. Myin myös joulukankaan, yhdet jouluvalot ja pari muuta jouluista kirjaa. Joulun jälkeen voi olla hankala myydä joulujuttuja, mutta jos pystyt niin pakkaa erikseen joululaatikosta ja ota ensi vuonna loppusyksystä esiin, sitten taas joulukauppa käy! Tai jos myynti ei ole juttusi, lahjoita paikalliseen kierrätyskeskukseen. Myös Facebookissa paikalliset roskalava-ryhmät ovat oivallisia, jos jostain tavarasta tahtoo eroon. 

Mitä muuta vastaavaa voisi kierrättää ja uusiokäyttää? Jätä ideasi kommenttikenttään!

Sitten onkin enää yksi luukku jäljellä.
Huomenna on jouluaatto. Kuis se menikin taas niin nopeaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.