sunnuntai 20. joulukuuta 2020

20. luukku: Makramee-enkeli (+ohje)

Neljäs adventtisunnuntai! Viime adventtina 13. luukussa oli virkattu enkeli, nyt tehdään enkeli makrameella!

// Ks. tästä Joulukalenteri 2020:
1. Himmelityyny / 2. Kestokynttilät / 3. 3D-pahviporo / 4. 4 x DIY-jääpuikko / 5. Helppo revontulitaulu / 6. Heijastava lippu / 7. Virkattu minitonttu / 8. Erilaisia DIY-käpyjä / 9. Kierrätetty sukkatonttu /10. Vuosipallo 2020 / 11. 11x joulukortti / 12. 12x erilainen kuusi / 13. Virkattu enkeli / 14. Kuusenkoristeita kierrättäen / 15. Vartissa valmiiksi -lahjat (30 kpl) / 16. Kestävämpi paketointi (16 vinkkiä ekologisempaan paketointiin) / 17. Viiden minuutin jouluasetelma / 18. 9x helppo ja haastava kattaus / 19. Ota joulu rennommin

Pitkin marraskuuta törmäsin nätteihin makramee-enkelikuviin. Oo, tuollaisen teen! Ja sitten teinkin. 

Tämä enkeli valmistui nopeasti ja samalla tein omasta versiostani pienen ohjeen. Tämän enkelin siivet on myös kovetettu, ne pysyvät muodossaan! Ohje työkuvavaiheineen löytyy tämän postauksen lopusta.
Sitten otetaan pieni epäonnistuminen väliin.

Niin kovin ekasta enkelistä inspiroiduin ja ajattelin, että solmutan koko siivet. Onneksi tein testiversiota vain ohuemmalla langalla enkä silponut kalliimpaa makrameelankaa tähän...öttiäiseen. Keskellä on muuten iso prikka, se oli puurengasta kooltaan sopivampi tähän lankaan. En edes tiedä miksi yritin tehdä sitä valmiiksi, kun tiesin jo ensimmäisen siiven jälkeen, että eihän tästä saa enkeliä tekemälläkään.

Ei tullut enkeliä, tuli joku...koiperhonen. Eikä ainakaan tuo väri auta yhtään asiaa. Visio ja toteutus jäivät kauas toisistaan. Ei jatkoon.

Kyllä vaan on joskus niin paljon helpompi kääntyä valmiin ohjeen pariin. Tämän enkelimallin löysin youtubesta. Itse tosin käytin kahta eri sävyistä lankaa ja mielestäni se tuo kokonaisuuteen mukavaa pehmeyttä. Tästä tuli kaunis!

Ks. Youtube-ohje

Samalla ohjeella tein myös lyhyempisiivisen suojelusenkelin. Se lähti lahjaksi. Enkeli sai lyhyemmät siivet, koska käyttämäni lanka oli 4 mm, vaikka ohjeessa oli 3 mm makrameelankaa ja silti leikkasin ohjeen mukaan 50 cm pituiset siipilangat. Lyhyeksi jäi, mutta lopputulos on silti nätti. Pitkäsiipiseen, itselle jäävään enkeliin leikkasin 60 cm pitkät langat.
Enkeli oli ihan supernopea tehdä. Enkeliin ei tarvitse osata kuin viisto kohosolmu ja leivonpääsolmu (eli aloituslenkki renkaaseen). Sopii tosi hyvin myös ensimmäiseksi makrameetyöksi!

Ja jos ihan pikkasen haluat enemmän niin tässä alla vielä oma versioni enkeliin, jonka näit postauksen alussa. Sillä on kovetetut siivet ja vähän enemmän kikkailua solmujen kanssa.

DIY: Makramee-enkeli

Tarvikkeet: makrameelankaa (esim. 4 mm paksuista), puurengas, terävät sakset, puuhelmi, kampa, tektiilin kovetusainetta (läpinäkyvä Texifix, samaan oletettavasti kävisi myös Paverpol tai Powertex, viime kädessä myös vedellä hiukan ohennettu puuliima).

Tee näin:

1. Leikkaa 12  lankaa, pituus 38 cm. Solmi leivonpääsolmulla 6 lankaa renkaan kummallekin puolelle.

2. & 3. Käännä työ niin, että työstät ensin toisen puoliston. Ota vasen lanka työlangaksi ja solmi kullakin muulla langalla viisto kohosolmu työlankaan (eli kuvan mukaan työnlaan tulee kaksi napakkaa "lenkkiä").

4. Tee sama toiselle puolelle. 

5. Leikkaa keskelle 60 cm:n pituinen lanka. Solmi langan keskiväli leivonpääsolmulla renkaan ylös (kuva työn nurjalta puolen). Pujota helmi toiseen lankaan, jätä toinen lanka ylös.

6. Tuo helmilanka alas ja solmi kohosolmumaisesti puurenkaanseen. Lanka saa olla tiukalla.

7. Lisää alas kummallekin puolelle leivonpääsolmulla 2 lankaa, pituus 35 cm. 

8. Leikkaa lanka, pituus 50 cm. Solmu parilla kaksoistasosolmulla alla oleviin lankoihin kuvan mukaan.

Lopuksi viimeistely:

Harjaa kammalla kaikki langat auki. Aseta enkeli leivinpaperin tai muovipussin päälle ja sivele siipiin tekstiilinkovettajaa. Tarvittaessa teippaa tai suojaa muulla tavoin enkelin "hameosaa" kovettajalta. Asettele langat muotoon ja anna kuivua. Noin vuorokauden päästä siivet ovat kovettuneet ja voit leikata siivet muotoon. Tarvittaessa leikkaa paperista kaava, jotta siivistä tulee symmetriset. Tasaa "hameosa". Valmista!

Kolme hyvin samanlaista enkeliä, mutta silti niin erilaisia vain pienillä muutoksilla. Koiperhonen ei päässyt ryhmäkuvaan. Sai mennä purkukasaan.

Hyvää adventtisunnuntaita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.